Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Ce este pralinoise si cu ce o pot inlocui?

prajituri

24 raspunsuri la acest subiect

#21
ML

ML

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.013 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 14:44

Am facut pralinoiseul acesta ieri.

 

Ma poate lamuri cineva cum este cu etapele prin care trece zaharul la caramelizare?

 

Am folosit zahar alb si, din mai multe retete, am ales metoda cu nucile (alune si migdale) puse in tigaie, coapte ceva ca sa capete gust (fara ulei) si apoi adaugat zaharul.

S-a topit cum arata in videoul respectiv dar nu s-a recristalizat (pun videoul daca ajuta; oricum acolo se topeste, recristalizeaza pe nuci si lichefiaza pt ultima data. Abia apoi se intind nucile la racit si se macina).

Am tot asteptat sa ajunga granule, mi s-a facut teama ca il ard (ceea ce cam s-a intamplat putin...) si le-am intins asa. Nu a iesit lipicios cum ma asteptam ci tare ca o piatra (am spart cu ciocanul, pus in robot., deci perfect dupa).

 

Deci, a fost bine ca m-am oprit cand s-a lichefiat prima data? Cred ca da, vreau doar o incurajare :). Sau corectare


  • 0

#22
mcoca

mcoca

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.788 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 14:49

Eu zic ca ai facut bine. 

 

Eu as fi facut mai simplu :). Ars zaharul, amestecate nucile bine cu el, pus pe hartie de copt si lasat la racit.


  • 1

#23
roxanaz

roxanaz

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.024 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 15:26

Am facut pralinoiseul acesta ieri.

 

Ma poate lamuri cineva cum este cu etapele prin care trece zaharul la caramelizare?

 

Am folosit zahar alb si, din mai multe retete, am ales metoda cu nucile (alune si migdale) puse in tigaie, coapte ceva ca sa capete gust (fara ulei) si apoi adaugat zaharul.

S-a topit cum arata in videoul respectiv dar nu s-a recristalizat (pun videoul daca ajuta; oricum acolo se topeste, recristalizeaza pe nuci si lichefiaza pt ultima data. Abia apoi se intind nucile la racit si se macina).

Am tot asteptat sa ajunga granule, mi s-a facut teama ca il ard (ceea ce cam s-a intamplat putin...) si le-am intins asa. Nu a iesit lipicios cum ma asteptam ci tare ca o piatra (am spart cu ciocanul, pus in robot., deci perfect dupa).

 

Deci, a fost bine ca m-am oprit cand s-a lichefiat prima data? Cred ca da, vreau doar o incurajare :). Sau corectare

 

ce metoda complicata ai ales. (nu cauti o carte de baza in care sa ai descrise lucrurile astea "de temelie"? o Sanda Marin sau ceva similar? )

la orice "krantz" se topeste zaharul pana la culoarea aurie - nu maro, atunci e prea ars - se adauga nucile de orice fel, se amesteca, se intind pe marmura sau pe tava acoperita cu unt sau folie de hartie unsa cu unt. se lasa sa se raceasca, se zdrobeste, apoi macina. 


  • 2

#24
danielag

danielag

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.779 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 15:34

Și eu fac ca Mcoca și Rox. Zahărul se topește întâi separat și când începe să prindă culoare dar nu mai are granule de zahăr netopite, pun nucile în el, le învârt până se acoperă cu zahăr ars și răstorn pe foaie de copt sau tavă de inox dată cu puțin ulei/unt.

 

Eu am experiență cu zahărul ars de copil, făceam la bunici când eram mici acadele de zahăr ars :), așa că știu cât să-l las să nu se ardă efectiv.


  • 1

#25
ML

ML

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.013 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 21:31

Eh, n-am mai facut zahar ars/krantz pana acum (cu exceptia incercarii nereusite cu zahar brun la tort Opera) plus ca prefer explicatii prin video. Altii se complica si mai mult (cu termometre, apa si zahar etc.)

 

Este mai usoara metoda voastra si o voi folosi data viitoare. Mersi!

Restul a mers foarte bine (inclusiv robotul ajutat de ciocan in prealabil), numai la caramel nu chiar cum ar fi trebuit. Nu este maro dar nici chiar auriu. 


  • 0




Intrebari Panica

  • Mamici si burtici

    Alice_14
    - oct 18 2019 00:42

  • Test Harmony si Triplu Test

    MădăElena
    - oct 17 2019 23:22

  • Herpes

    gaby25
    - oct 17 2019 23:13

  • Beta e ok?

    annamaria95
    - oct 17 2019 21:21

  • Beta e ok?

    annamaria95
    - oct 17 2019 19:33

Grupuri

  • Mamici din Vâlcea

    ela_vl1
    - iul 04 2017 18:24

  • Mamici pentru mamici

    icailoaie
    - apr 17 2014 09:07

  • Mămici,burtici departe de casă...

    Andreana
    - dec 04 2013 15:58

  • Parinti inteligenti, parinti fericiti !!!!

    mada27
    - nov 30 2013 23:00

  • Mamici, Burtici, Tatici din Vrancea

    Anda08
    - iul 11 2013 16:02

Bloguri

  • Am fost surprinsa de baietelul meu

    Danielatyh
    - oct 17 2019 16:23

  • Bebeluș

    Marinca1996
    - oct 17 2019 14:16

  • Intram in saptamana 24, cu emotii si sughituri...

    AnaZoria
    - oct 17 2019 12:25

  • Am ajuns cu bebe acasa :)

    mihaela lia
    - oct 17 2019 12:09

  • Am primit oita si geanta bebelusului

    Nicol1ch
    - oct 17 2019 09:49

Retete

  • Tarta de prune si miere

    Anda08
    - aug 20 2019 12:37

  • Salata de capsuni

    Anda08
    - iul 03 2019 12:02

  • Clatite sau pancakes cu nuca de cocos si fructe

    Anda08
    - mar 29 2019 12:13

  • Salata de bulgur cu creveti si conopida

    Anda08
    - ian 23 2019 11:29

  • Galette cu fructe de toamna

    Anda08
    - nov 06 2018 14:38