Letitia,galustele le cumpar(praf si le fac eu apoi)n-am avut rabdare sa gogalesc s avad cum s efac home made si nici vreo nemtoaica care sa-mi spuna.Vecina mea le cumpara si ea...insa am s-o intreb d ecuriozitate sa vad cum s efac.
Gulasul eu il fac dupa ...mai multe retete,insa am reusit sa descoper combinatia care este foarte buna-pentru noi bineinteles.
Carne de gulas-eu fac doar din vita(la noi exista carne de gulas la macelarie ,deci s anu ma intrebi ce parte a animalului este ca nu stiu,banuiesc ca este pulpa ca nu are grasime,insa nu stiu s apsun),ceapa,catei d eusturoi.
Intr-o reteta am gasit ca ceapa -ca si cantitate adica ,sa fie "cit e gramada de carne,atit sa fie si gramada de ceapa"-eu astazi la 2 kg de carne am pus cred ca vreun kil d eceapa.
Carnea se prajeste in ulei incins(ideal este sa se prajeasca in tigaie separat,sa se rumeneasca frumos sa se inchida porii,eu nu am timp si rabdare asa ca pun direct la prajit toata cantitatea de carnea),apoi se pune boia iute de ardei peste si un pic de sare...se prajeste pina incepe sa se lipeasca de fundul tigaii/cratitei/oalei.
Adaug apoi ceapa si usturoiul(eu ma pus cam trei sferturi de capatina,si ceapa si usturoiul se taie grosier)si se amesteca pina se omogenizeaza tot.
Adaug bulion de rosii(destul de multicel,cred ca intre 80-200g la cantitatea de care am spus anterior de carne).amestec bine si adaug vin rosu si supa de legume/vita/pui...ce ai in casa ca nu afecteaza gustul.
Lasi s adea intr-un clocot,potrivesti d esare,piper ,eventual mai iutesti(eu am pus fulgi de chili spre final)si apoi dai araguzul incet,aocperi cu capac si lasi s afiarba domol vreo 2 ore...
E o reteta din mai multe retete,insa e foarte buna si gustoasa,sper sa-ti placa daca te incumeti s-o faci.
Gulasul se poate face si din amestec porc-vita si din curcan(eu n-am incercat inca)...ins anoua cel mai mult ne place doar din vita.