Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Ce este pralinoise si cu ce o pot inlocui?

prajituri

24 raspunsuri la acest subiect

#21
ML

ML

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.013 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 14:44

Am facut pralinoiseul acesta ieri.

 

Ma poate lamuri cineva cum este cu etapele prin care trece zaharul la caramelizare?

 

Am folosit zahar alb si, din mai multe retete, am ales metoda cu nucile (alune si migdale) puse in tigaie, coapte ceva ca sa capete gust (fara ulei) si apoi adaugat zaharul.

S-a topit cum arata in videoul respectiv dar nu s-a recristalizat (pun videoul daca ajuta; oricum acolo se topeste, recristalizeaza pe nuci si lichefiaza pt ultima data. Abia apoi se intind nucile la racit si se macina).

Am tot asteptat sa ajunga granule, mi s-a facut teama ca il ard (ceea ce cam s-a intamplat putin...) si le-am intins asa. Nu a iesit lipicios cum ma asteptam ci tare ca o piatra (am spart cu ciocanul, pus in robot., deci perfect dupa).

 

Deci, a fost bine ca m-am oprit cand s-a lichefiat prima data? Cred ca da, vreau doar o incurajare :). Sau corectare


  • 0

#22
mcoca

mcoca

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.687 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 14:49

Eu zic ca ai facut bine. 

 

Eu as fi facut mai simplu :). Ars zaharul, amestecate nucile bine cu el, pus pe hartie de copt si lasat la racit.


  • 1

#23
roxanaz

roxanaz

    Membru VIP

  • Moderators
  • 24.885 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 15:26

Am facut pralinoiseul acesta ieri.

 

Ma poate lamuri cineva cum este cu etapele prin care trece zaharul la caramelizare?

 

Am folosit zahar alb si, din mai multe retete, am ales metoda cu nucile (alune si migdale) puse in tigaie, coapte ceva ca sa capete gust (fara ulei) si apoi adaugat zaharul.

S-a topit cum arata in videoul respectiv dar nu s-a recristalizat (pun videoul daca ajuta; oricum acolo se topeste, recristalizeaza pe nuci si lichefiaza pt ultima data. Abia apoi se intind nucile la racit si se macina).

Am tot asteptat sa ajunga granule, mi s-a facut teama ca il ard (ceea ce cam s-a intamplat putin...) si le-am intins asa. Nu a iesit lipicios cum ma asteptam ci tare ca o piatra (am spart cu ciocanul, pus in robot., deci perfect dupa).

 

Deci, a fost bine ca m-am oprit cand s-a lichefiat prima data? Cred ca da, vreau doar o incurajare :). Sau corectare

 

ce metoda complicata ai ales. (nu cauti o carte de baza in care sa ai descrise lucrurile astea "de temelie"? o Sanda Marin sau ceva similar? )

la orice "krantz" se topeste zaharul pana la culoarea aurie - nu maro, atunci e prea ars - se adauga nucile de orice fel, se amesteca, se intind pe marmura sau pe tava acoperita cu unt sau folie de hartie unsa cu unt. se lasa sa se raceasca, se zdrobeste, apoi macina. 


  • 2

#24
danielag

danielag

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.725 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 15:34

Și eu fac ca Mcoca și Rox. Zahărul se topește întâi separat și când începe să prindă culoare dar nu mai are granule de zahăr netopite, pun nucile în el, le învârt până se acoperă cu zahăr ars și răstorn pe foaie de copt sau tavă de inox dată cu puțin ulei/unt.

 

Eu am experiență cu zahărul ars de copil, făceam la bunici când eram mici acadele de zahăr ars :), așa că știu cât să-l las să nu se ardă efectiv.


  • 1

#25
ML

ML

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.013 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 21:31

Eh, n-am mai facut zahar ars/krantz pana acum (cu exceptia incercarii nereusite cu zahar brun la tort Opera) plus ca prefer explicatii prin video. Altii se complica si mai mult (cu termometre, apa si zahar etc.)

 

Este mai usoara metoda voastra si o voi folosi data viitoare. Mersi!

Restul a mers foarte bine (inclusiv robotul ajutat de ciocan in prealabil), numai la caramel nu chiar cum ar fi trebuit. Nu este maro dar nici chiar auriu. 


  • 0




Intrebari Panica

  • Morfologie fetala de trim 1

    madalinamali
    - iun 26 2019 15:07

  • Insomnii in sarcina

    FloryScmpk
    - iun 26 2019 14:54

  • Nu pot adauga firma

    evemagic
    - iun 26 2019 13:46

  • Scurgere maronie

    mihael289
    - iun 26 2019 13:26

  • Miscarea bebelusului

    guritaa
    - iun 26 2019 13:26

Grupuri

  • Mamici din Vâlcea

    ela_vl1
    - iul 04 2017 18:24

  • Mamici pentru mamici

    icailoaie
    - apr 17 2014 09:07

  • Mămici,burtici departe de casă...

    Andreana
    - dec 04 2013 15:58

  • Parinti inteligenti, parinti fericiti !!!!

    mada27
    - nov 30 2013 23:00

  • Mamici, Burtici, Tatici din Vrancea

    Anda08
    - iul 11 2013 16:02

Bloguri

  • In vacanta

    gaspar_cristina_2019
    - iun 25 2019 23:00

  • Scoala viitorilor parinti

    AnnaMaria09
    - iun 25 2019 13:38

  • Dureri, disconfort, stări de neliniște

    Niccollette
    - iun 25 2019 10:00

  • Sarcina sapt 30

    Magdabebe2
    - iun 25 2019 08:37

  • Sub semnul Spărgătorului de Nuci

    Lumicris
    - iun 24 2019 22:03

Retete

  • Clatite sau pancakes cu nuca de cocos si fructe

    Anda08
    - mar 29 2019 12:13

  • Salata de bulgur cu creveti si conopida

    Anda08
    - ian 23 2019 11:29

  • Galette cu fructe de toamna

    Anda08
    - nov 06 2018 14:38

  • Clafoutis cu banane si curmale, fara zahar

    Anda08
    - sep 27 2018 10:23

  • Salata de cartofi Puttanesca

    Anda08
    - sep 17 2018 10:04