![[cheers]](https://comunitate.desprecopii.com/forums/public/style_emoticons/default/cheers.gif)
cap.1,cap.2,cap.3,cap.4,cap.5,cap.6,cap.7,cap.8,cap.9, cap.10, cap.11, cap.12, cap.13, ,cap.14,cap.15,cap.16,cap17, cap.18,cap.19, cap.20, cap.21, cap.22,cap.23, cap.24, cap.25,cap.26
Endometrioza reprezinta, simplist vorbind, o afectiune ginecologica caracterizata prin prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine. Cu alte cuvinte, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina poate fi gasit, la anumite femei, in mod anormal, si in alte locatii situate extrauterin. Localizarea acestor tesuturi ectopice poate sa fie atat in zone adiacente aparatului genital feminin (ovare, ligamente largi, ligamente uterosacrate, peritoneul pelvin, septul rectovaginal, vezica urinara, etc.), cat si in locuri absolut imprevizibile, precum ar fi Sistemul Nervos Central, plaman sau tesut miocardic.
Diagnosticare: Endometrioza poate fi diagnosticata de catre medicul ginecolog, care examineaza direct zona pelviana cu un mic instrument numit laparoscop. Laparoscopia este o procedura rapida, care permite depistarea endometriozei doar atunci cand este vizibila in zona genitala. In timpul unei asemenea investigatii, ginecologul sesizeaza mici puncte pe vulva, vagin, colul uterin sau intr-o alta sfera genitala. Aceste puncte sau "insule", cum le mai numesc ginecologii, sunt leziunile cauzate de fragmentele de endometru. Daca fragmentele ajung in afara zonei genitale si se depun pe intestine, depistarea lor este mai dificila.
Totusi, mai ales in astfel de cazuri, contactul sexual dureros este unul dintre principalele indicii care denota prezenta endometriozei. Daca ai aceasta problema, nu ezita sa-i spui medicului.
Un alt factor care intarzie depistarea endometriozei este absenta simptomatologiei. Aceasta afectiune poate fi extrem de dureroasa sau, din contra, poate trece neobservata. Este vorba, mai ales, de persoane care au o forma usoara a bolii.
Care sunt simptomele endometriozei? Multe dintre cazuri sunt asimptomatice. Atunci cand simptomele apar, acestea includ:
Crampe abdominale sau dureri lombare in timpul menstruatiei.
Dureri menstruale severe.
Dureri la defecatie (scaun).
Disurie (dureri in timpul urinarii), in special in timpul menstruatiei.
Dispareunie (dureri la contact sexual).
Infertilitate.
Cine poate face endometrioza? Orice femeie care are menstruatie regulata poate face endometrioza. Aceasta boala afecteaza cu precadere femeile intre 25 si 40 de ani, dar poate afecta si adolescentele si femei mai tinere de 25 de ani. Apare mai frecvent la femeile nulipare (care nu au avut nici o sarcina).
Interventiile chirurgicale In cazurile mai severe de endometrioza, tesutul cicatriceal poate fi excizat in timpul laparoscopiei exploratorie. Excizarea acestui tesut poate ameliora simptomele si poate creste sansele unei sarcini.
Fertilitatea poate fi afectata? Cele mai multe femei care sufera de endometrioza pot avea copii. Sansele de a ramane insarcinata depind de severitatea afectiunii si de raspunsul la tratament. Se recomanda o perioada de observatie fara tratament inainte de a lua in consideratie tratamentul chirurgical.
Link-uri utile: http://www.endo-resolved.com/diet.html
http://forum.desprec...&TOPIC_ID=35752
http://www.search-en...e.php?id=370486 ,
http://www.presspro-...oului--611.html
http://www.endometriosisassn.org/
http://www.endometriosis.ca/
MODELELE NOASTRE: Fete care au reusit sa ramana gravidute desi au avut endometrioza:
Amely operata laparoscopic(chist endometriozic+endometrioza in zona pelvina), a urmat un tratament naturist, un regim alimentar sanatos si acum e proaspata mamica de baietel.
Alinaalex -"am avut si eu endometrioza, operata laparoscopic in decembrie 2004 la Timisoara - prof. Munteanu, iar acum am un baietzel!"
Sorina73-"si eu am suferit de endometrioza, am avut un chist endometriozic operat laparoscopic in sept. 2005. Din fericire ovarul mi-a ramas intreg, dar sansele de a avea un copil pe cale naturala mi s-a spus ca sunt destul de mici. Din fericire pt. noi in oct.2005, deci imediat dupa prima menstruatie, am ramas insarcinata, iar acum am o minune de fetita."
Elbi-"si eu am avut endometrioza descoperita cand incercam sa-l avem pe bebe nr. 2. dupa multe aventuri, caci si mie o somitate imi spusese ca as avea o tumora pe ovar si ca ar dori o interventie in camp deschis, am gasit pe altcinvea, am facut laparoscopie, apoi 6 luni cu danazol, a urmat o luna de refacere, iar luna urmatoare am ramas gravida si acum avem 2 baieti."
Tania2"-Numele meu este Tania, am 34 ani, am fost diagnosticata in decembrie 2004 cu endometrioza la ovarul stang. Dupa ce am consultat mai multi medici am hotarat sa ma operez laparoscopic in 30 mai 2005. In iulie 2005 am ramas insarcinata, am nascut in aprilie 2006 si am cea mai minunta fetita, Bianca"
Tanti:"Eu am fost op clasic de chist endometriozic avea 6 cm pe un ovar(stang)iar pe celelalt erau punctulete mici nu stiu daca erau tot de endometrioza, dupa op. mi sa spus sa incerc 1 an de zile iar daca nu, dupa aceea sa incerc stimulare sau fiv, am incercat si am luat si ceva naturist nu stiu daca a ajutat dar