Terapie logopedică cu LEGO® DUPLO®

  • Trimis de Anda08
  • 26 septembrie 2013, 10:31:27 EEST
  • 4.441 vizualizari
Trimite Denunta

Poate că ştiţi deja că seturile LEGO® DUPLO® sunt excelente pentru dezvoltarea simţului tactil, a dexterităţii şi a abilităţilor de îmbinare ale copiilor. Dar ştiaţi că pot fi folosite şi pentru dezvoltarea abilităţilor de vorbire?

Să analizăm un set de exerciţii denumite gimnastică logopedică. Scopul lor este acela de a întări musculatura limbii, care este slabă şi nedezvoltată la copiii mici. Pentru copiii sub vârsta de trei ani, exerciţiile sunt o ocazie bună de a învăţa articularea corectă, iar pe cei mai mari îi ajută să îşi corecteze greşelile.

Poveşti de stâlcit limba

În timpul gimnasticii logopedice, LEGO® DUPLO® serveşte despre element de amuzament, ajutându-ne să înlănţuim exerciţiile individuale într-o poveste care îi amuză pe copii.

 

O fermă este mediul ideal pentru gimnastica logopedică. Nu trebuie să faceţi decât câteva exerciţii care sunt uşor de integrat într-o poveste:

- "gardul" - dinţii copilului sunt stâlpii unui gard, iar scopul este să lungiţi gardul printr-un zâmbet.
- "copacul" - mai întâi rulați limba astfel încât să semene cu trunchiul unui copac. Apoi scoateţi limba cât mai mult posibil pentru a arăta coroana copacului. În acelaşi timp, arătaţi un copac din setul LEGO® DUPLO®.
- "calul" - pocniţi din limbă pentru a emite sunetul unui cal care se întoarce galopând la fermă.
- "pisica" - îndoiţi limba, apoi scoateţi-o afară. Limba astfel îndoită reprezintă spatele pisicii care locuieşte la fermă.
- "ceasul" - mişcaţi-vă limba într-o poziţie care să corespundă unei anumite ore de pe un ceas. Această mişcare este deosebit de utilă pentru a încheia povestea atunci când se face târziu şi animalele de la fermă merg la culcare.

Exerciţiile individuale sunt prezentate şi descrise mai jos. Le puteţi modifica şi/sau puteţi chiar inventa altele.

Citatul 1: În afara faptului că întăresc muşchii limbii, ajută şi la dezvoltarea vocabularului copilului dumneavoastră.
Citatul 2: Copiii se plictisesc de exerciţiile repetate. Datorită variabilităţii seturilor LEGO® DUPLO®, puteţi schimba poveştile şi scenele tot timpul. Tatjana Lazareva, specialist logoped

Articol asemănător:
Mâini dibace – dezvoltarea abilităţilor motorii fine