Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Criza economica, probleme sociale


305 raspunsuri la acest subiect

#151
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.699 mesaje

Postat 04 august 2022 - 01:34

Eu personal cred ca lumea occidentala s-a invatat cu prea mult consumerism si risipa (prietena daca are camere de inchiriat inseamna ca si-a luat o casa mult peste ce are nevoie. De ce ii trebuie unei familii cu 2-3 membri o casa cu 5-6 camere!? ) . In Romania inclusiv se cumpara si se consuma mult peste ce este nevoie, se face risipa si se arunca la greu. Planeta are resurse finite, cu sau fara razboi, petrolul, gazul, carbunele oricum se termina. Nu mai putem consuma in ritmul in care o facem acum. 

 

ca de obicei, esti selectiva si vezi numai ce vrei...

nu ti se pare ciudat ca oamenii muncesc si tot nu isi permit chiria la o garsoniera si sunt obligati sa inchirieze cate o camera in casa cuiva.

 

si hai sa critici o femeie care munceste enorm de greu si la 50 de ani isi ia prima casa., 

o casa veche de 40 de ani, cu 3 dormitoare si care trebuie remodelata complet.....mare lux!!!!



#152
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.699 mesaje

Postat 04 august 2022 - 01:46

Nu inteleg de ce blamezi tot timpul legile clima, nu cred ca exista legatura directa intre astea si preturile crescute. Poti da un exemplu? 

 

 

toata lumea vrea apa curata, aer curat , asta nu combat, dar cand legile incep sa afecteze omul de rind, in viata de zi cu zi si sa puna un jug greu de dus ...atunci eu cred ca aceste legi si regulatii trebuiesc revizuite si mai ales impuse cu cap.

 

-materialele de constructii verzi obligatorii 

-panouri solare obligatorii

-permisele de mediu obligatorii, f scumpe

-legile restrictive de mediu si limitarea construirii de noi locuinte neccesare ...ducand automat la cresterea preturilor caselor existente.

-si la o cutie cu vopsea care o cumperi si o dai pe perete platesti taxe de mediu...cum ca poluezi cand o "arunci" 



#153
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.699 mesaje

Postat 04 august 2022 - 02:55

To reduce carbon emissions and their effect on climate change and air pollution, California has some of the strictest vehicle emissions standards in the country. These standards will get even more strict. As a result, the state could state ban 76,000 trucks by the end of 2022. As California makes a push to encourage the use of emissions-free electric vehicles, older, heavy-emission trucks become a casualty.

 

dupa ce avem criza cu soferii acum le mai interzice si tirurile, desigur asta o sa duca la la scumpiri si mai mari la produse . 

 

taxa pe benzina, tot in california...ca deh nu e benzina destul de scumpa.

 

CEQA...legea de mediu, datorita careia stau atitia prin tribunale si se judeca pana in panzele albe si costurile si efectele se rasfring asupra populatiei...de la abuzul acestei legi se impiedica proiecte noi (cum e de ex cel de la facultatea din berkeley ...unde studentii ajung sa doarma prin masini).



#154
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.699 mesaje

Postat 04 august 2022 - 03:20

pe de-o parte spuneti, pt pensie, toata lumea la munca, toti copii la scoala ...dar familiile sa aiba doar o masina.  pe ce sa merga lumea, pe matura?

numai la liceul din zona, sunt peste 2500 studenti, cum sa ajunga la scoala daca nu i-ar duce parintii?

ar trebui zeci de autobuze scolare si ar lua ore sa ii adune si sa ii lase apoi acasa.

 

ma repet, in suburbii nu sunt autobuze, trenuri si nu se circula cu biciletele in  zone de deal si vale, nu sunt nici piste de biciclete decat pe portiuni scurte in orase.

 temperaturile de peste 35 degrade de luni de zile ar face mersul pe jos daunator sanatatii chiar fatal...nimeni nu merge pe jos km  ziua in amiaza mare cand parca esti intr-un cuptor.

 

depindem de masiniile particulare, nu e un lux , e o necesitate.

 

un alt factor care trebuie luat in considerare e ca distantele sunt mari si cand conduci zilnic trebuie sa fie masinile cat de cat confortabile, persoane care sunt inalte, nu pot sa stea inghemuite intr-o masina mica sa conduca cu orele pe freeway.

 

casele si terenurile in california sunt mult reduse comparat cu alte state.

cred ca media la case e undeva la aprox 180-200mp, 3 dormitoare/2 bai +living, pe o bucatica mica de teren.

e asta un lux, ce sa mai reduca o familie cu 2 copii?

 

avioane, vapoare, sateliti...toata technologia si inovatiile de care depinde intreaga planeta se pot face la lumanare?  arme...tot de la americani se asteapta in caz e razboi. 

unde, ce si cum sa se reduca sa salvam mediul si sa nu mai arate lumea cu degetul america, ca polueaza.

india care polueaza de nu poti sa respiri...ei ce produc? in afara de medicamente nu stiu.

china polueaza, nimeni nu ndrazneste sa ii deranjeze. koreanul din nord mai face un test cuo bomba...gata a poluat, aerul si oceanul ...parca ar fi a lui tac-su.


Editat de michelle-usa, 04 august 2022 - 03:48 .


#155
Carolyne

Carolyne

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 539 mesaje

Postat 04 august 2022 - 04:56

Antmil si Michelle au confirmat ca aici in USA se dau imprumuturi imobiliare intre 15 - 30 de ani cu dobanda fixa si variabila. Noi am cumparat casa in 2012 si era relativ recent dupa criza din 2008 si am prins dobanda fixa f mica, iar casa la pret f jos de asemenea. Cand am semnat actele am vrut sa vad negru pe alb ca dobanda e fixa si nu se va schimba in nici o conditie ( multe imprumuturi sunt vandute dupa semnarea actelor de exemplu).

Noi am platit prima rata la o banca, apoi loanul nostru a fost cumparat de alta banca si de atunci am platit numai la banca aceasta (de 10 ani). Nu s-a schimbat nimic in dobanda, taxe, etc.

Rata lunara aici este data in functie de scorul tau la banca, avansul (sa zicem intre 10-35% din valoarea imprumutului ca exemplu), taxele pe proprietate ( in USA se platesc politia locala, personalul din scoli si licee), biblioteca,  facilitatile de sport ale comunitatii - asa zisul park district), anumite reparatii in localitate etc . De aceea sunt taxele atat de mari ( cunosc pe cineva care la casa de 1mil plateste 30K taxe pe an).

Din tot ce-am enumerat taxele pe casa cresc in fiecare an de la 100$ la cateva sute, f rar raman la fel...dar altfel rata lunara ramane constanta daca ai dobanda fixa.

 

Cat despre masinile electrice cred ca suntem inca departe de a spune ca majoritatea populatiei va conduce masini electrice  (categoric nu in USA). Deocamdata nu sunt independente decat 5-600km (dau un exemplu, cred ca unele au mai mult cu 1-200km), apoi trebuie sa astepti cateva ore bune sa le incarci DACA ai unde !

Otilia a punctat f bine: nu exista infrastructura pentru ca majoritatea populatiei sa detina masini electrice. 

Aici distantele sunt f mari, in orase ar fi poate ok, dar daca vrei sa faci o excursie prin tara cu masina electrica unde o incarci daca nu exista statii amenajate, daca ai o defectiune si nu te duci la dealer-ul tau (daca ai ford mergi la ford, daca ai nissan si mergi sa o repari la ford va fi ma scump, astepti pt piese etc).

Daca scrie in cartea tehnica ca poti conduce 500km, dar tu incarci telefonul, folosesti aerul conditionat/caldura, radio, temepraturile foarte scazute sau ridicate influenteaza f mult, atunci mai scazi inca 150-200km, si uite ca "autonomia" a ramas mult mai mica...

Si ce facem? Incarcam masina sau folosim masina de spalat, aragazul etc?

Aici la o furtuna obisnuita cu ceva inundatii minore mereu sunt pene de curent de cateva ore sau chiar 1-2 zile. Cum pleci la job, sunt atatea de luat in calcul inainte sa facem planul ca majoritatea va trece la masina electrica.

Parerea mea ca ar trebui sa mai micsoreze motoarele si sa vanda masini mai econome din punct de vedere al consumului de benzina. 

 

 

Este un paradox sa desfiintezi piscine intr-un oras, sa nu mai oferi apa calda in locuri publice. Macar sa dea cu program, dar sa tai complet accesul la apa calda mi se pare f greu. 

Si categoric cred ca inotul este ceva ce ar trebui obligatoriu invatat in scoala. Este ceva util si-ti poate salva viata.  

 

Poluare exista extraordinar de mare si plasticul eu cred ca este inamicul nr 1. Am ajuns planeta de plastic. Nici de sticla nu se refolosesc nicaieri! Totul se arunca la gunoi. Am urmarit demult un documentar despre reciclarea plasticului si spuneau ca din cat se pune la reciclat maxim 30% este cu adevarat reciclabil. 

Populatia face cat poate, more or less, dar adevaratii poluatori sunt companiile de chimicale, petroliere, etc etc.

Pe amazon am urmarit un film in care un avocat aici in USA s-a luptat peste 20 de ani cu o companie mamut de chimicale care a ruinat zone intregi, comunitati si mii de oameni cu cancer si tot felul de boli etc etc. Extraordinar de tare m-a impresionat. 

Justitia este oarba si categoric nu se uita le cei mici ca noi...Dark Waters se numeste filmul , cu Mark Ruffalo si Anne Hathaway.

Deci aceste companii sunt cele care polueaza enorm, dar ... money talks. Intotdeauna!!!

Exemplu:  un paradox enorm ca Walmart - companie cu miliarde $$$ profit are f multi angajati cu insurance de sanatate pt persoane defavorizate... adica ajutor dat de stat, platit din taxele noastre ale celor care muncim ca furnicile.

Cum este posibil asa ceva????  Pt ca ofera joburi part time si foarte prost platite...

Daca lucrezi part time ff. putine companii iti dau insurance.

O prietena de-a mea si-a deschis recent cabinet privat - ea este cardiolog - si indiferent cat taxeaza ea procedurile, insurance-ul de sanatate ii retine 70% din tarif. 

Cu cine sa se lupte...?

 

In alta ordine de idei, populatia a crescut atat de mult incat nu exista resurse de hrana suficiente, degeaba ne revoltam ca multe alimente sunt fara gust... este rezulttaul consumerismului, a numarului crescut de oameni, spatii locative din ce in ce mai putin accesibile, lupta acerba pentru joburi etc.  Si aici USA este fruntea!!!

Atat de mult se arunca in tara asta incat pentru cineva ca mine care a crescut in comunism risipa lor este de necrezut!!! Chiar dupa 20 de ani aici nu -mi vine sa cred cata mancare se risipeste la restaurante, magazine alimentare etc

 

Iar dezastrul din spitale este facut intentionat pentru business.

Daca pacientul X are dosa de o crema sau o fiola de insulina sa zic, astea TEORETIC pot fi folosite de mai multi pacienti. Sora medicala extrage dosa pentru pacientul X - totul cu ac de unica folosinta, apoi pacientul pleaca acasa si daca i s-a administrat o singura dosa din fiola ( care ar avea sa zic 50 de doze), fiola se arunca la gunoi. Dar pacientul este taxat pentru intreaga fiola. La fel tubul de crema: sunt creme de sute $ tubul, tu o folosesti de 2-3 ori, apoi o arunca.... in loc sa o foloseasca pt alt pacient in viitor. Nici macar nu vor sa i-o dea pacientului acasa !!!

Am lucrat 17 ani in farmacie, anul trecut mi-am dat demisia si-am gasit un alt job unde decoamdata imi place fff. mult.

Asa mult stress am avut cum rar se poate imagina.

 

Da, consumul exacerbat cred ca duce la distrugere... nu maine, nu peste 10 ani, dar poate peste 40-50 categoric va fi o lupta sa ai o viata decenta.

 

Si in spirit de gluma ... amara: In dictatura nu ai drepturi si este unul care te f.... cum vrea el. In democratie ai dreptul de a-l alege pe care sa te f....cum vrea el. Acum ca am experimentat si dictatura ceausista si capitalismul american: perfect adevarat.



#156
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.699 mesaje

Postat 04 august 2022 - 05:33

Carolyne , felicitări pt noul job [flo2] . Acum in ce domeniu lucrezi ?

 

Eu cred ca risipa se datorează si faptului ca pt orice compania, spitalul pot fi dați in judecată. California e un exemplu . De ex restaurantele dădeau mancarea gătită si rămasă seara la cei săraci , dar de cativa ani buni nu mai pot ca daca se îmbolnăvește vreunul pot sa dea restaurantul in judecată.

Poate așa e si in spitale.


Editat de michelle-usa, 04 august 2022 - 05:35 .


#157
dana vio

dana vio

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.970 mesaje

Postat 04 august 2022 - 07:27

[:-)))]

adica ,

daca fac  eus la piscina 30 min, daca fac acasa 5 min. Tare.

 

Adica ? da, asta este adevarul, mai ales daca au sa creasca preturile la utilitati. 

 

Si s-a pornit de la un dus si uite cate rezistenta la a explica pe toate planurile de ce am dreptul la confortul meu la care nu vreau sa renunt.  [fri]



#158
Judoka02

Judoka02

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.878 mesaje

Postat 04 august 2022 - 07:30

Aici au crescut preturile la case :

pt ca in perioada pandemiei s-a construit mai putin, pt ca lumea lucrand de acasa a vrut o resedinta secundara sau o anexa, ca sa aiba spatiu, lanturile de distributie(cum scria si qarina) au fost intrerupte(multe vin din asia,nu?) 

 

https://www.rtbf.be/...autant-10833901

apoi am mai dat un ggl , un articol mai vechi din 2017, arata ce a facut legea anti dumping data de trump. Preturile lenului canadian s-au marit cu 30%.

 

https://www.lepoint....-2138558_28.php



#159
dana vio

dana vio

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.970 mesaje

Postat 04 august 2022 - 07:42

 

 

Cat despre masinile electrice cred ca suntem inca departe de a spune ca majoritatea populatiei va conduce masini electrice  (categoric nu in USA). Deocamdata nu sunt independente decat 5-600km (dau un exemplu, cred ca unele au mai mult cu 1-200km), apoi trebuie sa astepti cateva ore bune sa le incarci DACA ai unde !

Otilia a punctat f bine: nu exista infrastructura pentru ca majoritatea populatiei sa detina masini electrice. 

Aici distantele sunt f mari, in orase ar fi poate ok, dar daca vrei sa faci o excursie prin tara cu masina electrica unde o incarci daca nu exista statii amenajate, daca ai o defectiune si nu te duci la dealer-ul tau (daca ai ford mergi la ford, daca ai nissan si mergi sa o repari la ford va fi ma scump, astepti pt piese etc).

Daca scrie in cartea tehnica ca poti conduce 500km, dar tu incarci telefonul, folosesti aerul conditionat/caldura, radio, temepraturile foarte scazute sau ridicate influenteaza f mult, atunci mai scazi inca 150-200km, si uite ca "autonomia" a ramas mult mai mica...

Si ce facem? Incarcam masina sau folosim masina de spalat, aragazul etc?

Aici la o furtuna obisnuita cu ceva inundatii minore mereu sunt pene de curent de cateva ore sau chiar 1-2 zile. Cum pleci la job, sunt atatea de luat in calcul inainte sa facem planul ca majoritatea va trece la masina electrica.

Parerea mea ca ar trebui sa mai micsoreze motoarele si sa vanda masini mai econome din punct de vedere al consumului de benzina. 

 

 

 

 

Parerea mea este ca trebuie dezvoltata infrastructura de transport  foarte mult astfel incat populatia sa poata folosi transportul in comun ptr deplasarea zilnica. S-ar reduce semnificativ poluarea, consumul de carburanti, iar consumul de electricitate ar fi mult mai bine utilizat asa.  

In plus, serviciile de transport pot asigura si un nr mare si foarte mare de locuri de muncă.



#160
Judoka02

Judoka02

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.878 mesaje

Postat 04 august 2022 - 07:44

Michelle,

nu stiu, nu ma convingi cu exemplele

 

panouri solare obligatorii

 

https://www.transiti...velles-maisons/

 

Cica se merita investitia, 40 dolari mai mult la credit, 80 de dolari economisiti cu energia, dupa investitie. Si apoi e mult soare , nu trebuie profitata? 

Ex cu vopseaua, f bine ca platesti, e f poluanta, trebuie locuri speciale amenajate ca sa o arunci. 
 

Permisul de mediu, o idee de pret? Nu stiu sa caut cu ggl denumirile.

 

Peste tot sunt taxe de constructie, taxe la stat, taxe la notar(cand cumperi) , impozitul anual pe casa,

Cu cat ai suprafata mai mare, sau zona mai buna platesti mai mult. 




Panic Questions

  • Poze pt o a 2-a sarcina

    PaulaTin
    - Astăzi, 08:43

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

Last Blogs

  • Cum am tratat răcelile în sarcină

    Ana1298
    - Astăzi, 06:30

  • 36 saptamani

    Roxana3001
    - Ieri, 22:33

  • Luna a 8-a

    Pau26
    - Ieri, 22:12

  • Activități care m-au ajutat în sarcină

    Ana1298
    - Ieri, 21:39

  • Control trimestrul 2

    lili.95
    - Ieri, 19:50

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -