Tot citind eu una alta, uitati ce am gasit despre avocado.
Stiati ca...pulpa este afrodisiaca?
Este foarte hranitor, datorita continutului mare de proteine si grasimi, aportul valoric pe 100 g variind intre 140 si 360 cal, in functie de soi, grad de maturiate, continutul in lipide.
Mai exact contine:potasiu, acid folic, vit B6(poate m-o calma nitel fructul asta),betacaroten, vit PP,C,E, magnesiu, fier, cupru, zinc,fosfor.Continutul mare in acizi grasi mono-nesaturati protejeaza arterele si reduce colesterolul. Alte doua substante au efecte benefice asupra sanatatii: pyosclerina (in artroze) si arginina (pentru aparatul cardio-vascular). Este foarte energetic, datorita cantitatii mari de lipide. De asemenea, este minunat pentru ingrijirea tenului uscat sau imbatranit; hraneste, cicatrizeaza si remodeleaza tesutul conjunctiv. Parul uscat, fara stralucire, poate fi revitalizat cu ajutorul unei masti cu avocado.
Guacamole
(reteta mexicana)
Se amesteca in mixer pulpa de avocado cu o rosie decojita, ceapa, zeama de lamaie, ulei de masline, sos Tabasco, sare, piper. Se rastoarna intr-un castron si se tine la rece circa o ora. Pentru o alta varianta, se paseaza intr-un vas pulpa de avocado, se adauga pulpa de rosii, usturoi si ceapa taiate marunt, zeama de lamaie, condimente macinate fin (boia, oregano, chimen, cuisoare) sare si piper si se amesteca bine. Mexicanii il servesc alaturi de tortilla si tacos. Dar il poti servi si cu o lipie si cateva frunze de salata verde, pe farfurie sau rulandu-l ca o clatita.
Cine il suporta ca atare , il poate manca direct din coaja...se stropeste pulpa cu zeama de lamaie, sare si oregano, si se mananca cu lingurita.
Al meu nu-l agreeaza denici o culoare, decat amestecat cu lapte si zahar, un fel de milk shake.Se pare ca e o bautura foarte la moda in Brasil
Inca ceva:fructul copt se pastreaza bine la frigider doua-trei zile. Daca l-ai taiat, stropeste partea ramasa cu zeama de lamaie pentru a impiedica oxidarea pulpei; rezista in acest fel de pe o zi pe alta in frigider.
Mi s-au parut informatiiutile, bune de stiut.
Sunt tare curioasa, avocado este scump in tara?Se vinde la bucata?
Aici e in jur de 1$ un fruct.
http://photos.yahoo.com/frezia_2004
Cum se gateste avocado?
Deschis de
Sheannamp
, oct 13 2006 16:18
52 raspunsuri la acest subiect
#21
Postat 18 octombrie 2006 - 04:15
#22
Postat 18 octombrie 2006 - 04:30
Mai, si eu stiam ca este bun si hranitor, dar cu toate aste nu-mi place. Iar fii-mea ma mosteneste!
Cristina si D[bibe]amiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
#23
Postat 18 octombrie 2006 - 09:59
Da, Cristina,multa lume nu il agreeaza, dar nici in diverse combinatii?caci aproape nu se simte gustul de avocado...zicea cineva ca aduce cu salata de vinete, si are dreptate...
http://photos.yahoo.com/frezia_2004
#24
Postat 18 octombrie 2006 - 10:37
quote:...impresii? Ce a zis bebelusha din burtik? Daniella si Alexis 18 nov 2004 Daniella,bebelusa a mancat doua zile la rand acelasi lucru si a zis ca mai vrea.Inca nu am mai cumparat,dar cum ajung ,cumpar si fac iar !Merci de idee!
Originally posted by daniella4quote:bebelusa mea din burtica a "citit" retta ta si a trebuit sa ii fac chiar acum .nu imi daduse pana acum prin cap,imi place cel mai mult asa,stil "salata de vinete"!merci de reteta,in 5 minute am facut-o,acum mananc de zor ! [gravi]29+
Originally posted by aelita
#25
Postat 18 octombrie 2006 - 14:03
Cu placere!
...azi fac si eu ca n-am mai facut de mult si tare-i buuuun!
Daniella si Alexis 18 nov 2004
"Da-mi Doamne puterea sa schimb ceea ce poate fi schimbat, taria sa accept ceea ce nu poate fi schimbat si intelepciunea sa fac diferenta"
#26
Postat 18 octombrie 2006 - 15:54
Un sandwich cu sunca de pui si avcado dupa care eu ma dau in vant:
- 1/2 avocado
- cateva picaturi de suc de lamaie
- 1 rosie tocata
- sare
- piper
Cele de mai sus se fac piure cu furculita (mai putin rosia, care se adauga tocata la sfarsit). Piureul se intinde pe o felie de bagheta iar peste el se pun felii de sunca de curcan sau sunca de pui.
Gustul de avocado nu domina sandwich-ul, ba dimpotriva, se completeaza excelent cu sunca afumata.
Stiati ca avocado contine vitamina D? Este una dintre foarte putinele vegetale care contin vitamina D (eu mai stiu ciupercile "porcini", adica manatarcile)
#27
Postat 18 octombrie 2006 - 18:29
nikole, aici e 50 de mii bucata...desi pana nu de mult il luam cu 30 de mii de la magazinul de langa mine, da uite ca l-au scumpit.
ma bucur ca v-au iesit si v-au placut retetele!
aelita, nu e de la bebe...eu am descoperit avocado anul trecut, inainte sa raman gravi, si mi-a placut extrem de mult
[9cer]vine bebe!
Ajutati-l pe Dan sa mearga din nou!
S.O.S. Gramatica!
ma bucur ca v-au iesit si v-au placut retetele!
aelita, nu e de la bebe...eu am descoperit avocado anul trecut, inainte sa raman gravi, si mi-a placut extrem de mult
[9cer]vine bebe!
Ajutati-l pe Dan sa mearga din nou!
#28
Postat 19 octombrie 2006 - 05:50
meg,si mie imi place de mult,dar eu il puneam doar in salate,cubulete.
dar uitasem de el.
si acum...
#29
Postat 19 octombrie 2006 - 11:52
guacamole- au dat reteta fetele mai sus cu tortilla mexicana, mmm
anca si micutza Bianca(14/03/2005)
#30
Postat 22 octombrie 2006 - 13:00
Avocado nu se gateste in adevaratul sens al cuvintului.
Eu il folosesc la salate sau intins pe piine prajita. E foarte bogat in vitamine dar are si foarte multe calorii .
Reteta de salata:
1 avocado
2 oua fierte tari
1 ardei gras rosu
Se taie in cubulete de aceeasi marime si se adauga:
2 linguri de ulei de masline (sau maioneza sau orice alt ulei)
sare si piper dupa gust
zeama de la o jumatate de lamiie
Delicios!
Pofta buna!
Sivi - mami de doua printzese