Retete pentru tine

10 probleme ale pielii si remediile lor

  • Trimis de redactor
  • 12 aprilie 2013, 15:41:30 EEST
  • 1.701 vizualizari
Trimite Denunta

Poate aveti deja o rutina de ingriije a pielii, care va ajuta sa fiti frumoasa in fiecare zi si va mentine sanatatea pielii. Insa ce este de facut atunci cand aveti o mica problema, despre care va este mai greu sa vorbiti? Prea multa transpiratie, picioarele care miros uneori, ciuperci la picioare sau negi pe maini. Iata sfaturile si recomandarile de sanatate de la Desprecopii.com:

1. Ce anume cauzeaza mirosul picioarelor?

Cand bacteriile normale de pe picioare interactioneaza cu umezeala din sosete si pantofi, emana substante ce contin sulf si au miros neplacut.

Solutia: Deoarece picioare uscate inseamna picioare care nu miros, cel mai bine este sa purtati sosete din bumbac absorbant si incaltaminte confectionata din materiale care permit piciorului sa respire, precum panza si pielea, si sa folositi o pudra absorbanta, pe care o puteti aplica in pantofi in fiecare dimineata.

De trei ori pe saptamana, turnati intr-un lighean cateva cani de ceai facut din cateva pliculete de ceai verde (nu de plante medicinale), apoi inmuiati-va picioarele in acest ceai timp de zece 10 minute.

Acidul tanic din ceai inhiba temporar productia de sudoare.

Cereti sfatul medicului in cazul in care picioarele sunt rosii, umflate sau pline de coji pentru a va asigura ca la originea mirosului nu se afla o infectie bacteriana sau o ciuperca.

 

2. Transpir suficient de mult incat sa se vada prin bluza.

 

Ar trebui sa ma ingrijorez? Cel mai probabil, nu aveti niciun motiv de ingrijorare. Probabil aveti o tendinta benigna, ereditara, spre transpiratie excesiva, ce se poate manifesta la orice varsta.

Dar este mai bine sa cereti sfatul medicului pentru a putea elimina posibilitatea unei hipertiroidii, a nivelului redus de zahar si a altor probleme care pot provoca in mod constant transpiratia excesiva.

Solutia: Inainte de culcare, stergeti-va subsuorile cu prosopul si aplicati un produs antiperspirant. Spalati solutia dimineata la trezire si nu mai aplicati deodorant. Repetati procesul in fiecare noapte.

Nu sunteti multumita de rezultate? Cereti medicului informatii despre posibilitatea de a face injectii cu Botox si pretul lor – un astfel de tratament poate paraliza activitatea glandelor sudoripare pentru o perioada intre sase luni si un an.

3. De fiecare data cand ma epilez in zona inghinala, apare o iritatie. De ce?

Faptul ca va epilati prea aproape de nivelul pielii poate duce la despicarea firelor de par si le poate face sa creasca sub suprafata pielii. Pe masura ce cresc toate aceste fire de sub piele, o preseaza, producand inflamare si inrosire.

Solutia: Renuntati la scarpinat; dermatologii sunt de acord asupra faptului ca frecand zona pentru a elibera firele captive veti obtine numai la agravarea problemei. In schimb, este mai bine sa aplicati solutie de acid acetilsalicilic acid (adica aspirina) de doua ori pe zi timp de 2-7 zile pentru a exfolia cu blandete stratul superior al pielii.

Dupa indepartarea acestui strat, firele de par vor putea iesi la suprafata. O injectie cu cortizon, administrata de catre medicul dermatolog, va reduce inflamatia in cazul foliculilor mai mari. Daca firele care cresc sub piele sunt o problema persistenta, va trebui sa luati in considerare un tratament cu laser, care distruge foliculii si impiedica astfel cresterea parului. Veti avea nevoie de circa trei tratamente, urmate de un retus la fiecare sase luni sau un an.  

4. Am auzit ca venele varicoase sunt ereditare.

Mama nu are asa ceva, eu de ce am? Ereditatea nu este singura cauza a venelor cu aspect neplacut de panza de paianjen. Sarcina si traumele picioarelor (ca lovirile de diverse obiecte) pot fi cauzele, spun dermatologii.

Solutia: Desi cremele cu vitamina K au fost creditate cu meritul de a fi solutia pentru a combate venele varicoase (posibil datorita capacitatii lor vasoconstrictoare, ceea ce ar face venele mai putin vizibile), nu exista posibilitatea ca moleculele din crema sa penetreze pielea picioarelor si sa fie absorbite in vene.

Cea mai buna varianta – cu 95 de procente de rezultate pozitive dupa 1-3 tratamente – este tot scleroterapia, administrarea unor mici injectii de solutie salina, care irita venele si le face sa se contracte.

5. Ridicaturile pe care le am pe fese si pe spate sunt tot cosuri?

Nu. De fapt, sunt ceea ce se numeste keratosis pilaris – cauza este necunoscuta, dar unii medici sustinca este vorba despre o situatie ereditara.

Solutia: Puteti ameliora si ajuta la eliminarea lor frecandu-le cu un amestec format din parti egale de vaselina si apa sau emulsie (cold cream).

Daca acest remediu nu functioneaza, administrarea unei creme recomandate de medic ar putea ajuta, insa poate irita pielea. O alternativa mai buna: un produs ce contine acid lactic pentru a dizolva celulele moarte si hidrocortizon, pentru a calma eventualele iritatii cauzate de acizi. Masati pe umflaturi de doua ori pe zi pana scapati de ele.  

6. Care este cauza ciupercilor de la unghiile picioarelor?

Ciuperca piciorului este o problema specifica atletilor (care se transmite adesea in dusurile comune sau prin pantofii purtati de mai multe persoane) si se localizeaza la nivelul picioarelor.

Solutia: Cel mai eficient tratament este reprezentat de medicamentele antifungice prescrise de medic, dar atentie: aceste tratamente au in cel mai bun caz eficienta de numai 70-80 de procente, si chiar daca functioneaza, dureaza aproape un an si jumatate pentru ca unghia piciorului sa se refaca deplin. Puteti preveni reaparitia ciupercii purtand papuci la dus de fiecare data cand mergeti la sala si nepurtand incaltaminte de imprumut.

7. De ce am vergeturi?

Poate banuiti ca dungile pe pe abdoben, solduri si coapse sunt cauzate de sarcina sau de fluctuatiile semnificative ale greutatii. Ceea ce poate nu stiti, insa, este ca schimbarile hormonale care se produc in timpul puseelor normale de crestere pot face si ele ca pielea sa se intinda si sa se cicatrizeze, spun medicii. Dungile rosii apar atunci cand pielea se intinde si se subtiaza atat de mult incat puteti vedea sangele curgand prin straturile exterioare subtiate ale pielii. Atunci cand pielea se intinde foarte putin sau daca pielea care se intinde este destul de groasa, dungile care se formeaza sunt albe.

Solutia: Nu exista un tratament garantat care sa indeparteze vergeturile, insa le puteti face mai putin vizibile. Aplicati de doua ori pe zi o crema impotriva vergeturilor – mai multe studii au confirmat ca poate reduce dungile albe sau rosii in aproximativ patru saptamani. Sau intrebati medicul despre posibilitatea unei terapii cu laser, care ce poate inchide culoarea semnelor rosii recente, sau a unei terapii prin microdermoabraziune, care poate diminua vizibilitatea semnelor albe.

8. Exista o cauza grava a parului facial in exces?

Daca va luptati zilnic cu foliculii faciali sau aveti in barbie o multime de fire de par, cereti sfatul medicului. De vina pot fi: sindromul ovarelor polichistice (o boala caracterizata prin nivelul ridicat al hormonilor masculini) sau o problema cu glandele suprarenale. Daca pilozitatea faciala este moderata si este suficient sa va pensati si sa epilati parul de deasupra buzei numai o data pe luna, probabil ca de vina este mostenirea genetica pe care o aveti.

Solutia: Pe piata au aparut mereu noi creme, ce nu contin parfum si pot fi aplicate cu recomandarea medicului pentru a reduce pilozitatea mai mult sau mai putin abundenta a fetei. Desi rezultatele nu sunt vizibile imediat (va trebui sa folositi la inceput metoda obisnuita de a scapa de parul facial), cremele blocheaza una dintre enzimele responsabile pentru cresterea parului, incetinindu-i treptat cresterea pe masura ce continuati sa le folositi. Daca tratamentul nu da rezultate, sase tratamente cu laser pot reduce semnificativ cresterea parului timp de luni intregi. O sesiune lunara de electroliza timp de pana la un an poate indeparta permanent parul facial.  

9. De ce fata mea este atat de lucioasa?

Daca va cade si parul si nu va mai vine menstruatia, de vina poate fi un dezechilibru hormonal, iar in acest caz trebuie sa consultati un medic. Daca nu, este posibil ca pielea dumneavoastra sa fie extrem de sensibila la hormonii masculini ai organismului (toate femeile au hormoni masculini) – ceea ce declanseaza productia excesiva de sebum. Alta posibilitate: o rutina de curatare a fetei prea dura (sunt femei care incearca sa foloseasca alcoolul pentru a scapa de luciul fetei!). Multi dermatologi cred ca tonifiantele pe baza de alcool si cosmeticele exfoliante prea puternice pot usca excesiv pielea si o pot irita, facand-o sa produca in compensatie un supliment de sebum.

Solutia: Cel mai bine este sa reglati productia de sebum a pielii fara a o usca excesiv. Asadar, spalati fata dimineata cu un demachiant fara grasimi, apoi aplicati un tonic fara alcool. Acoperiti cu un gel absorbant al grasimilor. Absorbiti peste zi petele lucioase folosind hartie absorbanta. Repetati rutina de dimineata – mai putin gelul – inainte de culcare. Daca fata tot mai este lucioasa, cereti medicului sa va prescrie o crema specializata antiacnee. O astfel de crema crema fost creata pentru a trata acneea, insa are efecte si impotriva excesului de sebum de pe piele.

10. Care este cauza negilor (verucilor) de pe maini?

Virusul HPV (human papilloma virus) este cauza verucilor – dar pentru a avea veruci ar trebui si sa aveti o predispozitie genetica si sa fiti in contact apropiat cu o persoana infectata.

Solutia: Folosind o pila de unghii curata, indepartati cu blandete straturile superioare ale verucilor pentru a elimina pielea moarta. (Nu folositi aceasta pila de unghiii pentru altceva decat tratarea verucilor.) Apoi aplicati o crema cu nivel ridicat de acid salicilic, ce dizolva verucile. Daca verucile inca persista dupa cateva luni, cereti dermatologului sa va recomande alte remedii, ca terapia cu laser si tratamentele cu azot lichid. Insa in ciuda tratamentelor pe care le faceti, verucile pot reveni.

Atentie: procedati cu precautie atunci cand va implicati in activitati sexuale – desi riscurile sunt mici, verucile de pe maini va pot infecta organele genitale, ale dumneavoastra sau ale partenerului.

 

Despre ingrijirea pielii, merita sa cititi si:

 

  Despre parabeni si controversele despre parabeni

Prezenta parabenilor in diferite produse a nascut numeroase controverse, pornind chiar de  la legislatia aferenta. Initial parabenii au aparut tocmai pentru a inlocui  alti conservanti, considerati… ... citeste mai departe

  Topul cremelor de ochi recomandate de Desprecopii.com

Cremele pentru ochi reprezinta inca un subiect  controversat atat in randul specialistilor in cosmetica, cat si in randul superevelor preocupate de propria frumusete. Iata topul cremelor de ochi,… ... citeste mai departe

  Totul despre cancerul de piele

Cancerul de piele, cu multiplele sale forme, este una dintre cele mai raspandite boli actuale. La fel ca si alte forme de cancer, debuteaza prin leziuni precanceroase, adica schimbari ale pielii care… ... citeste mai departe

 

 

autor:  Echipa Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c)  2013