Voturi


  • click pentru a vota

Retete pentru tine

Recoltarea de celule stem - oare stim tot adevarul ???

  • Trimis de redactor
  • 25 aprilie 2014, 18:19:00 EEST
  • 4.959 vizualizari
Trimite Denunta

Recoltarea de celule stem – o provocare cu multe necunoscute Atunci cand te afli in ipostaza de viitor parinte faci tot ceea ce iti sta in putere pentru ca venirea pe lume a bebelusului tau sa se desfasoare in cele mai bune conditii si incerci sa te asiguri din timp ca tot ce te inconjoara este pregatit pentru marea schimbare – de la prizele carora te grabesti sa le cumperi dispozitive de protectie din timp, la distanta ideala dintre barele de la patut. In ultimii ani, in Romania su aparut si au prosperat multe firme care ofera recoltare si stocare de celule stem. Insa beneficiile recoltarii sangelului din cordonul ombilical sunt prea vagi si nu se justifica toate costurile. Unii parinti considera ca investitia merita si ca potentialele beneficii justifica sumele adesea exorbitante platite pentru stocarea sangelui, in timp ce altii ajung la concluzia ca este o investitie inutila, care nu isi justifica utilitatea decat in cazuri extreme. Daca te situezi intr-o tabara sau in cealalta este alegerea ta.

Atunci cand te afli in ipostaza de viitor parinte faci tot ceea ce iti sta in putere pentru ca venirea pe lume a bebelusului tau sa se desfasoare in cele mai bune conditii si incerci sa te asiguri din timp ca tot ce te inconjoara este pregatit pentru marea schimbare - de la prizele carora te grabesti sa le cumperi dispozitive de protectie din timp, la distanta ideala dintre barele de la patut, de la cumpararea biberoanelor, a scaunului de masina si a unei intregi colectii de gadgeturi pentru bebelusi, pana la planificarea unor detalii ce tin de proceduri medicale menite sa asigure conditii ideale pentru cresterea micutului.


In ultimii ani, in Romania su aparut si au prosperat multe firme care ofera recoltare si stocare de celule stem. Insa beneficiile recoltarii sangelului din cordonul ombilical sunt prea vagi si nu se justifica toate costurile. Unii parinti considera ca investitia merita si ca potentialele beneficii justifica sumele adesea exorbitante platite pentru stocarea sangelui, in timp ce altii ajung la concluzia ca este o investitie inutila, care nu isi justifica utilitatea decat in cazuri extreme. Daca te situezi intr-o tabara sau in cealalta este alegerea ta.

 

Stocarea de sange extras din cordonul ombilical, o provocare cu multe necunoscute

Provocare, pentru ca este o procedura care este inca foarte costisitoare pe termen lung, dar si pentru ca exista inca multe necunoscute in domeniu. Ideea de baza este relativ simpla. Sangele din cordonul ombilical este bogat in celule stem - celule care au capacitatea de a se transforma in orice tip de celula din organism si care ar putea fi folosite la un moment dat in tratarea anumitor boli grave care presupun regenerarea celulara.  

Beneficiile recoltarii sangelului din cordonul ombilical sunt prea vagi si nu se justifica toate costurile

De asemenea, celulele stem ar putea fi folosite pentru vindecarea unui frate, a unei surori sau a unei rude apropiate. Din acest punct de vedere, recoltarea si stocarea sangelui provenit din cordonul ombilical poate salva vieti. Pe de alta parte, desi bancile de celule isi argumenteaza oferta cu faptul ca celulele stem reprezinta un fel de polita de asigurare pentru viata copilului in cazul in care acesta se imbolnaveste de o boala grava, lucrurile nu sunt chiar atat de clare si de simple. De altfel, institutii prestigioase precum Academia Americana de Pediatrie sau Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor nu sustin in totalitate practica, mentionand ca beneficiile ei sunt prea vagi si prea rare pentru a se justifica costurile.

 

Placenta si cordon ombilical

 

Asadar, inainte de a lua o decizie in aceasta privinta, informeaza-te cat mai exact cu privire la toate aspectele pe care le implica procedura recoltarii si stocarii de celule stem.

Care sunt avantajele stocarii sangelui din cordonul ombilical?

Celulele stem sunt celule imature care au doua trasaturi extrem de importante: se pot auto-reproduce si au capacitatea de a se transforma in alte tipuri de celule. Exista mai multe tipuri de celule stem, iar cele care se regasesc in sangele din cordonul ombilical si in maduva spinarii se numesc celule stem hematopoietice (HPC). Unele persoane (mai ales copiii si adultii de talie mica) ce sufera de boli grave precum leucemie, limfom sau anemia falciforma (sicklemia) pot fi tratate cu ajutorul acestor celule care le sunt injectate in sange si care dau nastere unor celule noi, sanatoase. Celulele stem ajuta, de asemenea, la refacerea organismului dupa tratamente severe cum ar fi chimioterapia.

 

Conform statisticilor facute in SUA, celulele stem au salvat peste 20000 de vieti numai in aceasta tara in ultimii ani, in majoritatea cazurilor utilizandu-se insa celule stem provenite din transplantul de maduva si nu din sangele extras din cordonul ombilical. Celulele stem pot fi salvatoare de vieti, insa, pe de alta parte reusita unui tratament cu injectare de celule stem nu poate fi garantata 100%.

Sangele extras din cordonul ombilical si stocat in conditii de extrema siguranta nu mai poate fi utilizat dupa 10 ani

Recoltarea si stocarea de celule stem a devenit in mod cert o afacere extrem de profitabila, care in ultimii ani a luat amploare, iar dezbaterile din jurul eficientei reale a procedurii nu au facut decat sa aduca notorietate subiectului si sa ii determine pe foarte multi parinti sa apeleze la serviciile diverselor firme de profil, fara sa fie pe deplin lamuriti asupra investitiei pe care au facut-o, dar despre care li s-a subliniat ca este pentru sanatatea copilului lor.

 

Da, desigur, este o investitie ipotetica pentru sanatatea copilului, in ipoteza in care acesta ar putea suferi la un moment dat de vreo boala rara ce poate fi tratata cu ajutorul celulelor stem, insa, dincolo de informatiile foarte generale care umplu paginile pliantelor publicitare pe care parintii le gasesc peste tot, poate ca ar trebui luat in considerare si faptul ca aceste boli sunt extrem de rare, ca nu toate bolile rare pot fi tratate prin transplant de celule stem si ca - detaliu important - sangele extras din cordonul ombilical si stocat in conditii de extrema siguranta nu mai poate fi utilizat dupa 10 ani. Cercetarile in domeniu arata ca dupa acest termen, celulele stem isi pierd eficienta.

Celule stem din sangele extras din cordonul ombilical sau din maduva spinarii?

Chiar daca si sangele din cordonul ombilical si maduva spinarii contin acelasi tip de celule stem (HPC), celulele din cordonul ombilical au unele avantaje:

-sunt mai putin mature si de aceea riscul de a fi response de catre organism este mai mic; -sunt mai robuste decat cele provenind dintr-un organism de adult; -recoltarea este mult mai simpla si mai putin dureroasa decat in cazul recoltarii de celule din maduva spinarii; -daca cineva din familie sufera deja de o boala grava ce poate fi tratata prin transplant de celule stem, atunci recoltarea poate fi cu adevarat utila;

Lucruri mai putin stiute despre celulele stem

Chiar daca stocarea de celule stem in banci private este prezentata in spoturile publicitare ca o polita de asigurare pe viata impotriva bolilor grave ce pot fi tratate prin transplant de celule stem, lucrurile nu stau chiar asa. Desigur, celulele stem provenite din propriul organism au avantajele lor, principalul fiind acela ca riscul de respingere de catre organism este foarte mic.


Pe de alta parte, exista si dezavantaje. Spre exemplu, daca un copil dezvolta o boala genetica rara, celulele stem din propriul sange nu ii vor putea salva sanatatea, deoarece ele provin din aceeasi structura genetica ce a cauzat boala, prin urmare celulele provenite de la un donator ar fi mult mai potrivite. Sangele recoltat din cordonul ombilical este folosit, de obicei, doar in tratarea bolilor prezente la copii, intrucat cantitatea de celule stem este, in general, insuficienta pentru tratarea unui adult.

O alta informatie pe care viitorii parinti ar trebui sa o stie este aceea ca toate bolile pe care le invoca companiile ce se ocupa cu recoltarea si stocarea celulelor stem pot fi tratate si prin alte metode. Cei mai multi pacienti care au nevoie de un transplant de celule stem pot beneficia de o donatie de maduva de la un membru al familiei sau de la o banca publica de stocare. Altfel spus, conservarea sangelui din cordonul ombilical nu reprezinta unica sansa de salvare a unui copil bolnav, asa cum adesea se lasa sa se inteleaga.

Noi perspective in utilizarea sangelui din cordonul ombilical

Utilizarile actuale ale sangelui stocat sunt limitate, insa multi experti  spera ca in viitor celulele stem sa devina un element de baza citeste in continuare aici.

 

 

Citeste si:

 

Celulele stem din nou sub lupa – ce spun medicii americani? 

 

 

 

Forumul Odiseea sarcinii

Odiseea sarcinii in 40 de saptamaniForumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.