Retete pentru tine

Ariciul - o mutrita inconfundabila

  • Trimis de marius
  • 9 mai 2013, 09:35:34 EEST
  • 1.931 vizualizari
Trimite Denunta

Ariciul este unul dintre primele animale cu care luăm contact încă din copilărie, fiind o figură omniprezentă în basme, poveştie, şi mai nou, desene animate. Dincolo de prima impresie, ariciul este un animal de-a dreptul fascinant >>>>

Ariciul este unul dintre primele animale cu care luăm contact încă din copilărie, fiind o figură omniprezentă în basme, poveştie, şi mai nou, desene animate. Dincolo de prima impresie, ariciul este un animal de-a dreptul fascinant, cu un mod de viaţă interesant şi cu un rol de mare importanţă în ecosistemele din care face parte. Dar, dincolo de mitologia sa absolut surprinzătoare şi de informaţiile de ordin strict zoologic, veţi (re)descoperi un animal tot mai des încolţit şi periclitat de acţiunile nesăbuite ale omului. In salbaticie, aricii mananca seara si noaptea, in timpul zilei stand in adapostul lor. In captivitate, consuma hrana speciala sau hrana uscata pentru pisici. Greierii, dar si celelalte insecte, sunt preferatii lor, fiind mamifere insectivore.  

Ariciul este un animal semi-nocturn. In salbaticie isi cauta hrana dupa apusul soarelui si in cursul noptii. Isi va face adapostul in gradini, la marginea padurilor, in parcuri sau oriunde va gasi insectele necesare hranei.

Isi face adapost din frunze si va sta in el pe toata durata zilei. Doar seara si noaptea iese. Tot atunci se si hraneste. Mananca insecte, greieri, viermi si, ocazional, broaste, soparle sau serpi de mici dimensiuni.

In timp ce mananca, face zgomot: mesteca zgomotos, grohaie, zgaraie solul, fosneste. In rest, nu prea scoate sunete, cu exceptia puilor care, cautandu-si mama, scot un sunet asemanator fluieratului.

Cand este crescut in captivitate, trebuie hranit cu hrana din comert, speciala pentru arici sau hrana uscata pentru pisici, bogata in proteine. Este indicat sa i se dea insecte doar sub forma de gustare, cam o data pe saptamana. Cele mai bune insecte pentru arici sunt greierii si larvele de gandaci.

Cel mai bine este sa hranesti greierii inainte sa ii dai animalutului tau, tinandu-i intr-un recipient in care sa pui si o felie de fruct (de exemplu, o felie de mar) sau o bucata de cartof crud.