Retete pentru tine

Vasta maternitatii: a fi sau a nu fi mama tanara

  • Trimis de redactor
  • 21 februarie 2014, 10:50:45 EET
  • 3.780 vizualizari
Trimite Denunta

Varsta la care o femeie decide sa devina mama este un detaliu pe care nimeni nu are dreptul sa il comenteze, cel putin in teorie. Si totusi, de ani buni incoace, se comenteaza mereu pe aceasta tema. Ce conteaza mai mult, varsta sau experienta? Desigur, aceasta este doar varianta simplificata a intrebarii, pentru ca, dincolo de varsta si de experienta in sine, intervin o sumedenie de factori

Varsta la care o femeie decide sa devina mama este un detaliu pe care nimeni nu are dreptul sa il comenteze, cel putin in teorie. Si totusi, de ani buni incoace, se comenteaza mereu pe aceasta tema. Ce conteaza mai mult, varsta sau experienta?

 

Desigur, aceasta este doar varianta simplificata a intrebarii, pentru ca, dincolo de varsta si de experienta in sine, intervin o sumedenie de factori care ingreuneaza adesea decizia de a tine sau nu cont de varsta atunci cand iti doresti sa devii mama.

Unele femei prefera sa se ocupe mai intai de alte aspecte ale vietii lor

Unele femei prefera sa se ocupe mai intai de alte aspecte ale vietii lor, considerand ca un copil este o responsabilitate pentru care, pentru a ti-o putea asuma in totalitate, ai nevoie de o anumita stabilitate pe toate planurile. Altele, in schimb, prefera sa vada in experienta maternitatii ceva spontan, menit sa dea sens vietii in momentul in care te astepti mai putin. Care dintre categorii are dreptate?

 

Probabil ca ambele, insa exista o tendinta vizibila in a perpetua o prejudecata pe care ma straduiesc de ceva vreme sa o inteleg - aceea ca o femeie moderna, cu preocupari profesionale intense, trebuie sa faca copii dupa 30 de ani.
Nu stiu daca femeile care aplica acest principiu de viata in propria existenta o fac din convingeri feministe sau din teama ca nu s-ar descurca in ipostaza de mamica la o varsta mai mica, insa un lucru este cert - exista suficiente argumente care ar putea foarte bine demonta ideea ca o femeie inteleapta face copii doar atunci cand este mai in varsta.

 

Si, cu riscul de a fi contrazisa, cred ca asa cum unele femei sustin ca este mai bine sa ai mai intai o cariera si o anumita experienta de viata pentru a face fata experientei maternitatii, am putea tot asa de bine sa sustinem ideea ca maternitatea la o varsta tanara poate fi cel mai frumos mod de a capata experienta si ca nu cariera este neaparat cea care ar trebui sa primeze in cautarea fericirii dupa care cu totii alergam.

 

Iata cateva argumente, pe care, poate, n-ar fi rau sa le luati in seama, inainte de a amana prea mult experienta maternitatii:

Flexibilitatea, din toate punctele de vedere...

Cu cat e mai tanara, o femeie are mai putine responsabilitati la serviciu, cel putin in teorie, si, prin urmare, ar trebui sa aiba un program mai flexibil si mai usor de adaptat pentru cresterea unui copil. Evident, flexibilitatea poate fi castigata si la o varsta mai inaintata, atunci cand, poate, o femeie ajunge sa ocupe un post care sa ii permita sa isi faca singura programul flexibil daca altii nu ii ofera aceasta posibilitate.

 

Si daca flexibilitatea programului este ceva relativ, cea a organismului este cu siguranta mai mare la 20 de ani decat la 30, atat cand vine vorba de a suporta modificari inevitabile generate de sarcina, cat si atunci cand trebuie sa alergi dupa copii in toate directiile.

 

Detaliile nu conteaza atat de mult la 20 de ani...

Este vorba despre acele detalii pe care le observi din ce in ce mai atent odata cu inaintarea in varsta, cititi in continuare aici.

 

Despre tine si partenerul tau, 2 teste importante:

Cat de tare doresti sa devii mama?

Ce fel de tata vei fi?

Despre momentul perfect de a deveni mama, mai citeste : 

Ghid pentru cuplurile infertile

Din cele mai vechi timpuri, atunci cand un cuplu isi dorea un copil  existau multe cai de a ajuta acest lucru: zeii, potiunile magice si vrajile  speciale care duceau la fertilizare. Acum,… ... citeste mai departe

Sarcina intre 30-40 de ani

Tot mai mult, deceniul de varsta dintre 30-40 de ani este ales de femei ca  perioada de a deveni mama. Este un deceniu al maturitatii si al puterii  depline. Un timp al implinirii profesionale… ... citeste mai departe

 

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturiel rezervate @ 2014