Copiii se pot juca în multe feluri. Dar care este modalitatea corectă de joacă?

  • Trimis de Anda08
  • 18 noiembrie 2013, 10:53:02 EET
  • 3.992 vizualizari
Trimite Denunta

Joaca unui copil este o formă importantă de învățare și de dobândire a aptitudinilor sociale de bază. Dar cunoașteți tipurile de jocuri care se recomandă pentru fiecare vârstă?Importanța jocului
Joaca este esențială pentru copil și pentru dezvoltarea sa. Atunci când se joacă, copiii dobândesc abilități noi, învață cum să își controleze furia și impulsurile agresive, își dezvoltă abilitățile motorii, memoria, atenția și limbajul. Joaca amplifică relațiile sociale dintre copii și adulți.

Exersarea jocului
Un precursor al jocului apare deja la bebeluși, care s-ar putea numi "exersarea jocului". Copilul repetă acțiunile pe care le poate controla (manipularea unor obiecte sau jucării).

Joaca simbolică
În perioada cuprinsă între doi și șapte ani apare "joaca simbolică ". Copilul învață să coopereze cu ceilalți copii. Se recomandă ca un adult să se joace cu copilul, să își manifeste interesul față de acesta și de activitățile sale. La preșcolari apar primele jocuri cu reguli, concurență și cooperare.Joaca constructivă
Jocurile constructive derivă din joaca simbolică. Acestea urmează anumite reguli, au rolul de a sprijini adaptarea reală și au o țintă precisă (de exemplu, construirea unui castel). Acest gen de joacă ajută la soluționarea problemelor și dezvoltă creativitatea.

Băieții și fetițele se joacă diferit – să fie adevărat?
Jucăriile includ un număr mare de obiecte pe care le putem folosi pentru a desfășura numeroase activități.

Joaca băieților poate fi mai agresivă, cu elemente dominante de activități fizice. Jocurile sunt mai dure și băieții încearcă să își domine partenerii de joacă.

Fetele au un control de sine mai bine dezvoltat. Pe de altă parte, băieții preferă să se joace în grupuri mai mari decât fetele.

Pregătirea pentru realitate
Uneori, joaca poate fi interpretată ca un model al realității. Ea reprezintă un comportament care nu are niciun scop precis. Imitând lumea reală, copilul începe să pătrundă în lumea celor mari și să o înțeleagă.

Idei principale
Joaca sprijină producerea unor modificări pozitive ale dezvoltării copiilor.

Citat
Imitând lumea reală, copilul începe să pătrundă în lumea celor mari și să o înțeleagă.