Număratul la vârsta preșcolară

  • Trimis de Anda08
  • 25 noiembrie 2013, 10:17:58 EET
  • 2.007 vizualizari
Trimite Denunta

Aptitudinile matematice sunt influențate de câțiva factori. Multe dintre ele pot fi influențate și de către părinți. Știți ce ar trebui să repetați cu cei mici?

Unicitatea fiecărui copil

Fiecare copil este influențat de diverși factori și stimuli. Vârsta și mediul familial joacă un rol la fel de important. Părinții sunt cei care trebuie să familiarizeze copilul cu conceptul de cantitate și cu principiile de bază ale numărării.

Idei matematice


Aptitudinile matematice se dezvoltă la copii ca parte a ideilor pre-matematice la vârsta preșcolară. Copiii mici nu fac diferența între cifre și relațiile dintre ele. Un copil la grădiniță deja face acest lucru. La vârsta preșcolară, jocurile și numerele creează o atitudine pozitivă față de matematică.

Număratul este influențat și de abilitățile motorii


Dezvoltarea aptitudinilor matematice ale copilului depinde de nivelul abilităților motorii. Modul în care copilul se mișcă, manevrează obiecte, le percepe forma, greutatea, cantitatea, dimensiunea este foarte important pentru numărat.

 


Percepția spațială


Dezvoltarea abilităților motorii este strâns legată de o bună percepție spațială. Capacitatea de percepe spațiul este o condiție premergătoare pentru geometrie și aritmetică. Copilul va învăța și va recunoaște, de exemplu, conceptele sus-jos, sub-peste, în față – între – în spate, primul – următorul – ultimul. Organizarea spațiului este asociată cu percepția timpului.

Cum putem exersa abilitățile matematice mai mult?


Copiii trebuie să aibă cunoștințe de matematică înainte de a merge la grădiniță.

Cum puteți exersa aceste abilități la vârsta preșcolară?

•    Învățați-l să scrie și să cunoască cifrele
•    Joaca de-a v-ați ascunselea este utilă pentru un viitor matematician. Câte numere puteți reda în timp ce vă jucați?
•    Părinții îi pot arăta copilului exemple de numărat și cifre în viața de zi cu zi ca, de exemplu, atunci când gătesc ceva sau când citesc cărți de povești cunoscute.

Idei principale
Matematica este un mijloc și o formă de exprimare a dezvoltării gândirii și raționamentului.

Citat
Jocul de-a v-ați ascunselea este foarte plăcut și util. Câte cifre puteți învăța să numărați în timp ce vă jucați?