Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 6 voturi

Copilul captiv (4)


299 raspunsuri la acest subiect

#251
rrox3

rrox3

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.564 mesaje

Postat 05 mai 2010 - 15:44

Ilia in primul rand trebuie sa-ti zic iar ca nu-mi place deloc fosta ta terapeuta... Subconstientul e o parte din Sine, o parte din identitatea fiecaruia dintre noi... de unde pana unde e pervers?! hai sa dam vina pe subconstient, sau si mai bine, pe client ca nu e in stare sa iubeasca [alcool] Cred ca i-ar mai trebui niste ore de terapie personala doamnei...

Revenind la sotul tau, sigur ca-i place la terapie. Este ascultat empatic, e centrul interesului terapeutului, se simte important. E analiza, deci nu are nimic de facut, e lasat sa vorbeasa si-i este oferit suport.
S-a simtit rau ca tata, fiindca copiii au darul sa ne intoarca in propria copilarie, dar el nu a fost dispus sa sufere, a cautat scaparea. A incercat sa dea vina "raului" pe tine si s-a refugiat la amanta, sperand probabil ca asta e solutia. Se pare ca nu a fost. Nu stiu daca e dispus si pregatit sa-si gaseasca sursa "raului", ar putea sa mai dureze. Asta daca nu se va mai agata de alte iluzii care sa-l intarzie pe drum si mai mult.
Imi pare rau [flo]

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

#252
rrox3

rrox3

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.564 mesaje

Postat 05 mai 2010 - 15:48

Ilia eu cred ca nu este deloc offtopic. E doar un alt copil captiv aflat in alta faza a evolutiei. Chiar cred ca-i de interes si pentru altii, fiindca cu siguranta nu e singurul.
Continuam discutia unde ti-e tie confortabil. Mesajul predent il postasem deja... [pup]

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

#253
ilia_99

ilia_99

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 867 mesaje

Postat 05 mai 2010 - 15:51

Citat:
citat din mesajul lui rrox3

Ilia in primul rand trebuie sa-ti zic iar ca nu-mi place deloc fosta ta terapeuta... Subconstientul e o parte din Sine, o parte din identitatea fiecaruia dintre noi... de unde pana unde e pervers?! hai sa dam vina pe subconstient, sau si mai bine, pe client ca nu e in stare sa iubeasca [alcool] Cred ca i-ar mai trebui niste ore de terapie personala doamnei...


acuma... da, mi-a spus niste lucruri nu tocmai placute, dar ce vroia aici sa spuna era ok in contextul discutiei noastre. asta a fost explicatia pt anumite lucruri pe care le-am facut eu si carora, rationala cum sunt, nu le gaseam explicatie. si sensul cuvintelor era ca nu intotdeauna rationalizarile pe care le gasim sunt motivele reale pt care facem anumite lucruri, ci tocmai dorinta subconstientului de a recreea anumite situatii, chiar de abuz, care noua ne sunt familiare si pe care cautam sa le retraim. pina ne eliberam de trauma, desigur. in sensul asta e pervers subconstientul. poate gresesc, dar privite din aceasta perspectiva cuvintele astea nu mai par asa de monstruoase. si apoi, nu tot ce aflam despre noi in terapie e de bine, nu? citeodata mai aflam si cum ne-am faultat singuri, desi rational n-am fi vrut, desigur.
[flo]

#254
ladyJ

ladyJ

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.837 mesaje

Postat 05 mai 2010 - 16:03

Ca sa raspund Conchitei, la intrebarea care-i diferenta dintre instinct si personalitate.

Instinctul este innascut, il au toti oamenii.(instinct de perpetuare a speciei, de aparare, de conservare-hrana) Este INCONSTIENT.

Personalitatea are mai multe definitii.Personalitatea se dezvolta printr-o serie de stadii sucesive, in opinia lui Freud sunt:stadiul oral, anal, falic,stadiul latentei si stadiul genital.Si tot in opinia lui Freud, personalitatea e compusa din cele 3 elemente: sinele, eul si supraeul.
Norbert Sillamy da urmatoarea definitie a personalitatii: ´´element stabil al conduitei unei persoane , ceea ce o caracterizeaza si o diferentiaza´´
Dpdv sociologic, avem definitia: ´´expresia socioculturala a individualitatii umane´´(dictionar de sociologie C Zmafir, L Vlasceanu)
Termenul de personalitate este o constructie teoretica psihologica si vine de la ´´persoana´´Este un concept vast, o intrebare pe care fiecare si-a pus-o si a incercat teoretic sa o explice si descrie(de aici atatea definitii)
Personalitatea este o structura, asta reiese din numeroasele definitii ale acesteia(Perron R)
Putem spune ca personalitatea este unica dar asemanatoare in criterii cu cea a altor indivizi.
Important de retinut este ca NU este innascuta ci se FORMEAZA.

Allport spune ca personalitatea e formata din trasaturi organizate ierarhic, si ca in fiecare individ exista 2-3 trasaturi care domina si controleaza celelalte trasaturi.

O trasatura, in plan comportamental, este defapt predispozitia persoanei de a raspunde in acelasi fel unei varietati de stimuli(timiditatea este o trasatura de comportament, spre exemplu)
Tipurile de comportament sunt formate din mai multe trasaturi,iar trasaturile sunt prototipuri (W Michel) asadar nu descriu decat proprietati tipice in anumte situatii.Este gresit deci sa catalogam pe cineva general coleric, doar pentru ca intr-o anumita situatia a zbierat si-a dat cu pumnu-n masa:-)
Unele trasaturi de personalitate sunt vizibile in plan comportamental, altele nu sunt exprimate comportamental.


Personalitatea e formata din temperament si caracter.
TEMPERAMENTUL INSEAMNA o serie de trasaturi INNASCUTE.(ereditare)
Temperamentele au fost si ele clasificate , intai de Hipocrate,Pavlov, Jung, etc.

CARACTERUL inseamna suprasctuctura morala a personalitatii. Allport spunea ca ori de cate ori vorbim despre caracter,emitem o judecata de valoare si implicam un standard moral.
Termenul ´´caracter´´ provine din greaca veche si inseamna ´´tipar´´

CARACTERUL ESTE o structura profunda a personalitatii care se manifesta prin comportament.
Exista mai multe definitii, printre care cea a lui Klages K care spune ca este ´´o vointa moraliceste organizata´´

In strunctura caracterului avem trei grupe de ATITUDINI
1.atitudinea fata de sine insusi- modestie, orgoliu, demnitate, cumpabilitate
2.atitudinea fata de ceilalti si de societate
3.atitudinea fata de munca

Oricum, un raspuns limpede nu exista la intrebarea ´´ce este personalitatea´´Exista multe teorii,exista multi ani de cercetare, pentru ca toti s-au intrebat de-a lungul timpului ´´de ce?´´ sau ´´Cum´´?S-au impus, de-a lungul timpului, teoriile :psihanalitica, behaviorista,cognitiva.

#255
rrox3

rrox3

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.564 mesaje

Postat 05 mai 2010 - 16:13

Ilia problema mea nu e cu ce ti-a spus terapeuta cu pricina, ci cu modul in care ti le-a spus. Poti vorbi despre "act out"-uturi si fara sa numesti subconstientul pervers si poti vorbi despre mecanismele de protectie ale clientului fara sa-i spui ca nu poate iubi. Dupa parerea mea terapeutul trebuie sa fie empatic alaturi de tine, nu sa te flageleze. Nu-mi place radicalitatea afirmatiilor ei. Si asta nu-i anuleaza eventualele merite.


Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

#256
ladyJ

ladyJ

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.837 mesaje

Postat 05 mai 2010 - 16:40

Ilia, am citit mesajul tau si tot nu stiu ce sa zic legat de cazul respectiv. Pot doar sa-ti spun sa nu mai compari cazul acela cu al tau, in functie de f multi factori, fiecare actioneata intr-un anume ritm si intr-un anume fel.
Indraznesc totusi sa spun ca la persona respectiva inca nu s-a ´´deschis usa´´, probabil rezistenta e mare.

Cat despre terapeuta ta, oau, exprimarea e cam agresiva, nu stiu ce a determinat-o sa spuna asta, in ce context...cu ce scop.Ce pregatire are ea?

#257
conchita

conchita

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.238 mesaje

Postat 05 mai 2010 - 17:00

rrox, multumesc, dar tot n-am inteles cum e cu emotiile astea, concret. le simti, dar cum? tu zici ca le simti pana nu le mai simti, deci nu le mai manifesti. dar cum le manifesti? cum e normal sa le manifesti? care e diferenta intre reprimare si autocontrol si de ce-ar fi rau autocontrolul? nu fie-mea m-a adus in stare de nervi, ci situatia, eram speriata. nu am avut niciodata vreo pornire de palmute si tipete spre ea, ci spre situatie. or ala e instinctul de animal incoltit, orice-ar spune Nelia. :-)) de-aia am intrebat despre personalitate, multumesc LadyJ pentru explicatii - si eu cred ca sunt trasaturi innascute care nu au legatura cu instinctul, asa se explica ce zice nelia si putem avea toate dreptate. :-) da, si eu stiu ca sunt fundamental buna, dar asta mi-e personalitatea, nu instinctul si nici via educatia primita. ca altfel nu pot pricepe de ce doi copii crescuti la fel reactioneaza total diferit - e clar personalitatea la mijloc.



ilia99, cred ca te-am mai intrebat despre somatizare, ce anume se intampla, clar? eu ma simt absolut rau fizic, cel putin o durere de cap crunta care nu trece cu nimic, de cand cu psihoanalizele astea. asa patesti si tu? eu am luat toate medicamentele la rand pentru asta si nu functioneaza niciunul, deci e clar legat de "revelatiile" sufletului. la tine-s episoade sau tin constant?



btw de revelatii, m-am linistit - cred ca familia m-a iubit, nu simt altfel, cred ca si familia recenta ma iubeste, nu simt altfel. iar ce simt eu pentru tot poporul este acelasi lucru, ii iubesc si nu pot altfel. ce voi schimba este perspectiva asupra lucrurilor, deci atitudinea - nu va fi un capat de tara daca actiunea x sau vorba y nu vor transmite iubire, pentru ca nu ma mai simt un catelus care se gudura pe langa stapan si accepta orice contra putina iubire. daca se intampla iubirea asta, bine, daca nu este, iarasi bine. cam aici am ajuns...



[pup]



reclama mascata

#258
floric_ea

floric_ea

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 140 mesaje

Postat 05 mai 2010 - 17:03

buna,

citind discutia despre "parenting" si despre modele etc mi-am tot raspuns la cateva intrebari pe care le am de cand tot citesc pe topicul.

rox in mare a spus cam ce reprezinta si propria mea parere. iar eu nu-mi pot imagina o persoana, devenita parinte - mama/tata - care nu s-a eliberat inca din propriul ei scenariu - si care poate functiona in asa fel incat sa nu faca la fel/sau exact invers decat au facut parintii ei/sau persoanele care au jucat rolul de mama/tata. poate e ceva ce nu-mi pot eu imagina.

cred iarasi ca aceasta "eliberare" poate fi dobandita si prin alte cai, altele decat propria terapie.

iarasi ceva ce s-ar potrivi aici si o lectura de recomandat, desi nu tocmai facila - este "joc si realitate" - winnicott.

eu, in momentul actual, n-as baga mana in foc ca sunt o mama suficient de buna, in termenii folositi de winnicott. consider ca ma apropii si ma straduiesc foarte tare. stiu insa si cat de greu este si cat este de usor sa pici in modelul stiut si cel mai la indemana.

se vorbea despre iubire. oare cati dintre noi au primit cu adevarat iubire? pentru ceea ce eram, nu pentru ceea ce au investit parintii in noi? cati dintre noi s-au putut vedea pe ei insisi prin ochii parintilor? si cati dintre noi pot spune - ma simt mizerabil eu cu mine dar in rest sunt minunat? cat de mult ne putem disocia si cu ce pret?

iarasi cred ca sunt momente in evolutia noastra - momente in care ne impotrivim schimbarii si momente in care suntem pregatiti sa o facem. iar schimbarea de obicei o facem cand nu mai avem incotro. altfel ne putem trai "fericiti" propriul scenariu ca si cand ar fi intr-adevar viata reala.


#259
ladyJ

ladyJ

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.837 mesaje

Postat 05 mai 2010 - 17:15

Conchita, din strucntura personalitatii doar temperamentul este innascut. Restul..dobandit. factori, interactiuni.
Doi frati pot avea personalitati foarte diferite, DOBANDITE, pentru ca intotdeauna vor exista factori in educatie si in relatia cu parintii care-s diferiti, chiar opusi(raportat la frati)
Exemplu, tu cu fratele tau.

#260
rrox3

rrox3

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.564 mesaje

Postat 05 mai 2010 - 17:27

Citat:
citat din mesajul lui conchita

rrox, multumesc, dar tot n-am inteles cum e cu emotiile astea, concret. le simti, dar cum? tu zici ca le simti pana nu le mai simti, deci nu le mai manifesti. dar cum le manifesti? cum e normal sa le manifesti? care e diferenta intre reprimare si autocontrol si de ce-ar fi rau autocontrolul?


Pai normal este sa-ti exprimi emotiile in mod asertiv, respectandu-l pe celalalt. Si dupa ce scapi de bagaj chiar poti sa o faci fara probleme. Asa-ti vine sa faci. [:)]
Te-nfurii si te superi mai rar fiindca nu mai exista triggere care sa te agate. Le-ai rezolvat deja.
Sigur ca simti, dar simti autentic, adica simti in prezent. Nu se mai atarna de prezent si emotiile neexprimate in trecut. Nu mai simti suparare cand ari fi normal sa fi furioasa si alte d-astea.

Autocontrolul nu-i reprimare. Reprimarea este un mecanism de protectie si este subconstient. Autocontrolul este constient, implica ratiunea. Si e de dorit sa-l avem, cel putin in situatiile normale. [:)]

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)


Panic Questions

  • Poze pt o a 2-a sarcina

    PaulaTin
    - apr 26 2024 08:43

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

Last Blogs

  • Saptamana 19

    ZDenisa
    - Astăzi, 00:33

  • Patutul bebelinei

    Roxana3001
    - Ieri, 21:56

  • O noapte furtunoasa

    Roxi_pisicul23
    - Ieri, 13:18

  • Cumpărături

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 11:35

  • Consult Trimestrul 1

    CatiCatut
    - Ieri, 10:22

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -