Pasca cu smantana
Pentru ca masa de Paste sa fie completa, nu trebuie sa uitati de pasca. Este vorba intr-adevar de traditionalul cozonac care o singura data pe an se umple cu diverse amestecuri. Puteti opta pentru branza de vaci sau ciocolata, dar cunoscatorii recomanda in primul rand smantana.
Ingrediente pentru aluat:
o lingura drojdie;1 kg de faina, 8 galbenusuri, coaja de lamaie,o cana cu lapte dulce, 300 g de zahar,200 g de unt.
Ingrediente pentru umplutura:
1 kg de smantana, 5 galbenusuri,vanilie,coaja rasa de lamaie,100 g stafide, 200 g de zahar, sare.
Mod de preparare:
Framantati un aluat ca de cozonac pe care il lasati sa creasca pentru cateva ore. Apoi impartiti cantitatea de aluat in 3 parti: una o veti folosi pentru a o intinde pe toata dimensiunea tavii, unsa in prealabil cu unt. Rulati sub forma de sul celelalte doua bucati si aranjati-le pe marginea tavii, astfel incat sa formeze un cerc.
Umplutura o faceti amestecand zaharul cu galbenusurile pana se omogenizeaza si apoi adaugati stafidele, coaja de lamaie, vanilia, sarea si smantana. Puneti amestecul in mijlocul tavii si dati la cuptor. Cand vedeti ca aluatul s-a rumenit puteti sa scoateti pasca din cuptor si sa o puneti pe un platou sau farfurie. Nu uitati ca, la fel ca orice cozonac, pasca trebuie ferita de frig si acoperita cu ceva.
Reteta de pasca.
Deschis de
Happiness_4_us
, apr 04 2006 22:14
99 raspunsuri la acest subiect
#11
Postat 05 aprilie 2006 - 13:12
#12
Postat 05 aprilie 2006 - 13:23
Kehleyr, pasca o poti coace si intr-o forma de tort, intr-o tava rotunda oricum; bineinteles ca e mai bine sa fie antiaderenta (tefal)...
#13
Postat 05 aprilie 2006 - 14:22
Kehleyr, asculta la baba, aluatul asta ieseeee...cred ca la-m facut de fro 45 de ori in ultimele 3 luni, fara gluma. e super usor si merge la masina de paine - framantat si atat, apoi il scoti si il pui la dospit. pur si simplu singurul secret este sa fie toate ingredientele la temperatura camerei. eu il framant in robot, il scot, il pun in castronul de dospit si apoi il pun la crescut in cuptorul inchis, doar cu lumina aprinsa 9asta e cel mai tare tip de care am auzit, ii multumesc mult de tot pretenei mele care e taaaare experta in aluaturi dospite!!). am incercat multe aluaturi de cozonac inainte de asta dar reteta asta e perfecta! branza are destula....daca vrei sa fie mai multa poti pune strat subtire de aluat jos, doar cat sa ai "fund" la pasca. forma folosita de mine este cea cu bord detasabil, de tort, de 28 de cm parca. smantana este o cutie de milli, de exemplu (incercata si paraincercata). nu vii la constanta sa stai cu mine cand fac o tura?
#14
Postat 05 aprilie 2006 - 15:10
Mersi mult fetele pt. raspunsuri. Am si eu forma cu bord detasabil, asa ca e la fix.
Roxana nu ma invita ca eu sunt gravida si mananc tot "produsul muncii" dintr-odata . Eu intreb detalii pentru ca m-a invata experienta ca astea-s baza la orice reteta, astea care pt gospodine sunt subintelese dar pt restul lumii nu .
#15
Postat 05 aprilie 2006 - 15:21
Pasca cu ciocolata
Aluatul:
-500 de grame de faina
-3 oua
-o jumatate de lingurita de sare
-20 grame de drojdie de bere dizolvata cu o lingurita de zahãr
-100 de grame de zahar
-100 ml de unt topit rece
-100 ml lapte
-o jumatate de pahar mic de rom sau esenta de rom.
Se amesteca ouale cu zaharul.
Se face loc în cantitatea de faina si se adauga în mijloc mai întâi ouale, apoi drojdia dupa care se începe sa se lucreze aluatul adaugând laptele caldut. Se obtine un aluat lipicios careia i se adauga putin câte putin untul topit astfel încât în cele din urma sa devina elastic, se framânta bine pret de o jumatate de ora dupa care se lasa la crescut.
Umplutura cu ciocolata
-200 ml de smântâna
-2 oua
-2 linguri de faina
-400 de grame de ciocolata
Se amesteca ingredientele fara ciocolata pe foc mic pâna ce se întareste crema si apoi se ia de pe foc si se adauga ciocolata bucatele.
Aluatul se împarte în doua si se fac dous discuri care se pun în doua; forme rotunde, se pune umplutura la mijloc si se întorc marginile. Se unge cu ou batut si se se coace la cuptor la 180°C pret cred de o ora.
"Rabdare!Rabdare!chiar cand ti se sfasie inima"(A.Bürger)
2+1
#16
Postat 05 aprilie 2006 - 16:16
Tumpi ai facut reteta asta? cum iese umplutura? molicica sau tare ca restul aluatului? suna interesant.....si tare "cioc0olatoasa"!
Kehleyr las mama ca ma pregatesc si fac portie dubla nu ma sperii eu din atata lucru
#17
Postat 05 aprilie 2006 - 16:43
roxanaz,nu am facut-o, fiinca eu nu ma omor cu ciocolata
"Rabdare!Rabdare!chiar cand ti se sfasie inima"(A.Bürger)
2+1
#18
Postat 05 aprilie 2006 - 16:55
pasca
ingrediente:
750g branza dulce
5 oua
10 linguri zahar
250g smantana
2 linguri faina
250g stafide
100g unt topit
2 zahar vanilat
preparare:
Se amesteca toate in afara de albusuri care se bat spuma si se adauga la sfarsit.
Se toarna intr-o forma tapetata si se coace la foc potrivit.
babirusa si Alexandra(14 oct.2004)
#19
Postat 05 aprilie 2006 - 20:22
la sf saptamanii merg acas la mama
face mama o pasca cu smantana mama mama
si ii cer reteta si o sa va zic
aluat stiu ca face ceva intre paine si cozona dar care iese f subtire de 1 cm 2 maxim
insa cu ciocolata nu face si vreau eu sa fac da nu am reteta
si eu ma cam grabesc cu reteta pt ca astele meu e pe 16[:D]adica sunt catolica
#20
Postat 06 aprilie 2006 - 11:41
eu mai nou fac pasca din aluat de pandispan peste care pun branza cu toate alea...asa le place copiilor si intradevar este grozava
[mamica]de baieti Bogdan(10.01.2000)& Florin(16.04.1990)