Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 1 voturi

Caprele, oile si biserica

capre oi biserica

109 raspunsuri la acest subiect

#41
iulia_b

iulia_b

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.022 mesaje

Postat 18 noiembrie 2013 - 10:23

Probabil ca ar trebui sa sun. Pe mine nu ma afecteaza in mod direct ca sunt declarata ortodoxa, dar probabil la nivel de tara conta, ca astfel nu se mai lauda BOR-ul ca suntem o natiune majoritar ortodoxa, si astfel banutii erau indreptati mai mult  si inspre alte culte/destinatii. Bineinteles ca sunt finantate si alte confesiuni, in proportie mult mai mica (raportat la numarul de credinciosi [batcap] ). Dar in alte biserici vad multa implicare a oamenilor, pentru ca acei oameni au intrat in acel cult in deplina cunostinta de cauza si nu manati ca turma.

Acum daca stau si ma gandesc bine la profilul romanului ortodox adevarat, nu stiu cate taxe ar mai colecta biserica daca ar ramane numai ei pe lista de finantatori. In afara de cei gen Gigi Becali, nu stiu cati oameni mai scapatati ca si cultura, educatie, pozitie sociala (deci si financiar mai bine) s-ar ingramadi sa se declare ortodox, sa mearga in pelerinaj la moaste si plateasca taxe sa se construiasca Catedrala sau vile la preoti. Nu ma deranjeaza cum isi cheltuie banii respectivul cult daca n-as contribui cu nimic la acei bani.



#42
Laura25

Laura25

    Membru VIP

  • Moderators
  • 20.667 mesaje

Postat 18 noiembrie 2013 - 10:27

In rest, ma tot mir (desi n-ar trebui) de ce prigoana adevarata se da pe acest site impotriva Bisericii,  va intreb : de ce mai stati, fratilor, in Biserica ortodoxa, cine va obliga??Nu sinteti liberi, ce-aveti?

 

sanatate!

 

Incerc sa iti dau eu o explicatie, asa cum vad eu lucrurile. Nu stiu de cati ani esti plecata din tara, dar e altfel sa traiesti aici, in mijlocul evenimentelor decat sa citesti niste articole sau niste discutii de pe net. Criticile sunt indreptate impotriva insitutiei Biserica Ortodoxa Romana si a multora din angajatii sai, nu impotriva bisericii si a religiei in general. Inca de cand era Mitropolit al Moldovei, patriarhul Daniel a inceput o munca intensa si asidua de antreprenor. A infiintat numeroase seminarii teologice. Astea sunt un fel de scoli profesionale, ca cele de tractoristi de ex.  unde tinerii cu mai mult sau mai putina chemare (sau cu impingere de la spate) au pornit cu avant sa studieze pt a ajunge preoti. 5 ani de seminat teologic, o nevasta, o spaga consistenta data protopopului, o donatie mitropoliei => o slujba caldutza pe viata. S-au inmultit si facultatile de teologie apoi ca ciupercile dupa ploaie. Toti absolventii astia trebuiau sa faca ceva mai deprte, asa ca BOR a inceput sa puna presiune sa se adune donatii , sa se retrocedeze pamanturi, paduri, imobile confiscate de pe vremea lui Cuza, sa se construiasca cat mai multe biserici, sa aiba popii loc de munca. Cum asta nu era deajuns, s-a facut presiune pe mediul politic (pt care popii faceau campanie eletorala la greu)  si s-a introdus religia ortodoxa materie de studiu in scolile de stat, de la cl 0 pana la cl. a XII. Ohooo, alta paine alba si dulce de mancat. Am vazut o statistica ce arata ca in 8 ani de scoala, un copil roman are mai multe ore de religie decat de chimie, fizica, biologie, istorie. Dragutz, nu? Toti preotii si toti profesorii de religie sunt BUGETARI, cu salarii platite din impozitele si taxele celor vreo 4-5 milioane de oameni care mai muncesc cu carte de munca in Romania.

Mai departe, politicienii romani s-au gandit sa rasplateasca amabilitatea si sustinerea BOR cu scutire de orice impozit a oricarei activtiati economice sau de orice natura practicata de culte. Superb, daca ar fi vorba de cateva bisericute care vand magiun si neimpozitarea cutiei milei. Dar, in Romania s-au retrocedat zeci, poate sute de mii de hectare de pamant, paduri, imobile BOR-ului. Antreprenorul Daniel a sfatuit pe sfintiile lor popii sa scoata profit mult si urgent din astea. Drept urmare, cel mai mare producator de cherestea din Moldova este Manastire Bistrita (informatie pe care nu o pot sustine cu date exacte, sunt niste articole pe care le-am citit pe net si ceea ce vad eu aici cu ochii mei). Popii defriseaza paduri, dau afara si darama casele oamenilor (caz concret la Agapia) ca sa le ia pamanturile, au sute de hoteluri si pensiuni in statiuni turistice  (cred ca mai mult de jumatate din statiunea Durau este proprietatea bisericii) , au mii de brutarii (de unde enoriasii cam trebuie sa isi cumpere colaceii pt pomeniri, ca altfel nu ii sfinteste popa brutarul), au firme de pompe funebre, au zeci  de fabrici de lumanari, icoane, au televiziune si radio national, au trust de presa.

 

In contradictie cu profitul imens al institutiei BOR e ceea ce da BOR inapoi enoriasilor. Actele caritabile sunt sublime, dar extrem de izolate, pt absolut orice (pomelnic, praznic, pomenire, rugaciune, botez, nunta etc etc) dreptcredinciosii cotizeaza bani la popa care nu da niciodata chitanta (desi ia salar pt a presta acea munca) , se ridica zeci/sute de biserici pe locuri unde erau parcuri, locuri de joaca, intre blocuri, in curtea spitalelor (pt care niciodata nu sunt bani destui, dar bani directionati din bugetul de stat pt construirea de biserici sunt mereu).

 

BOR este prezenta in viata de zi cu zi a romanilor, indiferent daca esti credincios sau ateu, daca esti ortodox sau nu. Si din pacate nu prea te poti feri.



#43
jenn

jenn

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.802 mesaje

Postat 18 noiembrie 2013 - 10:36

Eu am o nedumerire. Pana la aparitia cimitirelor private spatiul destinat acestora era dat de primaria localitatii respective   .Atat timp cat terenul nu e al lor si nici nu-l administreaza   BOR ,de ce ar avea dreptul sa interzica ceva ?Scria cineva anterior ca persoana reespectiva e decedata  si ca nu mai poate pretinde nimic.Gresit zic eu,daca mormantul e concesionat pe x ani si cineva plateste taxele pt el,nu poate interveni nimeni altcineva care sa decida ce si cum , indiferent  ca e preotul,primarul,etc.


Editat de jenn, 18 noiembrie 2013 - 10:38 .


#44
Ramonika

Ramonika

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.482 mesaje

Postat 18 noiembrie 2013 - 10:36

de fapt ce a vrut preotul. sa dea o "lectie" celorlalti sa nu se dea la alta religie decat cea ortodoxa, ca n-o sa poata fi inmormantati unde vor. la unii poate chiar conteaza unde vor odihni de veci.

de fapt preotul vrea sa nu-si piarda din enoriasi. ca sa nu piarda din veniturile pe care acestia le aduc. alt motiv nu vad.



#45
mamica11

mamica11

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.980 mesaje

Postat 18 noiembrie 2013 - 10:44

Laura, eu  de exemplu inteleg perfect ceea ce spui tu. Insa si tu trebuie sa intelegi ca multe dintre cele scrise in mesaj sunt nereguli ce ar fi trebuit combatute de catre institutiile statului ce nu functioneaza in Romania si de aceea face fiecare ce vrea. Daca se defriseaza in nestire indiferent de catre cine, este de vina in primul rand institutia care da aprobarile.Daca se infiinteaza zeci de facultati (particulare sau de stat)  si alte zeci de seminarii la fel, aprobarea este luata oficial pentru ele. Cu posturile bugetarilor la fel, ministerul muncii aproba . Bineinteles ca moral nu este in regula insa aici nu poti face nimic.

Cu colaceii nu ai ce face , nu te afecteaza direct, este vorba de cei ce aleg singuri sa cumpere de acolo . Cu trustul de presa la fel, daca nu vrei nu cumperi de la ei si nu te uiti la Tv ul lor. Daca insa prin acest trust se desfasoara activitati in neregula , tot institutiile statului ce nu functioneaza ar trebui atentionate. Daca nu e nici o neregula, asta e, au un segment de populatie ce urmareste asta asa cum tu urmaresti history channel de ex. si nimeni dintre cei carora nu le place istoria nu este suparat ca exista acest post.



#46
J G

J G

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.955 mesaje

Postat 18 noiembrie 2013 - 10:53

Mamica11, faptul ca institutiile statului nu-si fac treaba nu face ca atiunile BOR sa fie mai putin imorale. E ca si cum ai spune ca un violator nu e vinovat el ca violeaza, ci politia ca nu-l prinde. Chiar asa? Mi se pare ca incercarile de a justifica venalitatea institutiei bisericii frizeaza deja absurdul, practic se gaseste o scuza pentru absolut orice.

 

Laura a incercat sa-i explice Katyei de ce BOR este criticata (adica prigonita!).

Indemnurile astea sa ne luam noi in piept cu sistemul mi se par asa... ce sa zic? Katya de exemplu ma sfatuieste sa plec din biserica ortodoxa daca nu-mi convine, as vrea sa-mi spuna si mie cineva cum fac asta? Noi, ca familie, chiar vrem sa facem o cerere in sensul asta. Pe net n-am gasit nimic si chiar nu stiu unde sa intreb.



#47
Laura25

Laura25

    Membru VIP

  • Moderators
  • 20.667 mesaje

Postat 18 noiembrie 2013 - 10:59

Mamica11, eu ma iau la tranta cu sistemul, zi-mi tu cum! Sa nu votezi pe astia, care fac asa si pe dincolo, voteaza-i pe ceilalti! Care ceilalti!??! Ca toti, absolut toti politicienii ( cred ca un singur europarlamentar am auzit ridicand vocea importiva cheltuielilor de la bugetul de stat pt biserici) sunt mana in mana cu BOR. Sa ma leg eu de un copac in padure la Almas unde rasune de drujbe si ies camioanele incarcate cu lemn !? Ma duc si m aleg de un copac. Si?! Cine am baga pe mine in seama?



#48
mamica11

mamica11

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.980 mesaje

Postat 18 noiembrie 2013 - 11:01

J.G. , am specificat ca moral se poate sa nu fie in regula anumite lucruri , nu justific nimic, doar spun ca veninul asta aruncat unitar spre BOR ar trebui sa-l impartiti cumva si sa incercati sa actionati acolo unde se poate , adica la institutiile statului .

Nu acolo unde cereti schimbarea normelor bisericii( asa ca in topicul asta cu inmormantarea)  pentru ca asta e inutil de-a dreptul .

Bineinteles ca violatorul este vinovat dar noi ca societate nu ar trebui si sa cerem politiei sa il prinda, sa devina mai competitiva daca pana acum nu a fost in stare? Unde putem actiona in cazul asta pentru a nu se mai repeta? Tot la institutiile statului : la politie, la educatie, la diferite asociatii  pentru a fi constientizat pericolul unor astfel de fapte, etc. Daca doar stau si arat cu degetul spre violator .... sunt mari sanse ca peste o saptamana sa o comita iar.

.

 

Edit: Laura acum am citit. Asa e. Aici nu stiu ce sa -ti spun.Eu una nu am gasit solutii in Romania destul de rapid aplicabile astfel incat macar copiii mei sa fiu sigura ca vor prinde schimbarea si de aceea am ales sa plec. Asta pentru ca pe vremea aceea majoritatea nu voia schimbarea . Acum insa poate s-a mai schimbat ceva, de aceea si scriu.Mi-e groaza de exemplu  ca eu le spun copiilor cat de perfecta este Romania si daca astazi deschid de exemplu you tube  ul aici in tara unde traiesc pe prima pagina in centru este un video  despre o "romanca " ce face ce vrea pe un post TV . (asta e titlul , nu am apasat sa vad video ul, CNA ul bineinteles ca probabil nu va face nimic (institutie a statului, of course ) si treaba se va repeta .

 

De aceea, macar oamenii ce gandesc ar trebui sa-si indrepte actiunile spre institutiile unde pot schimba ceva , unde au acest drept. Eu abia dupa plecare am inteles asta.

 

Edit la edit  : foarte fain blogul tau JG. Si retetele si prezentarea lor. [flo2] 


Editat de mamica11, 18 noiembrie 2013 - 11:23 .


#49
Ramonika

Ramonika

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.482 mesaje

Postat 18 noiembrie 2013 - 11:03

JG - si chiar daca ai gasi o modalitate sa iesi din ortodoxism, nu stiu cu ce ar schimba ceva. doar pt. impacarea ta.

insa pana ce nu vor face acelasi lucru foarte multi oameni (cei care nu sunt adeptii ortodoxismului, dar sunt considerati totusi ortodocsi, by default) nu se va trage un semnal de alarma asupra a ceea ce se intampla (abuzurile BOR-ului).

ceea ce iarasi nu cred ca se va intampla. pentru ca sunt prea putini, motivatia e prea mica, frica de repercursiuni inca exista, legal nu stiu daca se poate face ceva (in sensul ca tu nu esti de acord ca din impozitul platit de tine sa mearga banii catre BOR, chiar nu ai cum).



#50
Ramonika

Ramonika

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.482 mesaje

Postat 18 noiembrie 2013 - 11:04

poate daca te inscrii la alt cult (desi faza cu banii tot nu cred ca ai cum s-o controlezi).





Etichetat si cu capre, oi, biserica

Panic Questions

  • Poze pt o a 2-a sarcina

    PaulaTin
    - Astăzi, 08:43

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

Last Blogs

  • Ultima zi la job

    RoxiMada
    - Astăzi, 18:42

  • Gata cu serviciul!

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 18:10

  • nasterea

    Ralu31031992
    - Astăzi, 14:18

  • Carucior

    Ralu31031992
    - Astăzi, 14:07

  • EMOTII VERSUS STRES

    Andrevvv
    - Astăzi, 13:54

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -