Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Ce este pralinoise si cu ce o pot inlocui?

prajituri

24 raspunsuri la acest subiect

#21
ML

ML

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.108 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 14:44

Am facut pralinoiseul acesta ieri.

 

Ma poate lamuri cineva cum este cu etapele prin care trece zaharul la caramelizare?

 

Am folosit zahar alb si, din mai multe retete, am ales metoda cu nucile (alune si migdale) puse in tigaie, coapte ceva ca sa capete gust (fara ulei) si apoi adaugat zaharul.

S-a topit cum arata in videoul respectiv dar nu s-a recristalizat (pun videoul daca ajuta; oricum acolo se topeste, recristalizeaza pe nuci si lichefiaza pt ultima data. Abia apoi se intind nucile la racit si se macina).

Am tot asteptat sa ajunga granule, mi s-a facut teama ca il ard (ceea ce cam s-a intamplat putin...) si le-am intins asa. Nu a iesit lipicios cum ma asteptam ci tare ca o piatra (am spart cu ciocanul, pus in robot., deci perfect dupa).

 

Deci, a fost bine ca m-am oprit cand s-a lichefiat prima data? Cred ca da, vreau doar o incurajare :). Sau corectare



#22
mcoca

mcoca

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.654 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 14:49

Eu zic ca ai facut bine. 

 

Eu as fi facut mai simplu :). Ars zaharul, amestecate nucile bine cu el, pus pe hartie de copt si lasat la racit.



#23
roxanaz

roxanaz

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.452 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 15:26

Am facut pralinoiseul acesta ieri.

 

Ma poate lamuri cineva cum este cu etapele prin care trece zaharul la caramelizare?

 

Am folosit zahar alb si, din mai multe retete, am ales metoda cu nucile (alune si migdale) puse in tigaie, coapte ceva ca sa capete gust (fara ulei) si apoi adaugat zaharul.

S-a topit cum arata in videoul respectiv dar nu s-a recristalizat (pun videoul daca ajuta; oricum acolo se topeste, recristalizeaza pe nuci si lichefiaza pt ultima data. Abia apoi se intind nucile la racit si se macina).

Am tot asteptat sa ajunga granule, mi s-a facut teama ca il ard (ceea ce cam s-a intamplat putin...) si le-am intins asa. Nu a iesit lipicios cum ma asteptam ci tare ca o piatra (am spart cu ciocanul, pus in robot., deci perfect dupa).

 

Deci, a fost bine ca m-am oprit cand s-a lichefiat prima data? Cred ca da, vreau doar o incurajare :). Sau corectare

 

ce metoda complicata ai ales. (nu cauti o carte de baza in care sa ai descrise lucrurile astea "de temelie"? o Sanda Marin sau ceva similar? )

la orice "krantz" se topeste zaharul pana la culoarea aurie - nu maro, atunci e prea ars - se adauga nucile de orice fel, se amesteca, se intind pe marmura sau pe tava acoperita cu unt sau folie de hartie unsa cu unt. se lasa sa se raceasca, se zdrobeste, apoi macina. 



#24
danielag

danielag

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.114 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 15:34

Și eu fac ca Mcoca și Rox. Zahărul se topește întâi separat și când începe să prindă culoare dar nu mai are granule de zahăr netopite, pun nucile în el, le învârt până se acoperă cu zahăr ars și răstorn pe foaie de copt sau tavă de inox dată cu puțin ulei/unt.

 

Eu am experiență cu zahărul ars de copil, făceam la bunici când eram mici acadele de zahăr ars :), așa că știu cât să-l las să nu se ardă efectiv.



#25
ML

ML

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.108 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 21:31

Eh, n-am mai facut zahar ars/krantz pana acum (cu exceptia incercarii nereusite cu zahar brun la tort Opera) plus ca prefer explicatii prin video. Altii se complica si mai mult (cu termometre, apa si zahar etc.)

 

Este mai usoara metoda voastra si o voi folosi data viitoare. Mersi!

Restul a mers foarte bine (inclusiv robotul ajutat de ciocan in prealabil), numai la caramel nu chiar cum ar fi trebuit. Nu este maro dar nici chiar auriu. 




Panic Questions

  • Poze pt o a 2-a sarcina

    PaulaTin
    - Ieri, 08:43

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

Last Blogs

  • Hainute

    Roxana3001
    - Ieri, 21:36

  • Adevărul despre sarcină

    IonIza
    - Ieri, 21:02

  • Ultima zi la job

    RoxiMada
    - Ieri, 18:42

  • Gata cu serviciul!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 18:10

  • nasterea

    Ralu31031992
    - Ieri, 14:18

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -