Ingrediente
3 gutui bine spalate
150 gr. de zahar
2 linguri de faina
500 ml de apa calda
80 ml de ulei
sare
MOD DE PREPARARE MANCARE DE GUTUI
Taiem gutuile in felii groase de 2-3 cm. Curatam fiecare felie de seminte si de partea tare din apropierea acestora.
Pregatim aragazul si o tigaie in care punem uleiul. Cand uleiul s-a incalzit punem in tigaie feliile de gutuie pregatite si le lasam sa se rumeneasca putin. Intoarcem gutuile si pe cealalta parte si le lasam sa se rumeneasca. Scoatem feliile de gutuie pe un servet absorbant din hartie. Continuam sa prajim, pana cand terminam toate feliile de gutuie.
Amestecam faina cu putina apa si omogenizam, pana cand obtinem un amestec ca o smantana.
Pregatim o cratita in care punem zaharul la topit. Lasam pana cand incepe sa se coloreze usor, avand grija sa nu se arda.
Punem apa calda peste zaharul caramelizat si amestecam bine pentru a dizolva tot zaharul.
Turnam amestecul de faina si continuam sa omogenizam. Adaugam feliile de gutuie prajite si lasam totul sa fiarba la foc mic timp de 10 minute.
Incalzim cuptorul. Condimentam mancarea de gutui cu sare. Amestecam, gustam, iar apoi punem cratita in cuptorul incalzit pentru 25 de minute.
Dupa cele 25 de minute, scoatem vasul din cuptor, inchidem aragazul si servim.
Reteta video completa o gasiti la: http://www.reteta-video.ro/retete/mancare-de-gutui.html
Ingrediente
o conopida medie, spalata, desfacuta in buchetele
2 morcovi, curatati si spalati
o bucata de telina, curatata si spalata
200 g. de iaurt
un galbenus de ou
o legatura de marar, spalat
4 catei mici de usturoi, curatati si spalati (optional)
2 linguri cu ulei
sare
piper proaspat macinat
apa
Ingrediente
1 kg cartofi
1 kg dovlecei
1/2 kg vinete
1/2 kg fasole verde
4 cepe
4 ardei grasi verzi sau rosii
1 kg rosii foarte coapte
1 legatura de patrunjel taiata marunt
2 catei de usturoi...sau dupa preferinta
1 ceasca de ulei de masline
sare si piper
1. Vânăta se taie cubuleţe mai mari care se fierb 5 minute în apă cu sare. Se scot cuburile din apă şi se scurg bine pe o sită sau prin presare. Apa cu sare va înlătura amăreala şi va opri procesul de absorţie a uleiului de către vânătă în momentul prăjirii. Într-o tigaie cu doua linguri de ulei, la foc mediu se călesc cubuleţele de vinete timp de 10 minute. Se iau cu o paletă şi se pun într-o cratiţă sau într-un vas roman.
2. Dovlecelul se taie, de asemenea, cubuleţe mari şi se presară cu sare, lăsându-l pe o sită să se scurgă apa extrasă de sare. Punem din nou două linguri de ulei în tigaie şi călim cuburile de dovlece în ulei încins, până se rumenesc uşor. Le luăm cu o paletă şi le punem peste vinete.
3. Ardeiul îl curăţăm de seminţe şi vinişoare şi îl tăiem cubuleţe mari. Procedăm în aceeaşi manieră ca şi cu vânăta şi dovlecelul, numai că fără să mai presărăm sare. Îi dăm un praf de piper, îl călim 10 minute şi îl punem în vas peste vinete şi dovlecei.
4. Ceapa o tocăm şi o călim, la fel, într-o lingură de ulei. Când ceapa s-a înmuiat punem căţeii de usturoi feliaţi. Amestecăm, mai lăsăm 2 minute şi adăugăm şi ceapa în vasul cu legume călite.
5. Roşiile le curăţăm de pieliţe, le mărunţim bine şi le punem în tigaie la foc încet. Le lăsăm pe foc să fiarbă 5-10 minute până se topesc bine şi îşi schimbă culoarea.
6. Adăugăm roşiile peste celelalte legume şi le amestecăm. Punem 2 frunze de dafin, presărăm puţin cimbru şi 2-3 frunze de busuioc şi băgăm vasul (am folosit vasul roman) fără capac la cuptor timp de 30 minute.
Dupa 30 de minute, gustăm şi îi dăm sare după preferinţe şi încă un praf de piper proaspăt măcinat. Se poate servi fierbinte sau rece, ca mâncare de post sau garnitură. Francezii mănâncâ acest ghiveci cu orez, cartofi sau baghetă franţuzească crocantă. Pofta Buna!!!
Ingrediente si timp de preparare
Ingrediente
1 vanata
1 dovlecel
3 ardei grasi – trei culori daca se poate
4 rosii
2 cepe
4-5 catei usturoi
piper, cimbru, foi de dafin, busuioc
sare, ulei