Activități pentru timpul liber pentru copii și întreaga familie

  • Trimis de Anda08
  • 9 decembrie 2013, 10:24:42 EET
  • 5.076 vizualizari
Trimite Denunta

Jocul/joaca este cea mai importantă activitate pentru un preșcolar. Are un rol bine definit – este o activitate fundamentală. Ea dezvoltă cogniția, emoțiile, imaginația, creativitatea, mișcarea, comunicarea etc.

Asigurați-vă că copiii au timp suficient pentru jocuri “obișnuite”. Nu încercați să le umpleți toate zilele cu activități controlate la modă desfășurate după școală. În timpul liber, copiii își pot demonstra cel mai bine originalitatea și își pot exprima pe deplin personalitatea. Creați un mediu calm și sigur pentru copiii dumneavoastră unde să se joace; opriți cântecelele și desenele animate și lăsați-i să se abandoneze jocurilor libere, un lucru perfect natural pentru ei.

Joaca îi poate ajuta pe copii să se implice în totalitate într-o activitate; astfel, ei descoperă că se află în alt univers, unde se aplică propriile lor reguli și unde își pot lua propriile decizii. Doar atunci când sunt în pană de idei îi puteți inspira și motiva. Dacă nu aveți succes, nu le luați jucăriile și nici nu îi corectați. Dați-le timp să își identifice propriile soluții. Lăsați-i să construiască din cuburi de lemn și să se joace cu cuburi de construit, păpuși sau mașinuțe. Nu uitați să le citiți și să le cântați. S-a demonstrat de-a lungul a generații întregi că recompensa va fi de o sută de ori mai mare atunci când ne creștem copiii.

Nu uitați că prezența lor în aer liber și în condiții meteo diferite este la fel de importantă. Jocul cu mingea pe terenul de sport, cățăratul pe diverse cadre, condusul tricicletelor, construirea castelelor de nisip sau plimbările prin pădure sunt activități care ajută copiii să învețe să fie perseverenți și să își dezvolte performanța fizică.

În prezent, mămicile tinere beneficiază de multiple activități chiar și pentru cei mai mici bebeluși, precum cursuri de natație, gimnastică, învățarea limbilor străine, diverse centre de activități, mini locuri de joacă etc. Toate aceste activități se bazează pe joacă.

Copiii mici și preșcolarii se concentrează în timpul unui joc sau al unei activități pe o perioadă scurtă de timp. Încercarea de a inventa noi activități de-a lungul unei zile este adesea extenuantă pentru mame. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care profită de activitățile menționate mai sus. Este bine să se întâlnească cu alte mame, să discute despre probleme similare și să facă schimb de impresii. Copiii sunt întotdeauna fericiți când sunt printre cei de-o seamă cu ei.

Ce principii ar trebui să urmăm atunci când alegem activitățile pentru timpul liber?

 

Cel mai important criteriu este dacă copilul merge sau nu la grădiniță. Dacă merge, se întoarce acasă obosit și încărcat de experiențe, și, prin urmare, are nevoie de odihnă și de o activitate mai liniștită sau relaxantă pentru restul zilei. Putem programa activități mai complexe pentru acești copii care să se desfășoare la sfârșit de săptămână.
 
Varianta optimă este să obțineți o recomandare de la altă mamă care a desfășurat deja activitatea respectivă cu copilul ei. Câte astfel de activități pentru timp liber puteți alege? Depinde de temperamentul copilului și de situația financiară și interesele părinților.

Nu uitați nici de apariția unor situații stresante care ar putea reduce calitatea experienței copilului dumneavoastră pe care i-o oferă aceste activități. Situațiile stresante se pot produce din cauza modificării rutinei zilnice a copilului (pentru că trebuie să se schimbe repede, trebuie să gătiți repede, să pregătiți lucrurile, copilul nu vrea să meargă chiar acum, copilul a răcit etc.)

În concluzie, putem spune că toate activitățile culturale, sportive și de aventuri sunt foarte importante pentru dezvoltarea optimă a copiilor. Există diverse activități pentru timpul liber în orașe și sate. O vizită la un castel, un antrenament de hockey, o plimbare prin parc, joaca neorganizată – toate aceste activități sunt la fel de benefice pentru dezvoltarea personalității și a abilităților lor de socializare. Simpla așteptare a unei experiențe este foarte importantă. Calitatea timpului petrecut împreună este intensificată de cât de mult ne place tuturor.

Totuși, activitățile simple precum joaca neorganizată, poveștile, povestitul sau alintul din partea unei persoane dragi sunt o prioritate în educația copiilor.