Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Lacrimile din prima zi in care a plecat

despartire

191 raspunsuri la acest subiect

#131
antmil

antmil

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.491 mesaje

Postat 11 septembrie 2018 - 11:33

La noi facultățile te așteaptă un an in condițiile in care deja ai intrat (deci examenele sint deja date). Unii își iau un an sau un semestru. 

 

Mi se pare potrivit in multe cazuri pentru ca are menirea de a limpezi puțin direcția. Cei care își iau Gap year nu stau un an cu ochii in tavan acasă. Ori călătoresc ori voluntariaza ori se bagă in internshipuri lungi. 

 

Călătoritul in opinia mea este un lucru extraordinar...mi se pare o lecție de viața importantă. 



#132
mianda

mianda

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.267 mesaje

Postat 11 septembrie 2018 - 12:02

Mi se pare minunat asa. Viata e mai mult decat munca [:)]
 

Muncesc pentru banii necesari calatoriei de le sar capacele. 

Si sa nu-ti inchipui ca stau la 5 stele. Conditiile sunt de cele mai multe ori mizere. Umbla de colo, colo, dorm pe unde apuca si beau de sting. Faina experienta! 



#133
antmil

antmil

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.491 mesaje

Postat 11 septembrie 2018 - 12:11

Colega de an cu cel mic al meu este o fata pe jumătate poloneza și jumătate indianca. Fata a câștigat niște burse semnificative datorită talentului la vioara (a fost vioara întâi in orchestra “chamber”, cea mai riguroasa). In plus, a primit bursa de merit la mai multe facultăți. A intrat exact unde și-a dorit și și-a luat un Gap year.

 

2 luni in Australia la o ferma 

2 luni in India unde își vizitează rudele

2 luni in Europa (nedecisa încă ce va face)

2 luni in Asia (Japonia/Coreea)

 

Parintii o susțin (își și permit). 

 

Ca ea am mai întâlnit printre colegi lui. Nu toți călătoresc in alte tari. 



#134
antmil

antmil

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.491 mesaje

Postat 11 septembrie 2018 - 12:15

In călătoriile mele (eu mai cloșca călătoresc cu ai mei), am întâlnit o groaza de studenți...de băut cred ca beau si acasă (la mine in sat băutul este sportul preferat in liceu ... este o realitate...nu toți vin manga acasă dar majoritatea încearcă; asta ca sa nu mai zic de facultate unde iar se bea), nu trebuie neaparat sa călătorească :) :) dar majoritatea i-am văzut cu capul pe umeri și vădit interesați sa învețe despre alții.

 

 

 

 



#135
antmil

antmil

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.491 mesaje

Postat 11 septembrie 2018 - 12:24

Cred ca ce vreau sa spun este ca nu exista rețeta universala și drumul unui copil poate fi diferit. Contează sa își găsească nisa, menirea, pasiunea, plăcerea...de muncit va munci cam 40-50. De ce sa nu își găsească (cu ajutorul părinților pina la un moment dat) ceea ce i se potrivește?

 

Si am mai remarcat un lucru: poate la 15 ani nu ii place code dar la 20 descoperă alta fațeta (decit cea plictisitoare) și are alta motivatie sa lucreze către IT.

 

Eu am 44 de ani și vreau sa fac altceva. Am plecat din psihologie in horse handicapping (analiza pentru caii de curse) și am ajuns in construcții pe partea de risc (legal) iar acum plec către asigurări și totuși cel mai fericita ma găsesc in Bucătărie ... visul meu e in restaurant!!!

 

Oamenii in ziua de azi sint in flux continuu...nu a-mi rămâi blocat intr-o meserie forever. Nici companiile nu își mai doresc lucrători pe viața. 



#136
Ella73

Ella73

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.297 mesaje

Postat 11 septembrie 2018 - 12:36

Si Elvetia este mandra de sistemul ei dual de invatamant...sistem care exista de zeci de ani...si pe care eu una il consider ft bun.

 

Aici se da examen de intrare la liceu, eu am vazut testele si mi s-au parut ft grele..examenul se da in clasa a 6a (liceul lung, de 6 ani) sau in clasa a 8/9a (liceul scurt, de 4 ani)...procentul celor care merg la liceu e mic, 10%...restul invata o meserie (Lehre se cheama in germana)...invatatul meseriei incepe dupa cei 9 ani de scoala obligatorii ...in cei 3 sau 4 ani cat fac Lehre, merg si la scoala si la job...si au salariu...o suma buna din salariu economisesc, iar banii economisiti ii folosesc dupa ce termina Lehre (unii calatoresc, altii merg sa invete o limba straina, altii isi iau masina..ca sa dau cateva exemple)...fiica-mea face la fel acum : o parte din salariu o pune deoparte (in contul ei de economii), cu restul isi plateste hainele/incaltarile, iesitul in oras etc

Dupa ce termina Lehre, pot face un an de liceu si dau bacalaureatul...sau pot face 2 ani de liceu : 50% scoala, 50% job si dau bacul...si pot studia.

Majoritatea insa iau o pauza de un an si dupa decid ce fac. Am multe exemple in jurul meu, oameni care au joburi bine platite, dar care nu au facut facultate. 

 

Exista 80 de meserii care se pot invata (de la vanzator, electrician, infirmiera pana la banca, asigurari). Fiica-mea face KV-Lehre, domeniul este : expedieri internationale si logistica (e la o firma mica, cu 35 de angajati, transport maritim). Ea si-a ales singura ce vrea sa faca, ii place pt ca intra in contact cu persoane din toata lumea si foloseste engleza. Daca va practica mai tarziu meseria asta, vom vedea. Indiferent de ce va face mai incolo, se poate reintoarce mereu la meseria invatata prima data. Dar multi invata si o a 2a meserie, poate si a 3a. 

 

Al meu sot a invatat meseria de electrician, dupa 10 ani de munca, a facut scoala militara si de peste 20 de ani lucreaza in armata elvetiana (fortele aeriene).

Un alt prieten, dupa ce a invatat meserie, a facut diverse cursuri in comunicare, a fost purtator de cuvant al asociatiei asigurarilor elvetiene, acum lucreaza in Liechenstein, ca si purtator de cuvant al asociatiei care supravegheaza bancile.

Un alt prieten, tot electrician, a facut diverse cursuri si de ani buni are post de inginer la Siemens.

O prietena, decorator, a decis sa se faca sofer de autobuz.

Si ca ei sunt multi. Deci cine vrea, invata si isi poate schimba meseria oricand, varsta nu conteaza.


Editat de Ella73, 11 septembrie 2018 - 12:41 .


#137
Letitia1

Letitia1

    Membru VIP

  • PAID
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.263 mesaje

Postat 11 septembrie 2018 - 12:42

 

sunt curioasa mamele care au copiii in facultati cum si le-au ales.

Ideal ar fi sa aiba o materie-doua preferate si sa jogleze cu asta, sa vada ce facultati accepta candidati ce au luat aceste materii la A level (ultimii 2 ani de liceu). Aici acesti ultimi 2 ani sint extrem de grei si daca nu iti alegi ceva ce cit de cit iti place si te intereseaza clachezi si nu o sa obtii rezultate cu care sa intri la nici o  universitate.

 

Gap year dupa liceu mi se pare nu numai pierdere de vreme, dar mai ales pierdere de motivatie. Chiar intrati la facultate, multi isi pierd motivatia de a-si continua studiile la intoarcere, se rup prea mult timp de mediul studios.  Dupa facultate insa mi se pare o chestie buna sa reauseasca sa calatoareasca inainte de a intra in viata. Pentru cei care ies din liceu fara nici o traiectorie, gap year ar putea fi o un lucru bun.



#138
ioana

ioana

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.043 mesaje

Postat 11 septembrie 2018 - 13:39

"Aici se da examen de intrare la liceu, eu am vazut testele si mi s-au parut ft grele..examenul se da in clasa a 6a (liceul lung, de 6 ani) sau in clasa a 8/9a (liceul scurt, de 4 ani)...procentul celor care merg la liceu e mic, 10%...restul invata o meserie (Lehre se cheama in germana)...invatatul meseriei incepe dupa cei 9 ani de scoala obligatorii ...in cei 3 sau 4 ani cat fac Lehre, merg si la scoala si la job...si au salariu...o suma buna din salariu economisesc, iar banii economisiti ii folosesc dupa ce termina Lehre (unii calatoresc, altii merg sa invete o limba straina, altii isi iau masina..ca sa dau cateva exemple)...fiica-mea face la fel acum : o parte din salariu o pune deoparte (in contul ei de economii), cu restul isi plateste hainele/incaltarile, iesitul in oras etc"

 

 

Ella73, dar nu este vorba numai de bani, ci si de experienta pe care o pierzi (pentru totdeauna!) nefacand liceu si facultate la timp, cu generatia ta.

Imi amintesc ca mai scriai pe forum, pe la diverse subiecte, ca ai facut un liceu foarte bun din Bucuresti si apoi ai terminat ASE-ul. Tu ai fost multumita, nu? Cei 4 ani de liceu sunt fantastici, esti conjurat de colegi de aceeasi varsta, cu aceleasi preocupari... Am invatat dar ne-am si distrat, cei mai multi dintre noi. De ce sa-i refuz copilului meu aceasta experienta, 4 ani minunati?

Apoi facultatea. Nu-i superba viata de student? Inveti, calatoresti, cunosti oameni de anumita calitate (colegi si profesori). Cum mi-as putea incuraja eu copilul "lasa scoala, mai bine lucrezi de la 15 ani si economisesti, sa ai banii tai". Pai pe mine nu m-au sprijinit parintii sa invat si sa termin o facultate? Nu vad ce motiv as putea avea sa nu fac si eu la fel cu proprii mei copii.

 

Bineinteles ca dupa ce termina o facultate trebuie sa-si gaseasca de lucru! dar pana la 21 - 22 de ani e datoria mea, ca parinte, sa-l sprijin sa invete si sa-si construiasca un viitor.

 

Nu e vorba numai de a castiga bani de la 15 ani. E vorba despre a trai niste experiente despre care multi spunem, ulterior, ca au fost cei mai frumosi ani din viata (liceu si facultate).

 

Ioana


Editat de ioana, 11 septembrie 2018 - 13:41 .


#139
mihaela_s

mihaela_s

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 28.843 mesaje

Postat 11 septembrie 2018 - 13:42

Cred ca ce vreau sa spun este ca nu exista rețeta universala și drumul unui copil poate fi diferit. Contează sa își găsească nisa, menirea, pasiunea, plăcerea...de muncit va munci cam 40-50. De ce sa nu își găsească (cu ajutorul părinților pina la un moment dat) ceea ce i se potrivește? Si am mai remarcat un lucru: poate la 15 ani nu ii place code dar la 20 descoperă alta fațeta (decit cea plictisitoare) și are alta motivatie sa lucreze către IT. Eu am 44 de ani și vreau sa fac altceva. Am plecat din psihologie in horse handicapping (analiza pentru caii de curse) și am ajuns in construcții pe partea de risc (legal) iar acum plec către asigurări și totuși cel mai fericita ma găsesc in Bucătărie ... visul meu e in restaurant!!! Oamenii in ziua de azi sint in flux continuu...nu a-mi rămâi blocat intr-o meserie forever. Nici companiile nu își mai doresc lucrători pe viața.

 

Exact așa gândesc și eu. 

 

Sigur ca dacă ai un copil care știe ce vrea, vrea sa meargă sa studieze liniar după liceu, e clar. Va merge. 

 

Dar situația e cu totul alta când tânărul nu știe, nu are o pasiune și vrea sa încerce diverse munci. 

 

Si da, călătoriile sunt experiențe extraordinare de viața. 

 

 



#140
maria2016

maria2016

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 50 mesaje

Postat 11 septembrie 2018 - 14:43

Eu nu stiu ce parere sa am despre gap year - suna frumos dar practic cred ca e pierdere de timp.

Calatoresc - de unde au bani ?

Se decid ce vreau....Cum ? Cum intra in contact cu meseriile respective sa vada ce i-ar place?

Se bucura de anul ala ? Nu cred. Cand majoritatea prietenilor vorbesc de ce fac la facultate / ce cursuri... si el sta si munceste .... Cu grija ce va face la anul... ii va place?

Nu stiu.

 

Eu cunosc doar un singur caz care si-a luat gap year pentru ca nu ii placea nimic , nu se decidea la nici o meserie si dupa un an a inceput college sa devina paramedic pe ambulanta.


Editat de maria2016, 11 septembrie 2018 - 14:47 .




Etichetat si cu despartire

Panic Questions

  • Poze pt o a 2-a sarcina

    PaulaTin
    - apr 26 2024 08:43

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

Last Blogs

  • Saptamana 19

    ZDenisa
    - Astăzi, 00:33

  • Patutul bebelinei

    Roxana3001
    - Ieri, 21:56

  • O noapte furtunoasa

    Roxi_pisicul23
    - Ieri, 13:18

  • Cumpărături

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 11:35

  • Consult Trimestrul 1

    CatiCatut
    - Ieri, 10:22

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -