Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

De ce nu merg romanii la dentist?

dezbatere stomatlogie romanii dentist dentist

75 raspunsuri la acest subiect

#11
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.603 mesaje

Postat 14 octombrie 2014 - 09:39

revin cu detalii : distractia de ieri m-a costat, cu tot cu radiografie, 140 lei. iar dentistul (am mers tot la cel pe care il cunosc de ani de zile) nu a facut altceva decat sa-mi elibereze canalele de la premolarul cu probleme, chestiune ce nu a durat mai mult de 10 minute. chipurile am platit doar consultatia (60 lei). evident ca n-am primit bon/chitanta, de fapt nici-unul dintre cei 4 pacienti dinaintea mea nu a primit asa ceva. in schimb m-a pus sa semnez un acord, prin care imi dau consimtamantul ca poate sa-mi lucreze la dantura. n-am citit tot, ca eram chiauna de durere, miercuri o sa-i cer documentul din nou, sa-l citesc integral.

mi-a prescris o reteta cu antibiotic si antiinflamatoare, deocamdata nu poate lucra mai mult la premolarul bolnav, pentru ca nu prinde anestezia peste infectia de la radacina.

mi-e si groaza sa ma gandesc cat va trebui sa platesc pana imi rezolv cat de cat problemele...

stiu, am neglijat sa merg periodic la dentist si se vede/simte acum acest lucru.

nu faceti ca mine.



#12
Selene_Bunny

Selene_Bunny

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.037 mesaje

Postat 14 octombrie 2014 - 21:37

De teama si din cauza preturilor. Astea sunt motivele mele.


Editat de Selene_Bunny, 14 octombrie 2014 - 21:49 .


#13
Selene_Bunny

Selene_Bunny

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.037 mesaje

Postat 14 octombrie 2014 - 21:41

andacos, schimbarea medicului stomatolog se bazeaza pe mai multe lucruri.

 

- schimbarea domiciliului

- tarifele practicate

- diagnosticul gresit sau incomplet

 

Am trecut prin toate 3 si pot sa spun ca este greu sa gasesti un medic stomatolog care sa te multumeasca pe deplin. Sunt o gramada de cabinete stomatologice si clinici stomatologice in Romania, nu inseamna ca toate sunt competente sau accesibile.



#14
natalia_nica

natalia_nica

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.371 mesaje

Postat 15 octombrie 2014 - 16:08

Cunosc multe persoane (inclusiv eu si sotul) care au ajuns cu dintii in stare grava din cauza... banilor. In general ma invart in cercuri din clasa medie. Imi doresc de foarte mult timp sa-mi rezolv problemele dentare (si nu mi-e frica deloc de dentist), dar faptul ca am ajuns ca o plomba la o masea (asta cu tot cu curatarea canalelor, tratamente, etc) sa ma coste 450 lei (totul durand 4 sedinte) m-a descurajat complet. Pentru urmatoarea masea/dinte n-am mai avut finante, in fiecare luna au intervenit altele si altele si nu s-au gasit bani si pentru mine, in schimb duc copilul (macar el sa nu ajunga cu dantura distrusa).

Aaaa, ok, a pornit din copilarie, e adevarat. Daca ma ducea mama la dentist si ma invata sa ma spal pe dinti, poate ca nu se ajungea aici. Dar, asta nu era un must in vremurile alea, din pacate... (si nu inteleg cum mama mea se spala pe dinti zilnic de 2 ori, de cand o stiu eu, iar pentru noi n-a considerat ca era necesar). Deci, am deprins obiceiul undeva prin adolescenta, cred, tarziu pentru dintii mei permanenti, deja de atunci am avut nevoie de coronite si lucrari...

Sa revenim - in acest moment nu mai indraznesc sa merg la dentist de frica banilor, pentru ca la ce vad eu ca am, m-ar costa o mica avere, de care eu nu dispun. Si nici credit nu-mi fac pentru asta...

In concluzie, din puctul meu de vedere, daca vorbim de generatia parintilor nostri, e vorba cu siguranta de lipsa educatiei in domeniu (tatal meu nu s-a spalat niciodata pe dinti, si mai stiu persoane de varsta lui la fel), iar generatia noastra cred ca s-a desteptat si ar vrea, dar nu are cu ce (clasa medie si joasa).

 

Ma intreb eu asa, retoric, ce m-oi face cand i-o trebui lui fiu-mio aparat dentar (ca are niste dinti... cresc cei permanenti, cei de lapte nu vor sa pice, nu au loc pe arcada cei noi)? Ca e si ala vreo 2000 euro, din cate am auzit...



#15
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.603 mesaje

Postat 15 octombrie 2014 - 16:15

pfoaa, va zic maine cat m-a costat vizita nr 2 la dentist.

am intalnire cu el azi la ora 18.

ohh, ce emotii am, ce fluturasi in stomac...doar cand ma gandesc la mirosul de cabinet si zgomotul frezei...ce credeati ?



#16
Selene_Bunny

Selene_Bunny

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.037 mesaje

Postat 15 octombrie 2014 - 21:00

r_ocsy a scris bine ce a scris, insa:

 

- pentru a confirma "cat de bun este stomatologul" - una dintre eternele probleme, ai nevoie de referinte, de bani si de timp. Fiecare control costa, in Capitala costa chiar binisor, in provincie, poate fi chiar gratuit (mai rar) sau poate ajunge la 50 de lei. 

 

Cati dintre cei cu venituri mici si mijlocii isi permit sa cheltuiasca azi 50 de lei, maine 20 de lei, poimaine alti 50 sau 25, pentru a gasi acel stomatolog de care sa fie multumiti?

 

Apoi, intervin anestezia si radiografiile. Care costa si ele.

 

Sunt de acord ca romanii nu sunt educati in ceea ce priveste sanatatea dentara. Eu nu-mi aduc aminte daca ma spalam pe dinti in copilarie sau nu. In acelasi timp, nu incetez sa ma mir de cum pot ajunge copilasi de cativa ani cu dintii tociti pana la radacina sau cu multiple carii.

 

Eu am luat copila cu mine cand m-am dus la dentist, nu ii este teama, ii place sa stea in cabinet. Am solicitat control si pentru ea. A fost extrem de superficial, nu au pus-o pe scaun, au avaluat-o ochiometric in 10 secunde. Cine este de vina aici? Clinica de renume in oras.

 

M-a deranjat intotdeauna fortarea pacientului sa se informeze singur, din ce resurse poate. M-a deranjat si omiterea unor informatii - cum ar fi explicarea materialelor cu care se va lucra - daca lista de preturi include 5-6 materiale, mi-ar placea sa fiu informata cu ce material se va lucra si de ce se alege acel material.

 

De-abia ultimul stomatolog a examinat-o amanuntit si asa am observat si eu ca gingia ii este crapata si ii ies, jos, molarii de 6 ani. Asa am aflat si ce a spus r_ocsy - sigilare, fluorurare.

 

Corina_Dani, eu ani de zile am evitat sa merg pe partea strazii pe care se gasea vreun cabinet stomatologic cu ferestrele deschise. Nu suportam zgomotul frezei.



#17
monicabo

monicabo

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.191 mesaje

Postat 15 octombrie 2014 - 21:12

Da, este f scump stomatologul.

Eu am avut o dantura buna pana am nascut copiii, dupa aceea au venit problemele una dupa alta, carie dupa carie... si am avut multe carii care se formau intre dinti, nici nu vedeam caria decat dupa ce avansa, cand ajungea uneori de nu mai putea nervul fi salvat si trebuia umblat pe canale... Plus ca si dantura devnise mai casanta, pur si simplu mi se rupeau bucatele din dinti, crapau, la mici crapaturi se formau carii secundare, pe langa plombe, sau imi cadeau plombele cu totul si trebuia refacut totul pe acolo etc...

Am inceput sa le fac rand pe rand, pai cred ca in total m-au costat 3500-4000 de lei, dati asa usor usor, timp de cateva luni. Si nu au fost lucrari complicate, si doar plombe (mai mici sau mai mari) si obturatii pe canal. Dar adunate, au dat suma asta. Si asta a fost doar inceputul, pe urma au mai aparut diverse, dar totusi, intr-un ritm mai scazut...

 

preturi: aprox 150 lei o plomba, 200-250 lei obturatia de canal, asta fara plomba sau imbracamintea de deasupra, daca deasupra vine plomba, atunci ,mai vin 150 peste, daca este imbracaminte, face vreo 200 de lei pivotul, si vreo 450-500 de lei imbracamintea, coroana... Si uite asa, se aduna...

Extractie molar, in jur de 100-200 lei (chipurile dupa dificultatea operatiunii, cum sunt radacinile etc).... ca a trebuit sa-mi extrag toti molarii de minte, pt ca mi s-au cariat ingrozitor, de unde pana atunci nu avusesem nici cea mai mica problema cu ei.

 

Specific ca atat inainte de nastere, cat si dupa aceea, am avut acelasi obiceiuri de igiena dentara, periaj dinti de 2 x pe zi, la fel cum mi-am invatat si copiii.

 

Este adevarat, trebuie sa facem un efort pt mersul la dentist, dar din pacate, unii oameni chiar nu au de unde... Pt mine una, recunosc ca au fost un efort destul de mare cei 3500-4000 de lei ...de care ziceam anterior, fac cam cat 2 salarii de ale mele... Daca ar fi macar ceva confinantat prin casa de sanatate, cum este pt medicina generala, poate altfel ar sta lucurile, ar fi mai accesibil pt oameni...


Editat de monicabo, 15 octombrie 2014 - 21:52 .


#18
monicabo

monicabo

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.191 mesaje

Postat 15 octombrie 2014 - 21:29

Selene, in Bucuresti sunt cabinete si cu 100 de lei consultatia.

 

Sau extractie dinte lapte copil - 100 de lei... ce mama naibii faci de 100 de lei? Ce resurse consumi pe banii astia? O pereche de manusi de unica folosinta, putin puf pt anestezie, o compresa sterila....si... tragi de dinte! Nu-ti trebuie instrumente, nu trebuie sterilizat nimic.. deci? Cat pot costa toate astea? Cred ca costa pana in 10 lei toate.... cu tot cu profitul lor, dupa mintea mea, o extractie din asta de dinte de lapte, nu ar trebui sa faca mai mult de 20-30 de lei... de unde ajung unii la 100??

Pana la urma, am mers la un cabinet asa zis "de cartier", curat, ok, unde tariful a fost de 50 lei (si unde m-am dus si eu in ultima vreme si am fost multumita, si de stomatolog, si de preturi care sunt ceva mai decente).

 

Si oricum, vreo 2 dinti de lapte le-am scos eu personal copiilor  [starwars]  am facut-o eu pe stomatologul.... :)))) 



#19
monicabo

monicabo

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.191 mesaje

Postat 15 octombrie 2014 - 21:48

Si mai este o chestie, sunt si stomatologi care incearca din rasputeri sa "incarce nota".

 

Ca pana sa ajung la cabinetul de scriam mai sus, la toate problemele venite "la pachet", am mers la alt cabinet, unde nu zic, mi-a lucrat ok stomatoloaga, era curat, dar la diverse probleme, unde se preta, cauta sa-mi ofere cele mai scumpe solutii. 

Daca problema mea avea 2 solutii, incerca sa ma convinga ca aia mai scumpa e cea mai buna.

 

2 exemple:

1. masele de imbracat, imi propune nici mai mult nici mai putin imbracaminte ceramica presata, care costa 1000 de lei.... era prima data cand imi imbracam masele, nu aveam experienta la din astea... am picat pe spate... dar alte solutii nu  mai sunt?? Pai nu, asta avem! Hmmmmm... din fericire nu-s din cucuietii din deal, am si eu net, mai citesc si eu cateceva.... si ma pun pe cautat... la urmatoarea sedinta intreb: dar metaloceramic aveti? cat costa?? Stupoare, la jumatate de pret, 450 de lei coroana.... Hai sa punem din asta! - zic eu.... Ea ca nu, ca-s tanara si mi se potriveste mai bine ceramica aia presata..... Tii, mamicule, dar nu mi se potrivesc mie banii, ghinion curat!!! Ea ca nu, ca la aia metaloceramica ar exista risc sa se sparga mai usor... hmmmm, dar pana la urma ce mestec? Bolovani, pietre, coji de nuca??

Pana la urma i-am zis pe sleau: vreau metaloceramic, fara drept de apel, si va rog sa-mi faceti lucrarea ca lumea, nu in 2 peri, ca sa-mi demonstrati ca uite, s-a stricat si sa vin sa-mi fac de ailalta!!! Ea, oarecum lasat fara replica, ca nu, ca nu face chestii din astea, ca e renumele ei in joc, si nu-si permite magarii, ca tine f bine si metaloceramicul...

2. La radiografia panoramica pe care am facut-o pe vreme aceea, i s-a parut ei la un dinte frontal o umbra, si ca acolos-ar fi format un chist, pt care trebuie neaparat facuta o rezectie apicala, altfel risc sa-mi pierd dintele, sa inceapa sa se clatine si raman fara. Eu innebunita ca e dintele din fata, ca ce fac, nu ca asta e singura solutie, ca e urgent si altel se face infectie si e de jale... Nici macar nu mi-a cerut sa fac o radiografie mai mare, doar pe dintele ala... Asa ca am zis pas, mi-am luat radiografia la spinare si am mai cerut vreo 3  pareri... Doua au mers in aceeasi directie: sa fac mai intai o radiografie mare, sa vedem exact ce este, daca Doamne fereste e ceva pe canal, sa incercam cu metode conservatoare, clasice, si ca rezectia aia e ultima solutie. Si pana la urma s-a dovedit a fi o carie formata in imediata vecinatate a celei existente (unde aveam o plomba mai veche), care nici macar nu ajunsese la canal. Deci s-a rezolvat doar cu o plomba. 

 

Deci... incep sa cred ca unii stomatologi cauta dar sa cotizezi cat mai mult, si omit cu buna stiinta solutiile mai simple... ca nu se pica lor prea mult.

 

Basca, in pelegrinarile mele cu radiografia, a treia parere a fost la un cabinet unde mi-au zis ca daaaa, rezectie apicala scrie pe fata mea, plus ca la toate maselele la care am plombe ar fi bine sa vin sa fac obturatii de canal si sa mi le imbrac!!!  Haida de, nu mai aveau pe cine pune mana....



#20
Selene_Bunny

Selene_Bunny

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.037 mesaje

Postat 15 octombrie 2014 - 22:54

Stiu, monicabo, am studiat oferta mai multor clinici care au site si tarifele afisate pe site. Pretul plombelor este defalcat in functie de marime - mica, medie, mare. La clinica unde am fost, este defalcat si in functie de materialul folosit pentru umplerea cariilor (compozitul).

 

Diferentele de preturi provin din manopera si din costurile auxiliare (asistenta sau asistente, receptionera, portar, servicii paza) pe care trebuie sa le acopere preturile alea.





Etichetat si cu dezbatere, stomatlogie, romanii dentist, dentist

Panic Questions

  • Poze pt o a 2-a sarcina

    PaulaTin
    - Astăzi, 08:43

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

Last Blogs

  • Gata cu serviciul!

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 18:10

  • nasterea

    Ralu31031992
    - Astăzi, 14:18

  • Carucior

    Ralu31031992
    - Astăzi, 14:07

  • EMOTII VERSUS STRES

    Andrevvv
    - Astăzi, 13:54

  • Febra bebe A si nopti nedormite

    Deutzuk
    - Astăzi, 12:25

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -