Dezvoltare socială – de la bebeluși la individualităţi

  • Trimis de Anda08
  • 14 octombrie 2013, 13:04:40 EEST
  • 1.709 vizualizari
Trimite Denunta

Cum devine un bebeluş, care nu este conştient de propria existenţă, o persoană în miniatură cu propriile păreri, obiceiuri şi personalitate? Copiii adoptă majoritatea lucrurilor pe care le văd în jur. Cum vă puteţi asigura că le preiau pe cele mai bune? Familia este primul mediu cu care copilul intră în contact, iar părintele iubitor este interpretul comportamentului celor din jur.


Prima etapă – înţelegerea universului înconjurător
Derulați toate activitățile obişnuite (hrănit, baie, odihnă) la aceeaşi oră. Puteţi folosi obiecte sau jucării pe care copilul le va asocia cu o anumită activitate. Atitudinea dumneavoastră faţă de copil trebuie să fie consecventă; evitaţi să fiţi strict la un moment dat şi îngăduitor altă dată.

Etapa a doua – dobândirea independenţei
Copiii mici îşi dezvoltă individualitatea. Învaţă să se mişte în spaţiu şi îşi preiau rolul din mediu. Trebuie să le acordăm spaţiu pentru aceasta. În această etapă, copiii copiază atitudinile şi opiniile adulţilor. Prin urmare, este important să aibă modele  de urmat.

Etapa a treia – obţinerea unui feedback
Copii învaţă ce este corect şi ce este greşit din reacţiile persoanelor din jur. Acest proces se numeşte consolidarea comportamentului şi poate fi pozitiv – folosirea recompenselor, sau negativ – pedepsele. Consolidarea pozitivă este mai eficientă, chiar şi în perioadele de opoziţie, atunci când copilul învaţă să îşi impună voinţa. Consecvenţa este mai importantă decât mărimea/valoarea recompensei.

Etapa a patra – vorbirea şi comunicarea cu ceilalţi
Abilitatea de a vorbi, dobândită între primul şi al treilea an, influenţează dezvoltarea creierului copilului. Vorbiţi-i, învăţaţi-l versuri sau poveşti. Astfel, îl veţi ajuta să interacţioneze cu alţi copii şi să îşi dezvolte abilităţile sociale şi de comunicare.

Citatul 1: Copilul este imaginea noastră în oglindă. Face tot ceea ce observă în jur.
Citatul 2: Este important să stabilim diverse reguli, pe care să le respectăm. Nu forţaţi niciodată copiii să facă lucruri pe care nu le faceţi nici dumneavoastră. Mgr. Ludmila Šprachtová

Articole asemănătoare:
Dezvoltarea vorbirii  - dobândirea abilităţii de a vorbi
Cum puteţi supraveghea un copil fără a-i îngrădi libertatea?