Jocuri de dezvoltare a capacităţii de orientare în spaţiu şi a orientării către stânga, dreapta

  • Trimis de Anda08
  • 23 decembrie 2013, 09:52:49 EET
  • 10.993 vizualizari
Trimite Denunta

Copii cu vârsta între 4-5 ani deja trebuie să-şi manifeste independenţa în manipularea obiectelor in spaţiu şi să fie capabili să descrie verbal această activitate.

La vârsta preşcolară poate fi antrenată capacitatea de orientare în spaţiu în combinaţie cu exerciţiile de relaxare de pregătire pentru învăţarea scrierii, cum ar fi mişcarea circulară a mâinilor, mişcarea braţelor,  scuturarea degetelor şi a încheieturilor.  În timpul executării exerciţiilor de către copii, verificăm dacă aceştea înţeleg corect sarcina primită. Îi vom ruga pe copii să facă o mişcare circulară cu mâna dreaptă, să mişte mâna stângă înainte şi înapoi, să ridice piciorul drept, etc. Copiilor le plac foarte mult şi jocurile tematice, în timpul cărora, de multe ori, îndeplinesc sarcini referitoare la direcţie.  

De exemplu, atunci când se joacă de-a mijlocul de transport, copii vorbesc despre drumul pe care circulă, spre ce direcţie virează, se află maşina în faţa tunelului sau în interiorul acestuia, etc. Jucându-se de-a vânzătorul, copii comentează, se află sau nu bananele în magazinul lor pe raftul de sub mere sau pe cel de deasupra lor, aranjează pe tejghea, exact acolo unde ar trebui să fie puse, diferite cutii cu produse, urmând instrucţiunile adulţilor. De asemenea foarte util este jocul „în oglindă”, în care adulţii fac diferite mişcări în faţa oglinzii, iar copiii, stând în picioare în faţa oglinzii, repetă aceste mişcări.  În acest caz, ar trebui să se acorde o atenţie deosebită direcţiei opuse direcţiei la stânga şi la dreapta în imaginea din oglindă şi să se exerseze, cu voce tare, ordinele, referitoare la schimbarea de direcţie.  

O bună orientare în spaţiu este necesară pentru viaţa practică de zi cu zi, iar la vârsta preşcolară şi pentru a înţelege semnele grafice şi numerice, de care va avea nevoie copilul pentru a învăţa să scrie şi să citească. Din acest motiv copilul trebuie să înveţe să perceapă diferenţele în direcţii şi orientare. Dacă va învăţa şi consolida aceste concepte, atunci când va fi la şcoală acesta, după toate probabilitățile, nu va întâmpina dificultăţi la recunoaşterea literei mari „E” şi a cifrei „3” sau a cifrelor 9 şi 6. Copilul va citi în mod normal de la stânga la dreapta, dar numai în cazul în care percepe aceste concepte ca ceva firesc. Capacitatea de orientare în spaţiu  se va manifesta în percepţia distanţei între cuvinte, aşezarea textului în coloane, poziţia silabelor în cuvânt, a cuvintelor în propoziţii.

La început copilul învaţă să facă distincţie între „stânga” şi „dreapta” datorită unor comenzi simple: „Arată mâna dreaptă, piciorul stâng, flutură mâna stângă, atinge urechea dreaptă”. Copiii trebuie să stăpânească această abilitatea până la 7 (nu mai târziu de 9) ani. Copilului trebuie să i se explice, printr-o formă accesibilă, care este mâna dreaptă şi care este mâna stângă. Mâna dreaptă (rareori stângă) este cea în care ţinem lingura. Corespunzător, spre stânga şi spre dreapta. Pentru a-l ajuta pe copil să memoreze mai repede, se poate lega o panglică pe mâna dreaptă, apoi i se explica că mâna de care este legată panglica este mâna dreaptă. Cu această mână ne strângem mâinile, majoritatea oamenilor scriu cu această mână. În timpul jocului la baie se poate comenta: să dăm cu săpun pe mâna dreaptă, scufundăm mâna stângă în spumă, turnăm apă în găletuşa din mâna stângă, etc.   

Pentru a dezvolta coordonarea, atenţia, abilităţile motorii şi recunoaşterea părţii stângi şi părţii drepte se pot juca jocuri în timp ce se stă la masă. La comanda „Bună ziua!” toată lumea trebuie să pună mâinile pe masă cu degetul mare ridicat. La comanda „Noapte bună!” lăsăm degetul mare în jos. La comanda „Dreapta!” toată lumea pune mâna dreaptă pe masă, la comanda „Stânga” – mâna stângă. La comanda „Du-te acasă!” trebuie să ascundă repede mâinile sub masă.

Pentru antrenarea capacităţii de orientare în spaţiu sunt foarte utile jocurile de mişcare cu mingea, coarda, cercul, etc.  Înainte copii acordau mult timp jocurilor de acest gen şi îşi antrenau în mod natural capacitatea de orientare în spaţiu şi spiritul de observaţie. Copiii petreceau mult timp în curte şi pe stradă şi în timpul jocurilor de mişcare îşi antrenau concepte  ca „mâna stângă şi mâna dreaptă, piciorul stâng şi piciorul drept, spre dreapta, spre stânga, salt înainte, înapoi, în sus, în jos”. Acest lucru era repetat în fiecare zi, într-un ritm rapid. Copii erau bine pregătiţi în ceea ce priveşte capacitatea de orientare spre stânga, spre dreapta pentru a învăţa să citească şi să scrie în clasa întâi. Dacă adulţii vor reuşi să-i întoarcă pe copii la astfel de jocuri, vor fi mai puţine probleme cu abilităţile motorii, capacitatea de observare, dexteritatea şi orientarea spre stânga, spre dreapta.