Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Scrisul de mana si caligrafia - dezbatere DC

caligrafie dezbatere dezbatere dc scris de mana

30 raspunsuri la acest subiect

#1
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 09:55

Eu recunosc mi-a placut caligrafia insa baiatului meu scolar deloc. A invatatat scrisul de mana in Olanda si acolo toate literele se predau complet deformat si fara nici o grija despre caligrafie si carligutele care ne dadau noua de furca la scris in primii ani de scoala.

 

Chiar si acum insa, la o scoala britanica insa, au de facut uneori referate scrise de mana, practic se refuza folosirea calculatorului si eu cred ca este OK. (iar daca nu sunt scrise frumos de mana, se depuncteaza, spre disperarea baietilor care sunt mai putini caligrafici decat fetele)

 

Iata insa ca in  FInlanda, lucrurile par a se schimba:

 

Mai exact, finlandezii vor înlocui scrierea de mână cu ore de desen şi lucru manual, pentru ca elevii să aibă dexteritate în mâini şi să ajute la dezvoltarea acelei părţi a creierului pe care colegii lor mai mari au dezvoltat-o învăţând să scrie de mână. Decizia pare radicală, însă având în vedere progresele tehnologice din ultimii ani, dobândirea de competenţe digitale este esenţială pentru viitorul copiilor, susţin experţii în Educaţie. “În Finlanda, ţară care a fost şi pe locul 1 în lume la testele PISA, schimbarea aceasta este o etapă firească, ei vor să vină în sprijinul copiilor pentru a le dezvolta abilităţile de care vor avea nevoie ca adulţi, în viitor “, a explicat Alexandra Anton, expert în educaţie finlandeză.

 

Dacă în Finlanda renunţarea la scrisul de mână în favoarea tastelor pare să fie o mişcare naturală, în România, acest sistem nu s-ar potrivi, în primul rând pentru că învăţământul la noi este cu mult în urma celui finlandez, spun specialiştii. Însă aceştia sunt de acord că în cel mult 30 de ani scrisul de mână va deveni irelevant. citeste aici: Adio caligrafie? Cât de oportun ar fi ca România să preia politica Finlandei de a renunţa la scrisul de mână în şcoli

 

Va invit asadar la o dezbatere:

 

CE PARERE AVETI DESPRE initiativa finlandezilor si de ce credeti ca este important ca acest vechi obicei, scrisul de mana, sa ramana important pentru copii?



#2
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.603 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 10:17

mie mi se pare total aiurea sa-i chinuie pe copii cu carligele, codite si forme ciudate ale literelor scrise de mana, avand in vedere ca in timp toti isi modifica scrisul, literele se simplifica, majusculele seamana cu cele tiparite, etc.

in loc sa faca atatea bucle la litera E mare de mana, sa-i lase pe copii sa faca E din patru linii, la fel cu cel de tipar. si tot asa. important este sa invete sa scrie, ordonat, citeti, nu neaparat caligrafic ca pe vremea pensionului si cu scrisul aplecat spre dreapta.

e clar ca modul de scriere al literelor si cifrelor, de mana, difera de la o tara la alta, am observat asta prin filme, cand mai vezi cate ceva scris de mana.

intr-o perioada corespondam cu o d-na din america, era mai in varsta, vai ce ciudate mi se pareau literele din scrisul ei ...

eu cred ca scrisul de mana nu va disparea atat de usor...ar insemna ca omenirea sa-si piarda una dintre abilitatile dezvoltate de-a lungul atator milenii. daca cei din vremuri stravechi n-ar mai fi scris (papirusuri, manuscrise, pictograme pe pereti, samd), cum am mai fi stiut noi astazi ce obiceiuri aveau, cine le-au fost conducatorii, ce evenimente istorice au avut loc, etc. ?



#3
BlackCat4evR

BlackCat4evR

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.952 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 10:41

Eu cred ca se poate asocia caligrafia cu motricitatea fina si cu capacitatea de concentrare a atentiei pentru perioade lungi de timp. 

In acest context consider necesara aplecarea spre caligrafie. Cizelarea motricitatatii fine ajuta la dezvoltarea cognitiva.

Este evident de ce unora din generatia noastra le place caligrafierea, in timp ce copiilor nu, deoarece, pentru ei, viata se petrece in alta viteza.

Eu as pastra caligrafia... Dar poate nu ca materie obligatorie, desi nu stiu sa spun acum ce forma mi-ar placea sa imbrace...



#4
Otiliav

Otiliav

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.236 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 10:43

In Norvegia se poate face caligrafie la scoala de cultura sau la un fel de camine culturale unde copii mai mari mestesugaresc tot felul de felicitari, invitatii, etc. Cine doreste face, cine nu scrie cum a invatat la scoala.

La scoala fac literele de tipar si mai tarziu le scriu cursiv, legate dar nu e acelasi lucru cu scrisul nostru de mana unde literele sunt modificate. Adica un E scris de mana la clasa a 3-a va fi la fel cu cel de tipar doar ca il leaga de urmatoarea litera, nici o bucla. Se merge pe cat mai simplu.

 

Mi se pare tare naiva intrebarea "Cum îi înveţi pe copii să se semneze?" Sa fim seriosi, se pot folosi literele de tipar bine mersi.

 

Corina, sunt atatea metode digitale de scriere, nu e musai sa scrii de mana. Scrii la tastatura, alegi un font si  inscriptionezi.

Eu chiar am fost surprinza de vecina mea artista care mai nou picteaza pe o tableta iar pictura ei este cu raze UV imprimata pe aluminiu, sau imprimata pe hartie, etc. In felul acesta nu mai are probleme in calatorii caci ia fisierele cu ea.



#5
mamica11

mamica11

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.980 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 10:48

Mie  mi se pare minunat scrisul de mana.

Personal cred ca nu le-as impune tuturor sa invete caligrafie in adevaratul sens dar macar sa invete scrisul de mana asa cum l-am invatat noi cu litere legate intre ele.

Daca nu il prind de mici e greu apoi si e pacat , nici macar nu stiu ce pierd.

Plus ca apar uneori si probleme practice . Mie mi s-a intamplat ceva de desene  animate cu fata cea mica , ea scriind cu literele independente (nu stiu exact cum este in romaneste numit scrisul asta insa sunt litere de mana dar nelegate -noi invatam in greaca deci e alt alfabet dar ideea ramane si asa invata si alfabetul latin apoi la limbile straine ) si la un moment dat a avut de transcris ceva la engleza de pe un CD si era in criza de timp deci eu m-am oferit sa o ajut. Am ascultat CDul si i l-am scris pe o ciorna ea urmand sa-l transcrie doar . Ei bine, nu a inteles literele. Nu mi-a venit sa cred. Pur si simplu i-a luat mult mai putin sa refaca totul singura decat sa inteleaga scrisul de mana .

apoi am stat si am discutat de ce pentru ca eu scriu foarte citet si mi-a spus ca legaturile dintre litere o deruteaza.Am decis impreuna sa invatam impreuna acasa asta pentru ca eu personal o vad ca o mare lipsa a sistemului actual de invatamant.

Deci, daca e sa fie inlocuit totul cu calculator, ce sa mai spun mi se pare aberant de-a dreptul.

 

Edit : acum am vazut ca a scris si Otiliav exact de scrisul asta "nelegat". Probabil e un compromis gasit pentru a nu isi mai pierde invatatorii prea mult timp cu copiii mici .


Editat de mamica11, 26 noiembrie 2014 - 11:00 .


#6
roxanaz

roxanaz

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.452 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 10:59

scrisul de mana nu e numai scris de mana si toata lumea stie ca multi dintre ei vor scrie in 10-12 ani numai pe calculator. dar le dezvolta motricitatea fina, simtul ordinii, faptul ca trebuie sa stie sa puna in pagina un text, sa il alinieze.

In plus, le face putina ordine in capsoare.



#7
missdarcey

missdarcey

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.258 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 11:46

Semnele grafice nu au nici o importanta in insusirea scrisului de mana , depinde de coordonarea mana-creier pe care o are fiecare individ .

In Anglia nu fac semne grafice deloc ,trec direct la litere, cuvinte , propozitii si cand am vazut cat de frumos si ordonat scriu copiii de mana , pe foaie fara liniatura , am ramas impresionata .

 

Caligrafia obligatorie si insistatrea fara temei pe niste semne grafice perfecte eu cred ca nu aduc vreun folos .Si o spun din experienta copilului meu . Ce e extraordinar e ca stiu si sa eseze textul in pagina si sa alinieze ideile .

 

Daca un copi este lasat sa se exprime grafic liber nu va avea probleme cu scrisul . La noi cred ca sunt chinuiti prea mult cu : -Trebuie sa desenezi dupa model (moartea originalitatii ) , -Trebuie sa nu depasesti conturul/linia ..., Caietele tip 1 si 2 , sunt iar o mare corvoada si se insista mereu pe folosirea lor .

 

La scoala se pune mare accent pe scrierea de mana si legata asa ca nu vad deloc o disparitie a scrisului de mana , la scoala nu folosesc un computer decat la orele de ICT. Totusi am auzit ca multi copii prefera sa aduca tema pe un stick usb, probabil pentru a masca procentajul de efort parinte/copil.

 

Despre caligrafie por spune ca fiica mea a avut momentul ei de pasiune pentru aceasta arta . Nu stiu de unde a pornit dar anul trecut efectiv a imprumutat toate cartile de caligrafie de la biblioteca , ba m-a si rugat pe mine sa-i imprumul de la sectia de adulti . Si-a cumparat truse , tus , pene [:)] ,diferite feluri de creioene , mecanice sau nu , si-a facut si un club in care si-a invitat prietenele (doar una a fost pasionata ) , zeci de foi scrise , multe aruncate . I-a placut mult stilul ala medieval , al trubadurilor , isi scria numele in toate stilurile posibile . Doamne ce a fost pe capul nostru . Dar a trecut .



#8
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 11:49

Daca are ceva de scris (de comunicat in scris) si nu e in fata calculatorului, nu are imprimanta in buzunar ci doar foaia de hartie si unealta de scris, cum va proceda?

1. Va spune ca nu stie sa scrie?

2. Va spune ca stie cum ar trebui scris dar nu stie sa scrie?

3. Va incerca sa scrie dar nu va iesi nimic lizibil si se va scuza ca nu a invatat sa scrie?

4. Alte solutii

 

......................

 

Pe de alta parte scrisul legat este cel care da autonomie (cursivitate) si viteza scrisului iar acele bucle au exact acest rol, sa lege miscarea naturala (invatata) de forma cea mai apropiata(naturala) a miscarii in sine.



#9
BlackCat4evR

BlackCat4evR

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.952 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 11:50

 

Despre caligrafie por spune ca fiica mea a avut momentul ei de pasiune pentru aceasta arta . Nu stiu de unde a pornit dar anul trecut efectiv a imprumutat toate cartile de caligrafie de la biblioteca , ba m-a si rugat pe mine sa-i imprumul de la sectia de adulti . Si-a cumparat truse , tus , pene [:)] ,diferite feluri de creioene , mecanice sau nu , si-a facut si un club in care si-a invitat prietenele (doar una a fost pasionata ) , zeci de foi scrise , multe aruncate . I-a placut mult stilul ala medieval , al trubadurilor , isi scria numele in toate stilurile posibile . Doamne ce a fost pe capul nostru . Dar a trecut .

[:-)))]



#10
missdarcey

missdarcey

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.258 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 11:53

Ce spui Marius e un scenariu utopic , adica stii sa folosesti un ordinator dar nu stii sa scrii de mana .





Etichetat si cu caligrafie, dezbatere, dezbatere dc, scris de mana

Panic Questions

  • Poze pt o a 2-a sarcina

    PaulaTin
    - Ieri, 08:43

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

Last Blogs

  • Hainute

    Roxana3001
    - Ieri, 21:36

  • Adevărul despre sarcină

    IonIza
    - Ieri, 21:02

  • Ultima zi la job

    RoxiMada
    - Ieri, 18:42

  • Gata cu serviciul!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 18:10

  • nasterea

    Ralu31031992
    - Ieri, 14:18

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -