Ce culori le plac și ce culori detestă copiii?

  • Trimis de Anda08
  • 28 noiembrie 2013, 13:11:41 EET
  • 3.776 vizualizari
Trimite Denunta

Percepția culorilor se schimbă de-a lungul vieții. La fel se modifică și preferințele. Știați că bebelușii preferă unele culori în detrimentul altora?

Chiar și bebelușii percep culorile

 

Jucării, cuburi, trenulețe colorate – toate atrag atenția mai mult decât obiectele gri sau albe. Până și nou născuții percep culorile, chiar dacă vederea lor nu este la fel de bine dezvoltată ca cea a adulților. Pe măsură ce copilul crește, se îmbunătățește și percepția sa.

Albastru, roșu, grena și portocaliu


Cercetările au demonstrat că până și bebelușii de doar câteva luni au culori preferate. Mișcările ochilor ne permit să ne dăm seama asupra cărei culori se opresc copiii mai mult timp. Cel mai mult privesc albastru, roșu, grena și portocaliu. Culoarea care îi interesează cel mai puțin este maro.

Ce sunt colorile?


Copiii încep să înțeleagă și să numească colorile în jurul vârstei de trei ani, unii chiar mai devreme. La vârsta preșcolară, copiii învață că unele culori au o anumită semnificație – ei știu că roșu înseamnă "stop", în vreme ce verdele indică permisiunea de a traversa în siguranță la intersecție.

Roz pentru fetițe ...


Popularitatea culorii roz în rândul fetițelor este un fenomen cultural. Dacă avem o fetiță, îi oferim culori dedicate fetelor încă de la naștere: nuanțe de roz, roșu, galben și grena. Prin urmare, fetițele preferă în mod automat aceste culori.

 ... și albastru pentru băieți?


De la vârsta de trei ani, băieții își construiesc stereotipul conform căruia culorile ‘de fete’ le sunt interzise. Roz este pentru fetițe, dar au și ei culorile lor. Printre acestea se numără nuanțele de albastru, maro și verde. Totuși, odată cu trecerea timpului, copiii se desprind de convenții și se înconjoară de culorile care le plac cel mai mult.

Idei principale
Nu se mai aplică ideea conform căreia rozul este doar pentru fetițe și albastrul pentru băieți.

Citat
Cercetările au demonstrat că bebelușii de doar câteva luni au culori preferate.