Pentru cei mai tineri: pe vremea lui Ceausescu nu se gasea cafea sau se gasea cu greu. Oamenii o fierbeau la ibric, se bea cu zat, si la disperare consumau naut sau celebrul nechezol.
Acum lucrurile s-au schimbat: din ce in ce mai multe baruri si restaurante din Bucuresti si din tara pun pret pe calitatea cafelei si a masinii care o prepara. Au aparut targuri, evenimente in domeniu, a aparut meseria de BARISTA, concursuri de BARISTA unde romanii sunt chiar campioni europeni, si castiga concursuri.
Unii spun ca degustatul cafelei este ca si degustatul vinului. Cum vinul nu se strica cu apa minerala, nici in cafea nu pui zahar! Se "accepta" cafeaua cu lapte (late, cappuccino) cu tot felul de esente, alcol, s.a.m.d.
- Voi sunteti pasionati de cafea?
- Credeti in cultul cafelei sau sunt numai fitze?
- Cum beti cafeaua? Cu lapte? Cu zahar? Cate pe zi?
- Reusiti sa recunoasteti arome, care este mai tare, care este mai slaba?
Personal sunt un mare bautor de cafea, nu cantitativ dar ca ritual si ca gust. Beau 2-3 cafele pe zi cu diverse arome si in diverse formate. Asta cand sunt acasa caci atunci cand merg la clienti nu beau sa ma chinui cu o cafea mai proasta de la masina institutiei. La Microsoft aveam Starbucks sau echivalent in incinta (numai pentru angajati). Multe companii au cafenea la parter sau un bar/cafenea in vecinatate. Beau pe zi: un capucino dimineata si un expreso dublu dupa pranz (pe la 15.00 sau 18.00). Am mai multe masini de cafea in casa pe care le folosesc alternativ dar cel mai des folosesc capsule Nespresso.