Incarcat in Health - # #sanatate #tensiune #simptome sarcina #frisoane #ciudatenii
1.627 vizualizariDragi mamici si gravidute,
Am avut parte de doua pana acum de un simptom mai rar intalnit in sarcina (actual sunt in saptamana 10) pentru care am cautat raspunsuri si din fericire sunt cateva articole (foarte putine insa) pe internet referitor la acesta: FRISOANELE si SENZATIA DE FRIG in timpul sarcinii - aparute din senin, vara, in temperatura constanta.
Pe forumurile din Romania si strainatate am gasit cateva pareri ale gravidutelor foarte asemanatoare cu experienta mea.
FRISOANELE - apar cel mai des noaptea, in urma trezirii pentru un drum la baie si in general la intoarcerea in pat. Pot dura intre 5 minute si 20 de minute si apar "ca din senin" trecand numai cu paturici, sosete, haine calduroase.
CAUZELE FRISOANELOR si A SENZATIEI DE FRIG "NENATURALE":
1. Tensiunea scazuta - apare ca fiind cel mai des intalnita cauza din categoria "motive de ingrijorare". Daca aveti posibilitatea de a va lua tensiunea acasa (ceea ce va recomand) sa o faceti in momentele cheie ale zilei (dimineata si seara), cand sunteti odihnita si linistita. De altfel, ridicarile bruste dupa o perioada lunga de inactivitate (mersul la baie in timpul somnului foarte adanc sau cu miscari putine) pot cauza un dezechilibru temporar in circulatia sangelui ce duce la frisoane.
Eu am tensiune scazuta si prin urmare pot pune pe seama acesteia senzatia de frig si frisoanele semnalate pana acum.
2. Hipoglicemia - In perioada sarcinii stiti foarte bine ca alimentatia joaca un rol esential, atat in ceea ce priveste calitatea, cantitatea si frecventa cu care mancati. Regulile generale de alimentatie sanatoasa se aplica cu precadere in aceasta perioada, iar in ceea ce priveste frecventa se recomanda nu mai mult de trei ore intre mese (si acelea consistente si diversificate). De cele mai multe ori insa in primul trimestru acest lucru poate fi greu de indeplinit datorita starilor de greata, oboselii si multor altor factori implicati in digestie. Se recomanda consumarea de proteine (un iaurt, o felie de paine cu unt de arahide, un ou) inainte de culcare cu cel mult doua ore.
Acest lucru este valabil si pentru mine intrucat mi-a scazut drastic pofta de mancare de cand am ramas insarcinata in ciuda faptului ca nu am greturi. Este foarte posibil sa nu consum cantitatea suficienta de alimente pentru aceasta perioada (nu sunt pe principiul ca trebuie sa mancam cat pentru doi, insa aportul de proteine, vitamine si elemente esentiale ar trebui sa fie mai mare decat de obicei pentru a hrani placenta si pe bebe respectiv)
3. Temperatura bazala ridicata - prezenta intens in primele 2-3 saptamani de sarcina datorita progesteronului si poate continua pana in saptamana 16. Poate duce la diferente semnificative de temperatura intre corp si mediul exterior, prin urmare apare senzatia de frig.De indata ce placenta este formata complet, temperatura bazala va reveni la normal.
Frisoanele se pot simti ca in raceala si pot aparea si alte simptome asemanatoare racelii precum oboseala si senzatii febrile - daca persista si sunt insotite de guturai si dureri de gat contactati de urgenta doctorul, pot fi semne de gripa.
4. Schimbari hormonale - si cate simptome nu ne aduc ele?
In cazul acesta insa pot determina sensibilitate ridicata la temperatura exterioara, fie ca e vorba de frig sau de caldura.
5. Anemia SAU o circulatie proasta - un alt bau-bau al gravidutelor, anemia se poate depista prin analize de sange ce trebuiesc efectuate constant. O circulatie insuficienta a sangelui catre creier poate cauza ameteli, pierderi temporare de constiinta si este prezenta in sarcina din diverse cauze si motive. Circulatia (periferica sau nu) proasta poate cauza reducerea cantitatii de sange catre creier ceea ce se "traduce" prin tensiune scazuta si frisoane.
Eu avand o circulatie periferica usor defectuoasa de cand ma stiu, pot pune lejer pe lista mea de cauze si aceasta.
6. Greata de dimineata - datorita lor gravidutele nu mananca suficient si un aport scazut de calorii poate duce la frisoane.
In cazul meu greturile nu sunt prezente, insa am un apetit scazut pe tot parcursul zilei.
CE SE POATE FACE:
Vorbiti cu doctorul sau cu moasa in cazul in care va faceti griji, dar nu intrati in panica. Nu sunt un simptom ce denota probleme majore in sarcina, dar cu toate acestea este foarte putin studiat si exista posibilitatea ca doctorul sa nici nu fi auzit de el.
Monitorizati-va tensiunea! Si mergeti la cardiolog in caz de tensiune scazuta frecventa. Oboseala si stresul sarcinii pot duce la tensiune scazuta episodic.
Mentineti o temperatura constanta in casa si in corp - sosete, paturici, haine calduroase, activitate fizica moderata.
Nu va ridicati brusc din somn - de altfel este recomandata o ridicare lenta mai ales in ultimele etape ale sarcinii pentru a proteja spatele, articulatiile si inima.
Beti ceai cald (ex ghimbir) si supe calde cu radacinoase - pot ajuta mult in cazul greturilor de dimineata si in circulatia sangelui.
Mentineti un aport echilibrat de proteine si vitamine - de altfel se speculeaza drept cauza a frisoanelor si o lipsa de calciu, fier sau vitamina D pe care le puteti obtine din alimentatie sau artificial prin vitamine prenatale.
Pentru unele cauze nu voi pune link-ul aici intrucat sunt prezente in mai multe forumuri si le puteti cauta lejer pe google.
Pentru majoritatea puteti citi acest articol (in limba engleza): https://baby-pedia.com/feeling-cold-early-pregnancy-causes-symptoms/
ACESTA NU ESTE UN ARTICOL MEDICAL AVIZAT.
Sanatate si curaj! Este o perioada frumoasa si e bine sa o presarati foarte rar cu motive de ingrijorare! ?(*´?`*)??
Comentarii