Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Programul scolar in Ro


85 raspunsuri la acest subiect

#11
descintec

descintec

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 207 mesaje

Postat 29 octombrie 2005 - 20:12

Iulia, corect! [flo]

_____________
Sapte dintr-o lovitura!




#12
kim

kim

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 248 mesaje

Postat 29 octombrie 2005 - 20:26

Alegerea materiilor, repartizarea lor si organizarea la nivelul scolii poate fi o problema. Insa programul lung poate fi un avantaj. In Canada, in functie de scoala, copiii sunt la scoala zilnic pana la 3-4 dupa amiaza (si mai au si teme pt acasa), dar au pauze intre ore si cel putin o ora pt pranz. Apoi parintii prefera sa-i ocupe cat mai mult, sa-i inscrie la diverse activitati extra scolare (prin care copiii se socializeaza si devin mai responsabili, mai autonomi), pentru ca lucreza pana la ore tarzii si aici sunt obligati sa vina dupa copii la scoala si sa nu-i lase nesupravegheati. Asa ca de multe ori vezi copii care vin acasa dupa 5-6. La fel gradinitele, sunt cautate cele la care se fac activitati educative cat mai multe si programul e cat mai lung.



[gravi] KIM & p’tit bout d’chou



photos

#13
kim

kim

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 248 mesaje

Postat 29 octombrie 2005 - 20:29

Scuza-ma daca m-am indepartat de la topic, am vrut doar sa fac o comparatie cu Canada, pt ca sa vezi ca nu e chiar asa rau in Romania.



[gravi] KIM & p’tit bout d’chou



photos

#14
descintec

descintec

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 207 mesaje

Postat 29 octombrie 2005 - 20:39

Kim, mi-ar placea sa imi dai chiar mai multe amanunte.

_____________
Sapte dintr-o lovitura!




#15
cami30

cami30

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 308 mesaje

Postat 29 octombrie 2005 - 20:45

Of am senzatia ca parinti ca voi se mai gasesc doar in filme.
Sunt diriginta de copii de clasa a 11-a care face 4-5 sedinte cu parintii pe ani la care sedinte acesti parinti se uita la mine ca la un tablou de Picasso, uitandu-se grabiti la ceas sa scape mai repede, in timp ce eu imi racesc gura de pomana vorbindu-le de viitorul odraslelor lor.
Nici o sansa... Cat despre programa, sa fim seriosi, mai invata pana la capacitate, ca dupa aia incep sa-si selecteze singuri obiectele preferate. Apoi urmeaza copiatul, tema facuta in pauza si evident scuzele cu "mi-am uitat caietul acasa" sau "am fost la inmormantare".

Sistemul este prost facut, asta daca este facut in vreun fel si nu doar cu imprumuturi prost implementate si evident, ramasitele epocii de aur.
Ramasitele sunt chiar printre noi profesorii. Cei mult prea in varsta, plafonati si plictisiti pentru care sa faca o ora de chimie cu o simulare in lab de informatica ar insemna o nenorocire.
SUntem prost dotati si prost informati.
Am nevoie de un videoproiector pentru o prezentare power point, sau chiar pentru a=mi sustine lectiile mai usor si mai atractiv pentru elevi. Da, nu "e" bani pentru asa ceva.
N-am voie in lab de informatica sa-mi aduc soft-ul propriu sau teste pentru elevi ca deh, nu am diploma pe care sa scrie ca pot folosi un computer desi, laboranta de la info e de o imbecilitate rar intalnita, total paralela cu ceea ce inseamna computer si retea de computere, da' ea raspunde!! Eu nu am voie fara ea in lab.
Programul de la scoala e facut din lipsa de spatiu si cladiri iar orarul elevilor cu doua ore de chimie, doua de fizica si doua de romana intr=o singura zi e facut pentru ca asa se face orarul profesorilor, functie de nevoile fiecaruia. Aia cu 80 de ani vechime isi pun orele primii, evident de dimineata cate 3-4 pe zi sa nu oboseasca sau chiar cu zile libere, in timp ce restul de profesori, in ordine descrescatoare vechimii, si statutului ( titular, suplinitor) primesc orarul cu... ferestre de stau si ori se plimba toata ziua pe strazi, ori li se lipeste fundul in cancelarie asteptand sa treaca orele libere.
Sanatatea mintala a copiilor vostri nu conteaza, ce daca vin acasa tampiti de cap dupa 6 ore de materii grele. Programa trebuie urmarita si atat. Daca m-ar afla inspectoratul ca nu respect nici 1% din ceea ce imi cere programa, m-ar da afara. Da' pe mine ma intereseaza nu sa-mi iau salariul si sa-mi semnez condica ci copiii aia sa ramana cu ceva in cap. Asa ca imi fac orele functie functie de ce stiu eu ca au nevoie copiii. Programa oricum in mare parte e o tampenie si nu tine deloc cont de nevoile sociale ale copiilor.
Am ore de Geografia United Kingdom in lb engleza la clasele de bilingv mate-info. Ei, aia in veci nu vor invata geografie si istoria in lb engleza pentru ca nu le place. Ei invata engleza ca le place limba, vor sa comunice in lb respectiva nu sa invete cate rauri si lacuri sunt in UK (pe care le invata oricum la geografia predata in lb romana). Da' e in programa si trebuie facuta. Sunt o gramada de lucruri alandala in sistemul educational romanesc care nu cred ca se vor pune la punct prea curand sau cel putin nu atata vreme cat invatamantul romanesc va fi prea sarac pentru materiale didactice. Pai copiii astia nu fac chimie si multi dintre ei habar nu au cum arata o eprubeta sau un pahar Berzelius pentru ca scoala e prea saraca si nu mai are nimic. Hartile sunt rupte si vai de ele, salile de sport au niste saltele de te apuca groaza sa-ti lasi copilul sa faca tumbe in mizeria respectiva...
Sunt multe... da' nu trebuie sa dam vina numai pe profesori. Stiti vb aia din popor "pestele de la cap se=mpute"

cami





#16
liviujuristul

liviujuristul

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 27 mesaje

Postat 29 octombrie 2005 - 21:45

-Nu va suparati dar inainte de a da "cu piatra"ar trebui mai intai sa gandim de ce ?
-Mereu criticam ca institutia Invatamantul romanesc este depasita ca nu este de actualitate,ca programa scolara este incarcata fara rost ca profesorii sunt plictisiti,ca programul de scoala nu este de la orele care le dorim noi,ca manualele nu sunt pe asteptarile noastre s.a.m.d....
-Oare chiar asa sa fie?
-Am avut ocazia sa vizitez cateva scoli din Europa si sa stau de vorba cu cativa elevi occidentali,din curiozitate,in timpul liber.
Nu as vrea sa spun mai mult decat atat : merci ca avem scoli,ca elevii au carti si ca avem profesori cultivati.
Ce am intalnit dincolo am ramas "masca" ,elevi care nu stiau nici in ce tara sunt,ce forma de guvernamant au tara lor, care este capitala tarii lor,care este diferenta intre fauna si flora...intrebari simple la care un elev din ciclul primar din Romnia ar raspunde imediat.
Degeaba au occidentalii de toate daca in cap ...
si au de toate pe munca imigrantilor,ieftin platita .
-De aceea copiii nostrii ii bat la olimpiade si studiaza in facultati mari din lume pentru-ca temelia invatamantului este acasa in Romania.
-Nu va mai plangeti,fiti bucurosi ca sunt sanatosi si pot merge la scoala sa invete cat mai multe,pentru-ca un om care stie multe e mai greu de prostit,nu-i asa? ce alegeti sa stie o limba straina atat, sau numai matematica,sau numai biologie,sau ar fi bine sa stie din toate cate ceva?
- Mai meditati,cultura nu a omorat pe nimeni dar incultura ,primitivismul a dus pe multi la pierzanie...

#17
lu.more

lu.more

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 479 mesaje

Postat 29 octombrie 2005 - 23:24

Draga Liviujuristul, cu siguranta ca detii raspunsul la intrebarea "de ce?" pe care ai pus-o in prima ta fraza. Te rog sa ni-l impartasesti si noua.



Eu am norocul (da, da), s-o am pe fiica-mea intr-o scoala din aia.. din vest. Nu trebuie sa generalizezi, nu toate sunt ca cea (sau cele) vizitate de tine. Din fericire.

Anul acesta fetita mea a intrat intr-a V-a (in fine, echivalentul clasei a V-a). Emotii peste emotii, fiindca schimba scoala, colegii... Si aici nu poti sa alegi. Iti dai copilul la scoala de care apartii, punct. Scoala ei avea un renume prost, mi-era tare teama in ce mediu o sa intre... Avea un renume prost pana acum 2-3 ani, cand a venit la conducere o directoare cu mana de fier.

Inca o data, zicala cu omul care sfinteste locul a functionat.

Si e fii-mea nerabdatoare sa mearga la scoala, si face de toate, ora de arte plastice e ora de arte plastice, la muzica a invatat deja sa cante pe note si din ce e compusa o orchestra simfonica, ora se educatie fizica nu se inlocuieste niciodata cu ora de matematica.

M-a "speriat" regulamentul interior al scolii. Intr-o zi mi-ar placea sa am timp sa va vorbesc putin despre asta. E strict, pare drastic, si - ce e bine - se si respecta. Semnat in prima zi de scoala de catre copii si de ambii parinti. Si apoi, mai incearca sa-ti uiti caietul acasa - cum spune Cami30, cum stim si noi - O data, se trece cu vederea, dar... se noteaza in caietul de corespondenta. Ai uitat caietul a doua oara? Pentru profesor inseamna tema nefacuta , rezulta o ora de "retenue". Mergi in sala speciala unde merg cei cu cateva absente, recalcitrantii, uitucii, lenesii. Cu biletelul de la profesor, semnat de parinti, copilul se prezinta la cel care are grija de ei acolo. Alta semnatura. In afara orelor de program, cand colegii lui pleaca acasa. Sa ai de ce sa te oftici... La nu stiu cate "retenue", avertisment. La al doilea avartisment, stai acasa o vreme. Revii cu lectiile invatate, temele facute, ca doar nu te-au trimis la odihna. Te descurci cu colegii. Daca se repeta, exmatriculare. Scurt, fara discutii.

In fine... eu sunt extrem de multumita. Si cred ca o minte sanatoasa si bine intentionata ar putea sa gaseasca solutii si in Romania.

La 12 ani Anca are 10 discipline, si o medie de 30 de ore pe saptamana.

39 de ore pe saptamana, cum spune Descintec, inseamna o medie de aproape 8 ore / zi, e enorm, si le mai ceri sa fie concentrati in a doua parte a zilei? Si cu mintea limpede acasa, sa atace temele, sau sa repete pentru a doua zi?



Numai bine.

Lulu







.................................................................................

[hop]Dragii de noi

.................................................................................

« C’est une grande folie que de vouloir être sage tout seul. »

La Rochefoucauld



#18
kim

kim

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 248 mesaje

Postat 30 octombrie 2005 - 04:35

Descantec, spune-mi exact ce te intereseaza ca sa nu ma pierd in amanunte.



Regulamentul din Franta se aseamana cu cel din Canada: sistemul de comunicare cu parintii prin intermediul agendei, avertisment in caz de nerespectare a codului, perioade de "retenue" intr-un local special dupa ore sub supravegherea unui specialist, izolarea de grup, exmatricularea pt cateva zile si stabilirea unui plan de interventie in cazuri cronice ("feuille de route" cu obiective de respectat si completata zilnic), convocarea parintilor, etc. Insa pt clase speciale, specialisti si supraveghetori este nevoie de un buget special pe care nu toate scolile il au, si aici sunt greve pe tema asta.





In unele scoli, pentru a evita supraincarcarea elevilor, orarul se face pe un ciclu de 9 zile, deci nu in functie de zilele saptamanii (ziua 1, 2, 3...). Perioadele de curs au in general 75 de minute, ceea ce nu e putin. Pauzele 15 min, la pranz o ora si 15 sau si 30, timp in care sunt mereu supravegheati. Pt orar se ia in calcul in primul rand alternarea orelor in interesul elevilor si apoi al profesorilor, si prin rotatie, de ex. franceza au 8 zile din 9, in ziua 1 perioada 1, ziua 2 perioada 2, s.a.m.d.

Daca un profesor lipseste exista un sistem de suplinire la nivelul scolii sau al comisiei scolare (o banca de suplinitori platiti pt asta clasati intr-o ordine de prioritati). Insa uneori, din lipsa de profesori, de multe ori recurg la suplinitori necalificati, ceea ce nu e intodeauna pe placul parintilor.



Am inteles ca liviujuristu a vrut sa scoata in evidenta partea buna a sistemului de invatamant romanesc, nu ca ar fi perfect, insa si altele sunt departe de perfectiune. Elevii romani sunt cunoscuti aici ca elevi buni, constiinciosi, cu rezultate f bune, se adapteaza si recupereaza usor, de multe ori cu un pas inainte fata de ceilalti. Si asta datorita naturii romanilor dar si profesorilor care i-au format in Romania. Eu am vazut ambele sisteme, si acum ca profesor aici nu mi-e rusine cu elevi care au facut scoala in Romania.



[gravi] KIM & p’tit bout d’chou



photos

#19
miau-miau

miau-miau

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 480 mesaje

Postat 01 noiembrie 2005 - 00:47

quote:
Originally posted by kim
Elevii romani sunt cunoscuti aici ca elevi buni, constiinciosi, cu rezultate f bune, se adapteaza si recupereaza usor, de multe ori cu un pas inainte fata de ceilalti. Si asta datorita naturii romanilor dar si profesorilor care i-au format in Romania. Eu am vazut ambele sisteme, si acum ca profesor aici nu mi-e rusine cu elevi care au facut scoala in Romania.


E sint de acord ca elevii romani de aici sint in majoritate buni la scoala si constiinciosi dar nu datorita sistemul romanesc de invatamint si nici datorita naturii romanilor, ci datorita faptului ca majoritatea romanilor plecati in strainatate sint oameni cu ceva scoala si educatie si deci pretentii mai mari de la copii, investesc bani si timp in educatia lor. Asa cum nu poti sa tragi concluzia ca sistemul de invatamint romanesc este exceptional judecind dupa cei citiva copiii olimpici.

#20
kim

kim

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 248 mesaje

Postat 01 noiembrie 2005 - 07:06

quote:
Originally posted by kim



...partea buna a sistemului de invatamant romanesc, nu ca ar fi perfect, insa si altele sunt departe de perfectiune.








Miau-miau, cine a zis "exceptional"?

Sa nu ne indepartam de la subiect.



[gravi] KIM & p’tit bout d’chou



photos


Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Cum am tratat răcelile în sarcină

    Ana1298
    - Astăzi, 06:30

  • 36 saptamani

    Roxana3001
    - Ieri, 22:33

  • Luna a 8-a

    Pau26
    - Ieri, 22:12

  • Activități care m-au ajutat în sarcină

    Ana1298
    - Ieri, 21:39

  • Control trimestrul 2

    lili.95
    - Ieri, 19:50

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -