Consumul frecvent de antibiotice este adevarat, in Romania. Cred ca "ceva antibiotic ai luat" e una din intrebarile comune, si eu am auzit-o de nenumarate ori.
Totusi, cine ii invata pe medici sa le prescrie?
E mult mai adanc decat doar antibioticele prescrise de medic, si nu e doar in Romania ci peste tot. Antibioticele sunt bagate si in hrana animalelor mai nou, pentru ca s-a descoperit ca ajuta sa creasca animalul mai repede
"Some antibiotics, for reasons that aren't totally understood, help cattle grow faster and get more out of the feed they eat. These medicines are used at lower concentrations than when they are used to treat illness, and typically are included in the food that cattle eat. The decision whether to use such products for this use (or any other reason) rests with the individual cattle raiser. Not all of them choose to use antibiotics in this manner.
"
La fel cum aceleasi antibiotice se folosesc cand animalele devin bolnave.
Animalele astea ajung pe masa consumatorilor, care nu realizeaza ca odata cu carnea se expun si la antibiotice. In Romania nu am prea vazut eticheta detaliata la carne care sa spuna daca animalul a fost tratat cu antibiotice sau nu, sau a avut antibiotice in hrana.
Asta e o sursa de antibiotic, apoi ar fi contaminarea sursei de apa cu resturile de medicamente. Cati oameni nu isi arunca resturile de medicamente la chiuveta sau in toaleta. Acolo contaminarea nu e doar cu antibiotice dar efectele sunt la fel de nasoale.
Si revenind la discutia cu doctorul. Am mai zis-o si in alte subiecte, in Romania discutia medic pacient e un fel de dialog cu capcane. Pacientul pleaca de la ideea ca medicul nu o sa-l trateze fara "beneficiu" si medicul pleaca de la ideea ca pacientul e beligerant si pus pe scandal.
Problema aici e comunicarea, pacientul trebuie sa inteleaga ca oricate ore de navigat pe net, pe WebMD nu te face medic si nu iti ofera decat informatii generice. Iar medicul trebuie sa inteleaga ca discuta cu o persoana speriata si ca trebuie sa-i confere informatia intr-o forma detaliata ca sa o poata intelege.
In cadrul acestui dialog, medicul poate atenua ingrijorarea pacientului si atunci pacientul nu ar mai zice "Am dat o groaza de bani si nu mi-a dat macar un antibiotic".
Si mai cred ca trebuie insistat pe educatia cu privire la infectiile virale si bacteriene, cu diferentele dintre ele si cu tratamentele lor. Uite, eu am aflat abia acum o luna ca banalul "biseptol", de care auzeam frecvent cand eram copil, este antibiotic. Si cred ca lumea ar trebui sa stie cand un medicament se prescrie, ce este medicamentul ala, pentru ce s-a prescirs, cum se ia, cat este de important sa un te opresti din luarea medicamentului cand a zis medicul ca trebuie nu pentru ca "te simti mai bine",
Editat de Madanic, 26 aprilie 2016 - 18:40 .