Ca sa nu ni se aplece la Craciun dupa atatea prajituri,creme,cozonaci si alte delicatese,eu propun sa scriem si retete de preparate mai sarate,gen saleuri,covrigei,etc...Ce parere aveti?
Covrigei,saleuri,saratele
Deschis de
violetzyka
, dec 03 2003 14:39
24 raspunsuri la acest subiect
#1
Postat 03 decembrie 2003 - 14:39
#2
Postat 03 decembrie 2003 - 16:01
SARATELE CU BRANZA
INGREDIENTE.
250g cas ras
200g faina
2 lingurite boia
200g unt rece
1 galbenus
1 lingurita sare
1 lingurita chimin
PREPARARE.
1. Se framanta bun aluat din cas, faina, sare, boia si unt in fulgi. Se face o bila care se infasoara in folie si se pune la frigider 60 min.
2. Se intinde aluatul 1 cm grosime si se taie fasii de 5 - 10 mm, se rasucesc si se pun la frigider 30 min.
3. Se incinge cuptorul la 180°. Aluatul se unge cu galbenus batut, se presara dupa gust cu cas/sare/chimin/boia. Se coc 20 min. Se servesc dupa ce s-au racit, cu masline sau cuburi de branza si insotite de vin sau bere.
[flo]
#3
Postat 11 decembrie 2003 - 09:50
si pe mine m-ar interesa cum se fac saleurile saratelele....
dar in special mardenele....stie cineva?
mona78
#4
Postat 11 decembrie 2003 - 12:23
Saleuri
Cantitãþi egale de unt (margarinã), fãinã ºi brânzâ (eu pun telemea de vacã).
Eu nu mã împac deloc cu margarina, dar saleurile cu margarinã rezistã mult mai bine în timp (sunt la fel de bune dupã câteva zile). Cele cu unt sunt mult mai bune când sunt proaspete, dar a doua zi se întãresc, nu ºtiu de ce. Aºa cã mã orientez în funcþie de cum îmi fac planificarea: când am o masã cu multe feluri, la care gãtesc unele preparate cu 2-3 zile în avans, le fac cu margarinã. Când le servesc dupã-amiaza, la o bere cu musafirii, le fac cu unt. Încã ceva: dacã aveþi musafiri, e bine sa dublaþi cantitãþile. Sunt atât de bune, încât de obicei noi (trei) mâncãm jumãtate din ele înainte de a veni oaspeþii.
Deci, la un pachet de margarinã (margarinã de prãjituri, nu din cea de uns pe pâine – Unirea, de exemplu) de 250 g, se pun 250 g fãinã ºi 250 g telemea de vacã (se poate pune orice telemea sau chiar caºcaval, dar ele au oricum 33% grãsime de la margarinã, aºa cã eu prefer sã pun o telemea cu mai puþinã grãsime). Se lasã untul (margarina) sã se moaie la temperatura camerei, se adaugã fãina ºi se amestecã bine, cu mâna, pânã când se încorporeazã toatã fãina în margarinã. Apoi se adaugã brânza rasã pe rãzãtoarea cu ochiuri mari ºi se amestecã bine. Aluatul se strânge într-un bulgãre, se pune într-o pungã de plastic sau într-o folie ºi se dã la frigider pentru 2 ore, sã se întãreascã, ca sã se poatã întinde. Dupã douã ore se scoate, se separã o bucatã din aluat, care se prelucreazã, restul se pune din nou în frigider (altfel se înmoaie). Se presarã fãinã pe masã sau pe planºetã ºi se întinde cu sucitorul o foaie groasã cam de 1 cm (sucitorul se presarã ºi el cu fãinã). Se taie cu cuþitul (sau dacã aveþi o rotiþã cu marginile zimþate) saleuri lungi de 5-8 cm ºi late de 1 cm. Se pun în tava neunsã (nu aveþi grijã, nu se lipesc, au destulã grãsime în compoziþie), se ung cu galbenuº (nu se bate oul cu tot cu albuº, cã albuºul lipeºte ºi se lipesc de tavã ºi va blestemaþi zilele!), apoi se presarã cu chimen. În ultimul timp, am fãcut ºi altfel: am pus mac într-o farfurie ºi susan în altã farfurie, am uns saleurile pe masã cu gãlbenuº ºi, apoi, cu partea unsã cu galbenuº, le-am dat prin susan sau prin mac. Figura nu merge la chimen, chimenul se presarã pe deasupra, dacã se lipeºte peste tot e prea mult ºi saleurile devin amare. Se dã tava la cuptor (eu o dau la foc mic, fiecare cum ºtie la cuptorul lui). Ele se rumenesc puþin, se vede când sunt gata. În timp ce stau în cuptor, puteþi pregãti o altã tavã cu saleuri din altã bucatã de aluat, dacã aveþi mai multe tãvi. Unele saleuri, dacã sunt mai subþiri sau dacã stau mai aproape de flacãrã, se coc mai repede ºi trebuie scoase din cuptor. Se desprind uºor cu un cuþit. Încã ceva: pe mãsurã ce cuptorul se încãlzeºte, saleurile se coc mai repede (dacã cele din prima tranºã stau în cuptor 40 de minute, a doua tavã e gata în 30 de minute, iar a treia în 20-25). Scoateþi tava din cuptor ºi puneþi saleurile pe un platou. Se servesc reci. Aceste saleuri cu brânzã în compoziþie sunt mai puþin grase, zic eu, decât cele din aluat franþuzesc. ªi se fac uºor.
Reteta mea seamana foarte mult cu a Babirusei, si mi se pare interesanta combinatia cu boia, data viitoare fac si eu asa.
Mai e pe forum o reteta de saleuri din aluat din care se fac foile de cremschit. Uite link-ul: http://www.desprecop...?TOPIC_ID=16178
Succes, fetelor, la facut saleuri si alte bunatati, ca vin sarbatorile!
#5
Postat 12 decembrie 2003 - 03:59
milia eu aici nu am telemea.pot sa pun orce cascaval sau brinza ricotta.sau e buna cu frinza feta de aia care nu e sarata?
eu o sa fac pe craciun reteta ta si o sa incerc si pe a lui babirusa cu boia.
cred eu ca din aceste compoziti pot sa le umplu cu spanac,carne,gem brinza....etc.
mona78
#6
Postat 12 decembrie 2003 - 10:00
Nu stiu ce branza poti folosi - tu stii mai bine care seamana cu telemeaua noastra de aici. Au mai fost asemenea intrebari pe forum, daca le cauti poate le mai gasesti sau poate fetele care locuiesc in SUA si Canada te vor lamuri mai bine. Eu zic, oricum, sa folosesti o branza mai tare si nu foarte grasa. Sau cascaval, dar nu prea gras (cascaval cred ca se gaseste acolo).
Reteta mea si a Babirusei sunt aproape identice, doar ca a ei are si boia in compozitie, iar eu am explicat poate mai detaliat. Asa ca e acelasi lucru, pe oricare o faci.
Nu cred ca poti umple acest aluat cu spanac, gem, carne, etc. Acest aluat este pentru saleuri. La alt subiect gasesti multe retete de foi de placinta, daca vrei sa le faci tu singura. Uite link-ul: http://www.desprecop...?TOPIC_ID=13954
Pe pagina 2, sus, e o reteta din care scrie ca ies niste pateuri foarte bune (data de Vio27). Reteta e explicata mai bine de Mariana_flo, mai jos, daca nu te-ai lamurit. Eu nu am incercat inca acest aluat, dar mi-am propus s-o fac (din pacate, cu timpul stau mai prost). Mai sunt la acest topic si alte retete de aluat de pateuri, strudel, placinta, etc.
#7
Postat 12 decembrie 2003 - 14:04
SimonaM poti folosi feta ca seamana cu telemeaua.
#8
Postat 12 decembrie 2003 - 14:17
Babiruso, Feta nu e prea grasa?
#9
Postat 12 decembrie 2003 - 14:49
Nu e grasa din cate stiu, dar scrie pe pachet procentajul de grasime. E cea mai aproape de telemea, alta nu am mai vazut desi am cautat.
#10
Postat 12 decembrie 2003 - 20:05
mersi fetelor.am brinza feta care e light care e 7% grasime.e foarte slaba.cred eu ca pot sa fac cu brinza feta sau cu cascaval light.
inca o data multumii.
va pup.
mona78