Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Ce este pralinoise si cu ce o pot inlocui?

prajituri

24 raspunsuri la acest subiect

#21
ML

ML

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.013 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 14:44

Am facut pralinoiseul acesta ieri.

 

Ma poate lamuri cineva cum este cu etapele prin care trece zaharul la caramelizare?

 

Am folosit zahar alb si, din mai multe retete, am ales metoda cu nucile (alune si migdale) puse in tigaie, coapte ceva ca sa capete gust (fara ulei) si apoi adaugat zaharul.

S-a topit cum arata in videoul respectiv dar nu s-a recristalizat (pun videoul daca ajuta; oricum acolo se topeste, recristalizeaza pe nuci si lichefiaza pt ultima data. Abia apoi se intind nucile la racit si se macina).

Am tot asteptat sa ajunga granule, mi s-a facut teama ca il ard (ceea ce cam s-a intamplat putin...) si le-am intins asa. Nu a iesit lipicios cum ma asteptam ci tare ca o piatra (am spart cu ciocanul, pus in robot., deci perfect dupa).

 

Deci, a fost bine ca m-am oprit cand s-a lichefiat prima data? Cred ca da, vreau doar o incurajare :). Sau corectare


  • 0

#22
mcoca

mcoca

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.804 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 14:49

Eu zic ca ai facut bine. 

 

Eu as fi facut mai simplu :). Ars zaharul, amestecate nucile bine cu el, pus pe hartie de copt si lasat la racit.


  • 1

#23
roxanaz

roxanaz

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.072 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 15:26

Am facut pralinoiseul acesta ieri.

 

Ma poate lamuri cineva cum este cu etapele prin care trece zaharul la caramelizare?

 

Am folosit zahar alb si, din mai multe retete, am ales metoda cu nucile (alune si migdale) puse in tigaie, coapte ceva ca sa capete gust (fara ulei) si apoi adaugat zaharul.

S-a topit cum arata in videoul respectiv dar nu s-a recristalizat (pun videoul daca ajuta; oricum acolo se topeste, recristalizeaza pe nuci si lichefiaza pt ultima data. Abia apoi se intind nucile la racit si se macina).

Am tot asteptat sa ajunga granule, mi s-a facut teama ca il ard (ceea ce cam s-a intamplat putin...) si le-am intins asa. Nu a iesit lipicios cum ma asteptam ci tare ca o piatra (am spart cu ciocanul, pus in robot., deci perfect dupa).

 

Deci, a fost bine ca m-am oprit cand s-a lichefiat prima data? Cred ca da, vreau doar o incurajare :). Sau corectare

 

ce metoda complicata ai ales. (nu cauti o carte de baza in care sa ai descrise lucrurile astea "de temelie"? o Sanda Marin sau ceva similar? )

la orice "krantz" se topeste zaharul pana la culoarea aurie - nu maro, atunci e prea ars - se adauga nucile de orice fel, se amesteca, se intind pe marmura sau pe tava acoperita cu unt sau folie de hartie unsa cu unt. se lasa sa se raceasca, se zdrobeste, apoi macina. 


  • 2

#24
danielag

danielag

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.793 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 15:34

Și eu fac ca Mcoca și Rox. Zahărul se topește întâi separat și când începe să prindă culoare dar nu mai are granule de zahăr netopite, pun nucile în el, le învârt până se acoperă cu zahăr ars și răstorn pe foaie de copt sau tavă de inox dată cu puțin ulei/unt.

 

Eu am experiență cu zahărul ars de copil, făceam la bunici când eram mici acadele de zahăr ars :), așa că știu cât să-l las să nu se ardă efectiv.


  • 1

#25
ML

ML

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.013 mesaje

Postat 03 mai 2019 - 21:31

Eh, n-am mai facut zahar ars/krantz pana acum (cu exceptia incercarii nereusite cu zahar brun la tort Opera) plus ca prefer explicatii prin video. Altii se complica si mai mult (cu termometre, apa si zahar etc.)

 

Este mai usoara metoda voastra si o voi folosi data viitoare. Mersi!

Restul a mers foarte bine (inclusiv robotul ajutat de ciocan in prealabil), numai la caramel nu chiar cum ar fi trebuit. Nu este maro dar nici chiar auriu. 


  • 0




Intrebari Panica

  • Aflarea sexului copilului

    ana992
    - nov 11 2019 21:32

  • Medic

    bianca176
    - nov 11 2019 21:28

  • Oare dintisorii?

    Ioana@@@
    - nov 11 2019 20:11

  • Oare dintisorii?

    Ioana@@@
    - nov 11 2019 19:56

  • Pesar vaginal in sarcina

    dany_11
    - nov 11 2019 18:55

Grupuri

  • Mamici August 2020 (Pepenasi de August)

    Anda08
    - nov 06 2019 10:11

  • Mamici de Iulie 2020 (Trandafirasi de Iulie)

    Anda08
    - nov 06 2019 09:34

  • Alina

    stivis1
    - sep 22 2019 21:00

  • Mamici de Mai 2020

    Anda08
    - sep 13 2019 14:16

  • Buburuze de Aprilie 2020

    georgi270
    - aug 20 2019 22:48

Bloguri

  • Lichide în sarcină. La ce am renunțat

    alyblondy
    - Astăzi, 18:54

  • Burtica

    Ina38
    - Ieri, 09:27

  • Test panorama

    Ina38
    - Ieri, 09:22

  • 36 de saptamani

    Rusuana89
    - nov 08 2019 22:34

  • Emotii

    annemarie18
    - nov 08 2019 17:00

Retete

  • Tarta de prune si miere

    Anda08
    - aug 20 2019 12:37

  • Salata de capsuni

    Anda08
    - iul 03 2019 12:02

  • Clatite sau pancakes cu nuca de cocos si fructe

    Anda08
    - mar 29 2019 12:13

  • Salata de bulgur cu creveti si conopida

    Anda08
    - ian 23 2019 11:29

  • Galette cu fructe de toamna

    Anda08
    - nov 06 2018 14:38