Cum putem dezvolta memoria copiilor

  • Trimis de Anda08
  • 21 noiembrie 2013, 09:55:29 EET
  • 4.371 vizualizari
Trimite Denunta

Un lucru atât de abstract precum memoria joacă un rol important în viața noastră. Dar știți cum se dezvoltă? Și cum să ajutați la dezvoltarea ei la copii?

Conștientizarea propriului corp sau “Mama, sunt viu”

În jurul vârstei de un an, copilul devine conștient de propriul corp și de activitățile sale. El descoperă că este o entitate de sine stătătoare. Începe să își dea seama că poate atinge obiecte, le poate apuca, le observă culorile și proprietățile. Toate acestea stimulează memoria.

Primele informații

Copilul memorează primele informații. În literatura de specialitate, întâlnim deseori termenul de "amnezie infantilă". Aceasta se manifestă prin faptul că copii sub trei ani nu își amintesc foarte multe. Situațiile cu un impact emoțional puternic sunt o excepție.

Joaca și antrenarea memoriei

Activitățile frecvente și manevrarea obiectelor duc la formarea traseelor de memorie care sunt intensificate de repetiție. Prin joacă repetată, unele activități rămân în memorie, astfel că în anii următori le desfășurăm în mod automat. Printre acestea se numără mersul pe bicicletă, patinatul sau înotul.În timpul jocului, copilul:

• își descoperă propriul corp;
• învață și memorează informații despre greutatea, înălțimea și dimensiunea jucăriilor;
• învață culorile;
• memorează gusturi și arome- copiii află repede ce le place și ce nu.

Familia și antrenarea memoriei

Se recomandă părinților să antreneze copiii în diverse jocuri. Jocurile motorii necesită mișcare. Copiii mici, de exemplu, se pot juca cu obiecte noi. Pentru cei mai mari există jocul cu mingea, mersul cu bicicleta sau înotul. Joaca intelectuală dezvoltă latura rațională a copilului. Vă puteți juca cu copilul jocuri de la școală, îl puteți învăța să țină un creion, să scrie primele scrisori, să repete numerele și zilele săptămânii. Jocurile constructive precum construcțiile cu cărămizi LEGO® DUPLO®, îndoitul și decupatul sunt activități preferate.

Idei principale
Dacă unui copil i se face rău după o masă, acest lucru este memorat astfel: masa trebuie evitată în viitor.

Citat
Activitățile frecvente și manevrarea obiectelor ajută la formarea traseelor de memorie care sunt intensificate de repetiție.