Sari la conținut

Sari la conținut


* * - - - 7 voturi

Satul cu 28 de biserici si fara apa si canalizare

biserica

259 raspunsuri la acest subiect

#251
AdiS

AdiS

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 966 mesaje

Postat 27 martie 2014 - 14:48

eu tot nu am inteles; sunt 28 de biserici sau o biserica si restul paraclise si troite? ca e o mare diferenta; cat despre modernizarea satului nu stiu daca e chiar asa plina de beneficii pe cat pare;la ai mei la tara primarul a asfaltat ulitele, a facut santuri de scurgere (care nu raspund nicaieri si apa nu are unde sa se scurga dar le-a facut), dar a scos efectiv toti pomii de pe ulita; unde inainte era o incantare sa mergi pe ulita si mirosea atat de frumos primavara acum esti ca intr-un pustiu; un pustiu modern si asfaltat; sa vedem cat de mult o sa le placa modernizarea cand vor fi 40 de grade la vara si doar un asfalt incins si niciun pom; asa ca e normal ca satenii sa fie speriati de schimbari pt ca de obicei acestea le cam ingreuneaza viata in loc sa o usureze; si probabil cand se refereau la plata se refereau la banii pe care trb sa ii dea ca sa bage apa curenta in casa, nu la cat costa m cub de apa;

 

 

Este o mare problema asftaltul pe ulitele din sat. La tara, ulitele ar trebui pietruite. Asfaltul arata bine la inceput iar apoi maintenanta nu o mai face nici naiba. In plus in zilele noastre, asfaltul se apreciaza in decat sa fie: de 1 an, 2 sau 3. Or vorbim pentru niste ulite pietruite acum 30 de ani si inca se vede treaba buna. Vorbeam cu primarul din sat sa se pietruiasca ulitele nu sa se asfalteze si sa se refaca santurile, canalizarea poate sa urmeze cursul santurilor care sunt deja facute. Sper sa se gandeasca bine.

 

Subiectul acesta este f educativ despre cum, daca, ce sa (nu) faci.. [:)]

 

Legat de racordarea la apa si cheltuiala, ideea este ca atunci cand se trage apa in sat, cam toata lumea trebuie sa se racordeze. Aceste cheltuieli nu pot fi evitate, cel mult intarziate, si intarziate pe propria sanatate. Asta pentru ca in timp apa de la fantana care inainte era baubila nu va mai fi buna pentru ca lumea nu mai are grija.



#252
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.052 mesaje

Postat 27 martie 2014 - 15:28

Din cate inteleg eu, sunt cu adevarat 28 d biserici:

Satul Valea Plopului din Prahova este raiul pe pământ. Sau cel puţin ar trebui să fie, de vreme ce are nu mai puţin de 28 de biserici, toate ridicate de acelaşi preot.

"Avem o bisericuţă construită pe un deal în memoria copiilor avortaţi, avem câte o biserică în curtea grădiniţelor, alte două biserici în curţile celor două şcoli. În total sunt atâtea biserici cât să slujim duminica într-una singură şi în rest să le vină o dată pe lună, adică 28", spune preotul Nicolae Tănase, care a ridicat aceste biserici. Şi în ciuda numărului şi aşa mare, preotul ar mai vrea să construiască vreo câteva.

Deşi nu au apă curentă şi canalizare, oamenii sunt mulţumiţi. "Scutul" credinţei i-a ferit de necazuri. Nemulţumiţii sunt puţini la număr şi timizi. Nu vor să-şi strige dezaprobarea în gura mare, mai ales că preotul este foarte darnic cu sătenii. sursa aici




Preotul este însă mulţumit. Oamenii vin în număr mare la biserici, pentru că sunt aproape de casele lor. Nici nu s-ar putea altfel, de vreme ce, din orice punct al satului, ai de mers doar un minut până la cea mai apropiată biserică.



#253
maryella77

maryella77

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.736 mesaje

Postat 27 martie 2014 - 18:22

Eu tot ma gandesc de ce unii spun ca suntem inapoiati ca neam, ca popor.  Uneori inteleg, uneori nu. De ce nu s-ar apuca taranul sa-si faca viata mai usoara, de ce n-ar lucra pamantul (in loc sa-l lase de izbeliste), de ce n-ar pleda pentru conditii mai bune in scoli, in gradinite, pentru locuri de munca? De ce suntem tara cu cele mai multe cazuri TBC? Din cauza conditiilor de trai, de munca? De ce investitorii nu vad asta si-si linistesc constiinta facand o biserica cu chipul lor pe el? Sigur e dreptul lor, insa eu tot ma intreb daca vreodata vom putea ajunge din urma restul Europei.

Aceste intrebari nu au de-a face neaparat cu grija acelui preot de acei copii (lucru pe nu-l pot condamna, ci chiar saluta), insa de ce acest gest nu este considerat firesc pentru biserica ortodoxa si opinia publica (care primeste bani inclusiv din taxele mele), ci ca pe o treaba nemaivazuta,  

taranul roman lucreaza pamantul sau il da la Asociatie- asa se nujmeste la tara- pentru ca amenzile pentru pamantul nelucrat sunt f usturatoare; si se face control prin satelit al pamantului nelucrat; te trezesti cvu amenda acasa ca la circulatie; in alta ordine de idei taranul roman chiar incearac sa isi castige exisenta-normal ca sunt si exceptii ca orice padure are uscaturile ei- dar in fiecare an risca f mult; niciodata nu stie ce se intampla cu pretul la pepene verde de exemplu, la rosie, la ardei, etc; ca sa va dau un exemplu concret: pepenii verzi taranii producatori ii vindeau cu 6-7 bani (am scris corect 6 bani) kg anul trecut (si nici atunci nu gaseau cui sa il vanda) , iar cel care cumapra marfa dintr-o parte si o vinde in alta  il vinde cu 1 ron kg; ia faceti un calcul; cine si cat castiga; anul trecut asta; multi au lasat pepeni in camp nerecoltati ca nu se mai merita efortul;cand ai o pensie de 300 de ron e cam greu sa iti mai construiesti si o baie; nu ca nu ar vrea confort ca asta se intelege de aici; daca munca lui ar fi platita cinstit s-ar putea sa vrea si baie si masina de spalat rufe  de spalat vase; sunt si case moderne la tara, dar mai putine logic; 



#254
maryella77

maryella77

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.736 mesaje

Postat 27 martie 2014 - 18:29

si atunci normal ca iti inderepti privirea spre Dumnezeu ca daca statul nu e interesat; sistem de irigatii ioc- atunci se roaga pt ploaie; si exemplele pot continua; nu ai cum sa faci agricultura si sa evoluezi la mila Domnului; au mai inceput oamenii sa aplice pentru diverse subventii, bani europeni pentru culturi, dar are primaria  grija sa iti puna bete in roate; cam asta se intampla la tara cand te duci in mijlocul oamenilor de acolo, vb cu ei, le stii situatia, le afli gandurile; tv-ul nu stiu cat de obiectiv prezinta lucrurile; cand investesti bani pe care si asa nu prea ii ai si ii pierzi ca marfa ta e atat de ieftina in anul respectiv incat e mai ok sa o abandonezi decat sa o recoltezi nu prea iti mai arde de alte lucruri;poate daca oamenii ar merge pe la sate si si-ar cumpara margfa direct de acolo si nu de la intermediari ar fi un ajutor pt ei; dar asa...;

in fien e usor de aruncat cu pietre, mai greu sa vrei sa intelegi cu adevarat situatia si sa faci ceva in acest sens;



#255
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 27 martie 2014 - 19:30

Eu tot ma gandesc de ce unii spun ca suntem inapoiati ca neam, ca popor. Uneori inteleg, uneori nu.

Pentru ca asa este. Ca popor avem o cultura orientala care ne dezavantajeaza. Tiganii au o cultura care-i dezavantajeaza si mai mult.
Arabii au o cultura care-i determina sa suporte autoritatea liderilor religiosi ca pe o normalitate.

De ce nu s-ar apuca taranul sa-si faca viata mai usoara, de ce n-ar lucra pamantul (in loc sa-l lase de izbeliste), de ce n-ar pleda pentru conditii mai bune in scoli, in gradinite, pentru locuri de munca?

Daca-l lucreaza isi face viata mai grea.
Il costa mai mult decat ia pe produse.
Asta-i consecinta politicii agricole a guvernantilor.


Editat de Deceneus, 28 martie 2014 - 19:08 .


#256
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 28 martie 2014 - 14:19

eu tot nu am inteles; sunt 28 de biserici sau o biserica si restul paraclise si troite? ca e o mare diferenta;

 

Pai nu conteaza...

Cine a nascocit subiectul asta si i-a dat un titlu, stia prea bine ce vrea.

Ca tot e deschis un subiect cu "stirea zilei".

Ideea e preluata, discutata, la sfarsit o sa ajunga 28 de Catedrale ale neamului.

Ce conteaza care-i adevarul?



#257
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 31 martie 2014 - 11:42

Casa Verde

„Aici, la noi, sunt 52 de persoane. Şi copii, şi mămici, şi viitoare mămici. Avem şi câţiva bătrâni”, îmi spune una dintre cele cinci îngrijitoare care se ocupă de copiii „cazaţi” la „Casa Verde”, în Valea Plopului. Dar nu mă lasă să-i fotografiez; şi nici pe ea. „E mai bine aşa, fără poze. Credeţi-mă!”.

 

Pe lângă cei de la „casă”, alte zeci de prichindei sunt „arondaţi” familiilor din sat. „Oamenii au şi ei copiii lor, şi nu puţini. Vă daţi seama că nu le e uşor. Dar cu dragoste şi răbdare, lucrurile se rezolvă”.

„Casa Verde”, denumită astfel după culoarea tencuielii, a fost ridicată de „Pro-Vita cu sprijinul unor sponsori din Italia. „Copiii noştri, cei mai mici, merg la grădiniţa de peste drum, iar cei mari, la şcoala din deal. Tot acolo vin şi copiii de la Valea Screzii, din aşa-numita Tabără”, mai spune tânăra îngrijitoare.

 

În „Tabără”

„În Valea Screzii nu era nimic. Un islaz comunal. Eu i-am concesionat părintelui zona aia, şi aţi văzut ce a făcut acolo: un sat întreg. Dă de mâncare la 500 de suflete”, îmi spune fostul viceprimar al comunei Poseşti, domnul Niţă, pe care l-am găsit jucându-se cu nepoţelul în curtea şcolii.

 

„Omul a vrut să facă; asta e! Acuma, se trezesc tot felul de nemernici care să-l acuze. Ba că n-are aia, ba că n-are ailaltă! Da’ dacă făcea 28 de cârciumi, era mai bine?! Păi, de unde să facă el canalizare? De unde să aducă apă? Ce, asta era treaba lui? El cerşeşte, vorb-aia, ca să le dea de mâncare la copii şi la bătrâni. Restul, să mai facă şi alţii p-aci, prin sat!”, se înfierbântă vicele.

 

Şi, „chiar dacă nu e treaba lui, neapărat”, părintele „se implică”, la ocazii, inclusiv în administraţie. „Magistrala de apă e gata, dar încă nu e dată în exploatare. Ca să ajute, părintele s-a implicat, şi aici, cât s-a putut. Între Nucşoara şi Valea Plopului, aproape de biserica veche, parohia a cedat primăriei un teren pentru construcţia staţiei de pompare, în speranţa că lucrurile vor fi gata cât mai curând”, îmi spune ginerele părintelui, Ionuţ Mavrichi, doctor în sociologie şi cercetator ştiinţific la Academie.

 

„Aţi fost la Valea Screzii şi aţi văzut cât s-a construit. Toate clădirile au apă curentă. A electrificat zona. A construit cabinet medical şi secţie de stomatologie. Vin acolo medici şi studenţi, unii din ţară, alţii de afară - din Italia, din Franţa. Mai mult, ce să facă? Cu ONG-ul nu poate atrage bani pentru lucrări administrative”, mai spune Mavrichi.

 

 

Vocea Părintelui

„Domnule, pentru mine şi pentru satul Valea Plopului, Ceauşescu a murit definitiv. Nu mă mai sperie criticile unora care ştiu lucrurile după ureche - îmi spune părintele. Înţeleg că am produs o mare supărare, pentru faptul că n-am racordat bisericile la sistemul de canalizare.

Dar tot ce am construit, fie în Tabăra de copii din Valea Screzii, fie la „Casa Verde” sau în centrul nou înfiinţat, la „Florile”, are canalizare.

 

Am făcut foraje de mare adâncime şi avem apă pentru 417 suflete de copii, în Valea Screzii. Am cedat 2500 metri pătraţi de teren primarului, pentru a continua proiectul de introducere a apei în toată comuna. Căminul Cultural e în construcţie. Am ridicat un dispensar la care are acces toată lumea, nu doar copiii asistaţi de Centrul Social „Pro-Vita, pentru născuţi şi nenăscuţi” al Parohiei Valea Plopului. De asemenea, au acces la cabinetul dentar.

Construim un dispensar şi în Valea Plopului. Unde e problema? Unde e nemulţumirea? Ce să mai facem? În cele din urmă o să şi asfaltăm, dacă asta a mai rămas...”.

 

Bisericile parohiei, după devenirile lor

 

Biserica de lemn, „Adormirea Maicii Domnuluidateaza de la 1754 si a fost restaurata.

Biserica „Sf. Nicolae”

Chiar la baza cimitirului se află o biserică în construcţie, destul de impunătoare, cu o arhitectură cât se poate de originală, ridicată pe locul unde a fost o altă biserică, cu o istorie încărcată de tragism.

S-a început construcţia în anul 1911 şi s-a sfinţit în 30 noiembrie 1914. S-a dărâmat, în urma unei alunecări de teren.

Pe acel loc, Părintele Tănase a construit un atelier de tâmplărie în care se confecţionau şi obiecte interzise de regimul comunist (candele, rame pentru icoane, mobilier de biserici: catapetesme, străni, etc.), distrus şi el în urma unui incendiu.   

Reconstrucţia a fost posibilă datorită unui ctitor, care a suportat toate cheltuielile de până acum şi se pare că va duce la bun sfârşit ctitoria sa. Numele lui este Nicolae Diaconu şi este jurist în Statele Unite ale Americii.

Biserica Mare (parohială), „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”

„Construcţia Sfintei Biserici actuale din parohia Sfinţii Voievozi Valea Polpului, Plasa Vălenii de Munte, judeţul Prahova, s-a început în anul 1930. Iniţiativa a fost luată de Părintele paroh Avraam Teodorescu. Însă n-a putut să-şi pună în aplicare planul său, întrucât moare în ianuarie 1930. (...) După moartea Părintelui, Consiliul parohial a făcut formele cuvenite spre a pune în aplicare iniţiativa acestuia.

Soţii Spirea A. Vasile şi Filofteia Sp. Vasile au donat în acest scop suprafaţa de 836 mp, iar Nicolae C. A. Roşca, o suprafaţă de 119 mp, teren pentru construcţie.

Paraclisul „Sf. Spiridon”

„Deoarece era foarte dificil să facă slujbe pe perioada iernii în biserica cimitirului, iar în biserica mare imposibil, s-a construit o biserică pentru iarnă, chiar lângă „Sfinţii Voievozi”. Pentru a putea servi scopului propus, este foarte joasă, cu plafonul din scâdură aflat la numai 2,30 metri, îngustă de 3,50 metri, şi lungă de 20 de metri. Este realizată prin munca şi cu cheltuiala sătenilor, precum şi prin donaţii din exterior”.

Biserica de iarnă, „Sf. Ioan Botezătorul

„Întrucât paraclisul Sfântului Spiridon a devenit neîncăpător, în anul 2000 s-a construit o altă biserică mult mai mare, gândită în aşa fel încât să poată fi încălzită corespunzător. Biserica are aproximativ 7 metri lăţime şi 20 lungime.

Biserica Eroilor, „Sf. Gheorghe”

„Este ridicată în anul 1996 pe locul unde s-a aflat troiţa eroilor. Terenul a fost donat de Vasile Dumitru cu soţia Smaranda şi de Maria Tăbăcioiu. Construcţia a durat câţiva ani şi s-au folosit materiale rămase toamna de la construcţiile făcute de Asociaţia „Pro-Vita”.

Biserica „Sf Apostoli Petru şi Pavel”

„În curtea fostului preot Ilie Macovschi, a cărui casă a fost cumpărată de asociaţie, s-a construit o altă biserică şi aceasta foarte frumoasă, pe cheltuiala doamnei Maria Liliana Vasilescu, în memoria victimelor regimului comunist în general şi a tatălui ei în special, Generalul Petre Vasilescu, dispărut fără urmă în închisorile comuniste, întrucât afirmase cu stăruinţă că Basarabia este pământ românesc. 

Biserica „Sf. Haralambie

„Este prima bisericuţă care te întâmpină, după ce intri în sat. Este mică, de aroximativ 3 metri lăţime şi 6 metri lungime, în formă de navă simplă, cu altarul circular, cu o deschidere şi mai mică. Este zidită în curtea unei case vechi, ce aparţine asociaţiei.

Ctitor al bisericuţei este binecunoscuta doamnă Nicolescu Coman Maria, fostă campioană mondială la volei feminin, care intenţionează să-şi facă cavoul tot aici”

Biserica „Sf. Calinic de la Cernica” şi „Sf.  Martin de Tours

„Pe uliţa şcolii, în curtea unei căsuţe vechi, propietate a parohiei, se află o bisericuţă mică, de formă dreptunghiulară, făcută din lemn, cu acoperişul drept, din şindrilă, şi  aşezată pe o fundaţie înaltă, din pietre de râu.

Ctitori sunt o tânără familie, mixtă (franco-belgiană), ortodoxă, care a petrecut aici o primăvară, fiind foarte impresionaţi de viaţa oamenilor

 

....

Continuarea si articolul integral pot fi citite cei interesati in reportajul din Gandul:

http://www.ganduetil...initiv-12359672



#258
372018

372018

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.350 mesaje

Postat 31 martie 2014 - 12:43

Viviana  [flo2]  In sfarsit un articol documentat! 

 

Dupa ce- l citesti,  nu mai sunt multe de zis. Este clar ca  daca un singur om a reusit sa mobilizeze un sat, oameni de bine de pe oriunde i- a gasit si sa faca atatea lucruri cu tot bisericutele respective ( multe, putine, nici nu conteaza, de fapt nu acesta este unghiul corect de privit, ci acela ca acolo unde este iubit Dumnezeu multe se pot face ), inseamna ca in rest NU Se Vrea sa se faca. Nu vrem. Sa faca statul ( care nici el nu vrea ), sa vina chinezii, sa isi trimita DD ingerii, sa vina extraterestrii ca sa faca, noi doar ne plangem sau ignoram, de facut nu facem. Degeaba ne uitam stramb catre BOR.  Ar trebui sa ne privim in oglinda. Sa- l tie Dumnezeu sanatos si sa- i dea zile parintelui Tanase, ca e printre putinii care fac ( mult chiar ) si multi depind de dansul, iar pe altii ii inspira sa ii urmeze exemplul!

Vorba cuiva care comenteaza pe site- ul Gandului, la articol: mai lipseste sa i se reproseze parintelui ca nu face autostrazi. :((


Editat de lucialu, 31 martie 2014 - 12:44 .


#259
iulia_b

iulia_b

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.022 mesaje

Postat 31 martie 2014 - 18:54

"Înţeleg că am produs o mare supărare, pentru faptul că n-am racordat bisericile la sistemul de canalizare".

 

Serios acum, el a inteles ca a fost criticat pentru ca n-are canalizare la biserici? [fal]  Daca-i asa, nu prea mai sunt multe de zis. [fri]



#260
maryella77

maryella77

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.736 mesaje

Postat 31 martie 2014 - 21:08

cand omul face , munceste se implica nu prea mai are timp sa se ocupe de carcotelile celorlalti;

iulia _b sunt convinsa ca parintele a fost ironic cu remarca asta, nu asta a inteles; mie mi se pare ca sunt persoane care vor cu orice pret sa arunce cu noroi; 

sotul meu are o vorba "ia de la om ce e bun si lucreaza cu asta daca vrei sa faci ceva"; eu cred ca de la acest preot trebuie sa luam exemplul pozitiv pe care il da prin mobilizarea atator oameni , prin ce a facut pt atate suflete, nu sa stam sa numaram paraclisele si bisericile facute de el; cum zicea cineva de pe forum , nu e nimeni revoltat de numarul barurilor si cascarabetelor cu alcool la orice colt de strada,suntem revoltati mereu de locasurile de rugaciune; pana la urma omul care se roaga e linsitit nu face rau nimanui, cel care bea si se imbata iese pe drum si da in cap altuia din senin;

e vb "numai cine nu muncestenu greseste"; cand ai o astfel de activitate de o asemenea anvergura e normal sa mai faci si greseli, dar e evident ca partea buna depaseste cu mult greselile; si in final  asta conteaza; restul e can can;

pana la urma cat timp tara asta are astfel de oameni care fac asemenea lucruri in slujba semenilor ue consider ca tara asta mai are o speranta; si ii multumesc Domnului pt acesti oameni;





Etichetat si cu biserica

Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Curs prenatal: nastere naturala

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 13:35

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • Incepem pregatirile

    madalinaiuliana27
    - Ieri, 20:10

  • 6 luni

    EusebiaRalu
    - Ieri, 19:29

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -