Postat 01 august 2003 - 18:39
fetelor, sper sa nu imi sariti in cap, dar pt mine aia a fost cea mai frumoasa perioada din viata, probabil pt ca eram copil(tocmai implinisem 9 ani la revolutie), dar , din cate imi aduc aminte, si imi aduc perfect, fete luminoase, detasate si vesele ca atunci, parinti mei nu au mai avut dupa..multe lucruri mi-au ramas intiparite in memorie..ai mei lucrau la institutul judetean de proiectari unde se tineu o groaza de petreceri, erau in jur de 40 de familii tinere..tin minte ,aproape in fiecare weekend, plecau cate 7-8 familii la munte, si pe noi copii ne ingramadeau in curte la tanti Butusina, cate 10-12 capete de prescolari intr-o curte , (tanti aceea era o batrana grasa si sugubeata pe care o ajutau ai nostri cu bani, medicamente etc..si care statea la casa, facea o baclava de iti lingeai degetele si ne-o dadea seara inainte de a ne culca cate 4 in pat..)
mai tin minte ca asteptam ca pe ghimpi sa vina ora 4 sa vina tati de la lucru sa mergem in padurea de la marginea orasului, langa un satuc..si ca odata au bagat gaste vii la alimentara din sat si tata avea bani de buzunar cat sa ia 6 gaste vii pe care le-am tinut in sufrageria pe atunci inca nemobilata pana le-a venit randul la taiat..cum luam pui de porumbel cu tuleie pe ei si ii cresteam pe balcon de gainatau rufele din tot blocul..
cum in prima zi de scoala, clasa 1 , am furat toate creioanele chinezesti de pe banci pt ca eu nu aveam, in schimb aveam penar chinezesc de le o verisoara ...si revelioanele cand beam pepsi si cand toata familia ( am "numai" 10 matusi) isi impartea sarcinile :cutare se ocupa de carne, cutare sta la rand la oua , cutare face rost de pepsi..cand facea tata rost de cateva grame de cafea "adevarata", si o ascundea prin toata casa ca sa nu dea mama de ea , sa tina mai mult, fierbeau saracii si zatul...:)
revolutia l-a prins pe tata la timisoara, la un frate, si eram destul de mare sa inteleg pericolul si de ce plange mama..dupa aia toate s-au schimbat..institutul la care lucrau ai mei s-a desfiintat, tati nu mai avea timp de mine, nu il mai interesau porumbeii crescuti pe balcon , nu mai mergea la munte cu cortul , nu ii mai ardea sa-i puna lu' mama pui de cioara in sertarul de la bucatarie, venea seara tarziu , ca era ocupat cu facutul unei firme...
nu vreau sa par o nostalgica dar asa am peceput eu comunismul..manacare putina, dar nu muream de foame, in schimb linistea sufleteasca si lipsa de griji pe care o aveau ai mei imi trezeste si acum nostalgii