Abilitățile sociale: cât este de important să ne jucăm împreună – copiii cu copiii și părinții cu copiii

  • Trimis de Anda08
  • 12 decembrie 2013, 13:09:53 EET
  • 3.931 vizualizari
Trimite Denunta

Oamenii sunt ființe sociale. Deși uneori dorim să fim singuri, singurătatea aceasta este intenționată. Dacă cineva ne-ar obliga să trăim fără compania celorlalți, nu am fi fericiți. Aceasta afirmație este adevărată de două ori în cazul copiilor. Nu este bine să îi izolăm de alți copii și să îi ținem închiși în casă.

Locurile unde copiii au primul contact social cu alți copii sunt diversele maternități pe care le pot vizita de la naștere și, mai târziu, grădinița. Copiilor le place acolo pentru că se pot juca. Se joacă cu ceilalți copii, dar și cu adulți, părinți și educatori.

Jocul ca și activitate individuală trece prin modificări semnificative de la naștere, iar mediul social sprijină această dezvoltare. De fapt, putem spune că fără ceilalți, nici măcar nu ne-am putea juca.

La vârsta de doi ani, jocurile sunt esențiale în cunoașterea lumii. Copiii se joacă cu diverse jucării. Știu că părinții îi ajută să manevreze obiecte, să le ridice, să se așeze și, mai târziu, să meargă.

Între doi și șapte ani, limbajul copiilor se dezvoltă pe deplin datorită interacțiunii sociale cu mediul înconjurător. Cel mai adesea copiii se joacă de-a ceva. Inventează istorioare și povești pe care le știu de la televizor, de la grădiniță sau de la părinți. Încep să aibă nevoie de parteneri pentru a se juca. Această formă de joacă este importantă pentru dezvoltarea lor. În timpul jocurilor se dezvoltă imaginația, se creează un spațiu pentru procesarea percepțiilor și le sunt satisfăcute nevoile.

De la vârsta de șapte ani încep jocurile cu reguli. Stabilirea unor reguli ajută copiii să proceseze realitatea. Ei învață regulile de la părinți și educatori, precum și de la frații mai mari. Și observă dacă adulții le respectă sau nu. Învață de la aceștia imitând modelele. Părinții trebuie să respecte regulile și să își laude copii atunci când o fac și ei. În timpul jocurilor colective, putem observa ce poziție dețin copiii în colectivitate și cât de bine se înțeleg cu ceilalți.

În timpul jocurilor părinți-copii, este important ca părinții să le dedice suficient timp. Inventați jocuri în cadrul cărora să dezvoltați aptitudinile copiilor dumneavoastră. Activitățile de genul ‘asemănător sau diferit’ care ajută la dezvoltarea percepției vizuale sunt atât jocuri importante, cât și exerciții. Putem exersa diferențierea vizuală, analiza și sinteza vizuale, memoria vizuală, diferențierea figurilor și a fundalurilor, diferențierea figurilor inversate și putem face exerciții pentru mișcarea globilor oculari. Această practică implică vorbirea prin verbalizarea activităților desfășurate, gândirea care se dezvoltă cu ajutorul verbalizării, abilitățile motorii și memoria. În concluzie, este important pentru copii să se afle în preajma persoanelor care le sunt apropiate. Dacă aveți ai mulți copii, implicați-i și pe ceilalți în joaca voastră; vârsta nu este un impediment.

Jocul cel mai simplu este un joc de memorie sau căutarea diferențelor dintr-o imagine. Mai puteți desena un șir de animale și apoi să vă întreceți cine descoperă animalul care nu se potrivește în șir, după care să îl coloreze. Un alt joc simplu este decuparea unei imagini, a unei vederi sau a unui calendar vechi cu fotografiile copiilor și apoi vă puteți lua la întrecere cine pune mai repede toate piesele la un loc.

În timpul jocurilor copil-copil, copiii învață ce înseamnă cooperarea, rolurile și dobândesc aptitudini noi. Află despre noi forme de joacă, gândire și despre reguli stricte. La început, copiii nu pot coopera atunci când se joacă. Totuși, de la vârsta școlară, cooperarea devine foarte importantă.

Puneți-le copiilor cântecele pe care să danseze și priviți ce copil își asumă rolul de a le arăta celorlalți pașii de dans și ce copii copiază mișcările. Ar putea fi doi copii care arată pașii. Cum se vor comporta în această situație? De cine va asculta grupul? Tot așa copii învață să se joace și să asculte. Mai târziu schimbați rolurile. Copiii lideri care au arătat pașii celorlalți trebuie să execute, în timp ce dansatorii indică pașii de dans. Se vor distra și vor învăța în același timp.

Este important pentru copii să își imagineze că merg la școală. Acest lucru se aplică și copiilor care nu o fac încă. Atunci când se joacă acest joc, învață diverse roluri, dobândesc cunoștințe noi, concurează și cooperează. În plus, reușesc și să empatizeze cu ceilalți. Jocurile de-a doctorul și părinții sunt la fel de benefice pentru copii. Dacă copiilor dumneavoastră le plac animalele, sugerați-le să se joace de-a medicul veterinar. Puteți folosi un animal de pluș, o seringă de la siropul de tuse, vată și un atlas cu animale. Copiii învață cum să trateze animalele și că și ele pot suferi. Învață să recunoască diverse animale și modul în care trăiesc. Atunci când părinții se implică, ei pot oferi date și informații. La final, puteți să vă jucați un joc în care imitați sunetele produse de diverse animale. Ceilalți trebuie să ghicească despre ce animal este vorba.