Retete pentru tine

Tricolorul romanesc - un drapel vechi de 94 de ani

  • Trimis de marius
  • 26 iunie 2013, 08:52:21 EEST
  • 2.256 vizualizari
Trimite Denunta

Un drapel trimis de românii stabiliţi în Statele Unite în urmă cu 94 de ani este mândria bistriţenilor. Locuitorii din comuna Şieuţ au reuşit să îl păstreze intact, iar povestea steagului este impresionantă. A fost la un pas să fie....

Un drapel trimis de românii stabiliţi în Statele Unite în urmă cu 94 de ani este mândria bistriţenilor. Locuitorii din comuna Şieuţ au reuşit să îl păstreze intact, iar povestea steagului este impresionantă.  A fost la un pas să fie distrus de două ori, dar bistriţenii au reuşit să îl salveze în ultimul moment. 

Drapelul a fost aşezat la loc de cinste, în dreapta altarului bisericii din Şieuţ . Este păstrat la fel ca un obiect sfânt, mai ales că vine de la românii plecaţi peste ocean. 

Drapelul a ajuns în ţară în 1918, trimis de românii care au aflat de unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului.   

Ajuns la Şieuţ, tricolorul n-a stat expus decât 22 de ani. Austro-ungarii au vrut să-l distrugă. Ştiau de el de la localnicii maghiari. Steagul a fost din nou în pericol după ce comuniştii au ajuns la putere.  

Autorităţile locale nu au găsit până acum fondurile necesare unei expertize asupra drapelui vechi de 94 de ani.