Numarul de tineri afectati de depresie a atins un low la filalul anilor 80 si este in crestere de dupa 90 pana astazi. Adolescentii de astazi (Gen Z nascuti intre 1995 si 2009) par sa fie cei mai afectati!
Sunt multe cauze care pot duce la depresie, de la presiunea mare pe tineri, stresul, sentimentul FOMO alimentat de SocialMedia, fake-life pe care o zugravesc influencerii pe SocialMedia la care aspira multi dintre tineri, dar in cadrul acestui subiect doresc sa discut despre stilul nostru de parenting:
Unii dintre experți cred că ne-am crescut adolescenții la așteptări nerealiste (viata luxoasa, salarii mari, fara griji, esti cel mai bun, cel mai fromos, cel mai destept, etc). Aceste asteptari sunt amplificate de mesajele din Social Media care sugerează o viata perfecta, ca lucrurile se castiga usor fara efort si munca. Expertii spun ca mulți părinți nu și-au învățat copiii genul de abilități de coping de care au nevoie pentru a supraviețui în vremuri haotice, in vremuri grele.
Sunt greseli pe care le regasesc si in stilul meu de parenting. Au fost momente in care am avut probleme financiare in familie sau probleme de sanatate, pe care le discutam in soapta sau cand Andrei era la scoala. Nu cumva sa afle! Cand Andrei era rejectat in anumite grupuri la scoala cautam mereu sa-i spunem ca nu este vina lui! Sa ii dam un boost de confidenta care in final facea mai rau decat bine. Noi (parintii) il trezeam dimineata, ii stergeam pantofii, noi strangeam dupa el dezordinea, noi ii reaminteam sa nu intarzie la orele de muzica, sau de badminton, sau sa isi faca temele la timp, lucruri care au dus la lipsa "organisational skils" cu care inca se confrunta dupa 3 ani de facultate.
Ce am învățat? Dacă îți iubești copiii, lasă-i să eșueze! Lasă-i să cadă. Lasă-i să devină dezamăgiți. Lasă-i să piardă jocul de fotbal sau jocul de carti. Lasă-i să fie exclusi din diverse grupuri, echipe sau activitati. Și când o fac, fiți alaturi de ei, țineți-i de mână, spuneți-le că nu este sfârșitul lumii și ajutați-i să găsească morala, să descopere lecția de viață din fiecare mică adversitate/experiență negativă. Aceste lecții mici îi învață să facă față cu succes vieții reale, cu urcușuri si coborâșuri, cu bucurii și tristeți, cu momente din care numai lupta și efortul depus te pot salva.