Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Sens sau nonsens in reforma sanatatii - dezbatere DC

spital sistem de sanatate

41 raspunsuri la acest subiect

#21
iulia_b

iulia_b

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.022 mesaje

Postat 12 februarie 2015 - 18:08

Agai, vrei sa spui ca in America absolut toti cetatenii beneficiaza de aceleasi ingrijiri medicale, de la o banala vizita la medicul de familie pana la o operatie complicata, platind alte sume pentru asigurari? Nu se diferentiaza cu nimic politele diferite de asigurare? Eu stiam ca acolo este unul dintre cele mai "dure" sisteme medicale din lume, cu multe persoane neasigurate, care nu-si pot rezolva problema cu cativa dolari si o spaga la cine trebuie.


Editat de iulia_b, 12 februarie 2015 - 18:31 .

 • 0

#22
buflea

buflea

  Membru VIP

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 15.395 mesaje

Postat 12 februarie 2015 - 18:19

Aici nu exista medici "de stat" ...toti medicii sunt privati, adica din punct de vedere financiar sunt niste entitati economice.
Si DA, sunt arondati unor spitale, alte entitati economice, de la care inchiriaza aparatura, personal si instrumentar.

Documentarul lui Moore este controversat. Nu spun ca e fals, este doar voit exagerat ...adica sunt luate cazurile cele mai nefericite si expuse ca fiind "norma" in America ...nu este asa.

Eu am stat cu copilul in spital si am primit facturi de la toti medicii care l-au consultat, de la spital (in care intra spitalizarea, medicatia, personalul medical) si de la laboratoarele care au testat analizele. Totalul a fost copleșitor - $300k. Eu am platit numai $2500 conform politei de asigurare.
Copilul meu a avut o situatie complicata ...si am fost foarte mulțumită de toate serviciile primite. Au meritat pe deplin cei $2500 scosi din buzunar.

Eu am spus de mai multe ori ...romanii vor servicii de calitate pe baza contributiei la stat. Cum contributia este mica in raport cu costul real al serviciilor de sanatate si in plus, banii sunt si gestionati (furati ?) prost de catre stat, incercarea de a desprinde serviciile de sanatate, de stat, cred ca este una buna.

Daca macar fiecare medic isi poate vinde serviciile pe piata, atunci o vor face ca pe un business - cu unele discounts, cu ceva charity sau cu valoarea reala. El va decide si nu va fi fortzat de lipsurile lui personale, sa ceara bani de la pacienti.

Acelasi lucru si pt spitale ...daca pot face bani punand la dispozitie resursele, atunci conditiile si aparatura se va imbunatati.

Asigurarea de stat trebuie sa ramana numai pentru pensionari si shomeri, exact ca pensia si shomajul.

Editat de buflea, 12 februarie 2015 - 18:24 .

 • 2

#23
Selene_Bunny

Selene_Bunny

  Membru VIP

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 10.037 mesaje

Postat 12 februarie 2015 - 18:31

XIO, in 2008, in spitalul "Sfantul Andrei" din Galati, unde am fost si eu internata, era internata o d-na de 35 de ani, recent intoarsa din Spania, neasigurata de nicio culoare. Sarcina ei nu era viabila, cordonul fatului era rupt (16 saptamani), facea tratament injectabil, a ajuns la chiuretaj - pe care i l-au platit rudele - cel putin o hartie de 100 de lei tinea mama ei in mana.

 

A depasit cele 3 zile cu cel putin 1 zi. Nu stiu care a fost motivul pentru care spitalul a considerat ca pacienta trebuie sa plateasca inclusiv pentru cele 3 zile considerate urgenta - gratuite inclusiv pentru neasigurati. Si nu la Casa de Asigurari, ci acolo, pe loc, I-au calculat fiecare tampon de vata folosit pentru injectii, fiecare seringa, fiecare ac, plus patul, ca la hotel, si le-a iesit fabuloasa suma de 1.700 de lei.

 

A fost un scandal monstru atunci, nu stiu cum s-a solutionat, ca in plin scandal am fost eu externata.


 • 0

#24
iulia_b

iulia_b

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.022 mesaje

Postat 12 februarie 2015 - 18:49

Pai sunt 3 zile de urgenta daca se considera urgenta. Eu sunt siderata ca a iesit un scandal monstru pentru ca nu a platit niste servicii, neasigurata fiind. Normal ca-i pune fiecare seringa si plasture,  [fal]  plus patul (exact asa ca la hotel, asa si se cheama in regim hotelier) doar nu credea ca astea vin din cer.  1700 e chiar putin.

De ce n-a rezolvat problema in Spania? pentru ca acolo o costa de cel putin 10 ori mai mult? probabil ca da. A crezut ca rezolva aici cu o mica fofileala si o spaguta.

Doamne... [fri]Eu ma retrag, mi se  confirma ceea ce gandesc si nu fac decat sa ma enervez inutil. Si-asa, eu, patrioata convinsa, ma gandesc din ce in ce mai mult sa plec din tara, intr-un loc daca nu stralucitor macar corect cu mine.


Editat de iulia_b, 12 februarie 2015 - 18:58 .

 • 0

#25
marius

marius

  Membru VIP

 • Moderators
 • 24.052 mesaje

Postat 12 februarie 2015 - 18:58

Marius, daca nu esti asigurat te poti duce la Casa de asigurari, platesti intre 300 si 400 de lei si ai automat asigurare. Am mai povestit ca am avut o pacienta de etnie rroma cu cancer de col care a fost operata, a stat vreo 3 zile in plus este perioada gratuita, medicul plecase si nu putea sa scrie un referat ca sa ii fie aprobate zilele acestea fara sa le plateasca asa ca a trebuit sa dea 400 de lei si a foost asigurata.

 

 

In romania ai 3 zile gratuite indiferent daca esti sau nu esti asigurat, asta inseamna ca daca ajunge un neasigurat in urgente va fi operat indiferent ce operatie e, 3 zile sunt gratis, daca sta peste termenul de 3 zile plateste.

 

La gineco 70% dintre paciente erau neasigurate, se internau 3 zile, nasteau si plecau acasa.

 

Pe langa asta orice persoan indiferent daca e asigurata sau nu in momentul in care e diagnosticata cu cancer are tratamentul gratuit. Cel putin asa mi s-a spus la spital.

 

 

In Germania in spitalul in care sunt eu avem medici care au cabinet privat in cadrul spitalului, adia in zilele x si y de la ora z la ora v sunt acolo la cabinet. Si ei trimit pacientii la noi la spital daca e ceva de operat sau pt analize.

si aici se plateste coplata.

Amesteci situatiile. Cazurile de urgenta sunt tratate ca si urgente. Insa asa cum scrii induci in eroare lumea carenu are exercitiul realitatii lasand impresia falsa ca daca nu esti asigurat poti sa te operezi de orice fara sa platesti. Hai sa fim onesti. Platesti nene nu scapi. Asigurarea de sanatate nu acopera decat pachetul de baza ca si decontare, in rest tot ce depaseste acest pachet se plateste. Mai vedeti ce prevede legea sanatatii din 2014 aflata deja in vigoare.... 


 • 0

#26
Aqai

Aqai

  Membru VIP

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 10.143 mesaje

Postat 12 februarie 2015 - 19:27

Agai, vrei sa spui ca in America absolut toti cetatenii beneficiaza de aceleasi ingrijiri medicale, de la o banala vizita la medicul de familie pana la o operatie complicata, platind alte sume pentru asigurari? Nu se diferentiaza cu nimic politele diferite de asigurare? Eu stiam ca acolo este unul dintre cele mai "dure" sisteme medicale din lume, cu multe persoane neasigurate, care nu-si pot rezolva problema cu cativa dolari si o spaga la cine trebuie.

 

iulia, a raspuns Buflea cum e cu america. eu sunt in canada. noi avem asigurari medicale sistem de stat, foarte similar cu romania.

 

impozitele si taxele noastre sunt folosite, printre altele, pentru a finanta sistemul medical. indiferent ce impozit platesti, sau daca nu platesti, esti asigurat (in ontario cel putin) prin OHIP (ontario Health Insurance Plan) si toata lumea care are un card ohip beneficiaza de aceleasi servicii medicale, de la vizita la doc de familie pana la operatii complicate.

 

 

(am pus care are bold pentru ca stiu ca e posibil sa nu te califici pt ohip, dar cred ca e exceptional - de ex rudele sponsorizate conform legii noi nu au asigurare de stat)

 

 

anumite servicii se platesc extra doar, cum ar fi ambulance fees, proceduri ne-necesare medical (inclusiv tratamentul venelor varicoase, am aflat recent) sa dispozitive medicale - precum aircast (ghete ortopedice pt fracturi, luxatii etc) si carje. - astea stiu sigur ca le-am platit eu saptamana trecuta.

 

costurile astea mi le deduc din asigurarea suplimentara de sanatate pe care o am prin panul de beneficii de la angajator.

 

tot planul asta ma indreptateste la medicamente gratuite (acoperite de asigurare adica) si imi acopera o parte din costurile dentare. in mod normal medicamentele aici nu sunt gratuite prin sistemul de sananate. (ca de ex gratuite/ compensate in romania)

 

dar din nou, asigurarea asta suplimentara e un "nice to have", serviciile medicale sunt acleleasi oferite tuturor, fara diferentiere, in cadrul ohip.


 • 0

#27
XIO

XIO

  Membru VIP

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 17.118 mesaje

Postat 12 februarie 2015 - 20:14

marius, te poti opera de orice si te poti interna pt orice chiar daca nu este urgenta si chiar daca nu esti asigurat, pt ca poti plati suma aceea de 400 de lei si esti automat asigurat. :))))

sau cel putin asa era in 2012 cand am plecat eu.


 • 0

#28
ela_04

ela_04

  Membru senior

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunct
 • 3.766 mesaje

Postat 12 februarie 2015 - 20:40

Asa este si acum.

In plus daca sotul meu nu are asigurare medicala si eu imi platesc asigurarea il pot lua pe asigurarea mea. Cel putin asa mi-a spus medicul de familie acum 2 luni.

Mai daca asta va face ca sistemul de sanatate sa numai fie asa bolnav eu sunt de acord.

E totusi aiurea sa te duci sa nasti in sistem privat platind o caruta de bani dar daca apare vreo problema medicala sa fi dusa la stat. Cel putin eu pt asta am ales sa nasc la stat. Macar era aproape :)

Dar e aiurea si pt ca medicii vor indrepta pacienti spre cabinetul lor privat. Cum este deja acum in ginecologie. Cand te duci la stat dar te cheama la cabinetul ei ca la stat e prea ocupata. Si platesti consultatia numerar pe loc de la 50 la 100 lei. 

Problema e ca in cabinetul ei privat nu ti se deconteaza nimic.... 


 • 0

#29
redactor

redactor

  Membru VIP

 • Administrators
 • 12.135 mesaje

Postat 12 februarie 2015 - 20:45

Mi-e foarte greu sa cred ca un spital poate fi si privat si public in acelasi timp. Eu vad aici o contradictie imensa.

E un fel de nascocire tipica. Nici calare nici pe jos. Nici dezbracata nici imbracata.

Va fi mediul perfect pentru capusare, pentru aruncarea vinei pe altii, pe fuga de raspundere.

 

In Olanda de exemplu nu exista astel de struto-camile. Toate spitalele sunt private  si se autofinanteaza. Cu criterii fixe de competenta dar si cu ajutor de la stat in functie de evaluarile pacientilor.


 • 0

#30
marius

marius

  Membru VIP

 • Moderators
 • 24.052 mesaje

Postat 12 februarie 2015 - 20:58

marius, te poti opera de orice si te poti interna pt orice chiar daca nu este urgenta si chiar daca nu esti asigurat, pt ca poti plati suma aceea de 400 de lei si esti automat asigurat. :))))

sau cel putin asa era in 2012 cand am plecat eu.

In 2014 a intrat in vigoare noua legislatie prin care se precizeaza ce anume este decontat de catre CASS pentru pachetul de baza. Poate ar fi mai usor de discutat daca s-ar discuta in baza legislatiei in vigoare nu din amintiri.


 • 0

Etichetat si cu spital, sistem de sanatate

Intrebari Panica

 • Vaccin bebe

  un nou inceput
  - Astăzi, 15:21

 • Scurgere rozalie și dureri abdominale

  Madushka
  - Astăzi, 12:17

 • Intepaturi ca de ace

  auravio17
  - Astăzi, 12:00

 • Somnul

  Ramona0689
  - Astăzi, 07:12

 • Criza înainte de somn

  Rafami79
  - Ieri, 23:36

Grupuri

 • Mamici din Vâlcea

  ela_vl1
  - iul 04 2017 18:24

 • Mamici pentru mamici

  icailoaie
  - apr 17 2014 09:07

 • Mămici,burtici departe de casă...

  Andreana
  - dec 04 2013 15:58

 • Parinti inteligenti, parinti fericiti !!!!

  mada27
  - nov 30 2013 23:00

 • Mamici, Burtici, Tatici din Vrancea

  Anda08
  - iul 11 2013 16:02

Bloguri

 • Tati si Bebe

  annemarie18
  - Astăzi, 16:00

 • Analize

  laviniagabriela
  - Astăzi, 11:29

 • Primele emoții, primul eco

  annamaria95
  - Ieri, 23:00

 • Puiule, îmi pare bine de cunoștință

  alyblondy
  - Ieri, 17:54

 • Ecografie trim 1

  annemarie18
  - Ieri, 13:00

Retete

 • Tarta de prune si miere

  Anda08
  - aug 20 2019 12:37

 • Salata de capsuni

  Anda08
  - iul 03 2019 12:02

 • Clatite sau pancakes cu nuca de cocos si fructe

  Anda08
  - mar 29 2019 12:13

 • Salata de bulgur cu creveti si conopida

  Anda08
  - ian 23 2019 11:29

 • Galette cu fructe de toamna

  Anda08
  - nov 06 2018 14:38