Prin ochii unui copil - cum văd copiii universul înconjurător?

  • Trimis de Anda08
  • 17 septembrie 2013, 11:52:35 EEST
  • 2.982 vizualizari
Trimite Denunta

Copiii îşi dezvoltă „inteligenţa cognitivă“ cu fiecare obiect pe care îl întâlnesc şi fiecare informaţie despre universul înconjurător. Să analizăm modul în care copiii percep lumea în primii opt ani de viaţă.


1-4 luni     
                                                                                                    
Copiii nu înţeleg cum funcţionează lumea înconjurătoare. Dacă ascunzi un obiect, acesta încetează să mai existe pentru ei.                                                        

4-8 luni                                                                                                    
Pentru prima dată, copiii încep să înţeleagă că pot influența lumea din jur. Încep să repete acţiuni în mod voluntar şi se aşteaptă la anumite rezultate. Simţul tactil şi vizual încep să se coordoneze, ceea ce le permite să perceapă totul folosindu-se de mai multe simţuri.

8-12 luni
Copiii înţeleg că atunci când ascundem o jucărie sub pernă, aceasta rămâne acolo şi va apărea din nou mai devreme sau mai târziu. De asemenea, dezvoltă relaţii foarte puternice cu rudele cele mai apropiate şi devin anxioşi atunci când sunt despărţiți de acestea.

12-18 luni
Copiii încep să experimenteze. Prin metoda “încercare și eroare”, caută soluţii noi şi manipulează obiectele din jur. Este momentul când inteligenţa cognitivă a copilului dumneavoastră atinge  cote maxime, la fel ca şi dezastrul din casă.

18-24 luni
În mintea copiilor se petrec o mulţime de lucruri fără a fi nevoie ca ei să atingă vreun obiect. Încep să rezolve probleme în mod raţional şi folosindu-se de experiența acumulată. Ştiu ceea ce vor şi se gândesc la o soluţie înainte de a-şi pune planul în aplicare.

2-8 ani
În această perioadă, copiii încep să acorde mai multă importanță lucrurilor pe care le văd decât celor pe care le cunosc. Dar treptat îşi dau seama că, chiar dacă turnăm apa dintr-un pahar înalt într-unul mai larg, rămâne aceeaşi cantitate de apă.

Cele mai potrivite activităţi pentru a dezvolta inteligenţa cognitivă:

- Jocuri de orientare care folosesc corpul şi spaţiul.
- Joc de rol (când trebuie să reprezinte pe cineva/ceva).
- Rime şi ritmuri.
- Căutarea cauzelor şi estimarea efectelor.
- Numărat şi sortat, inclusiv constante (volume, lungimi, greutăţi, părţi dintr-un întreg).

Citatul 1: Atunci când ascundem o jucărie de un copil de şase luni, ea încetează să mai existe pentru el.

Citatul 2: Uităm deseori că mintea unui copil şi modul în care gândeşte sunt complet diferite de ale noastre.  Copiii trebuie încă să înveţe lucruri pe care noi le cunoaştem de la sine. Vă puteţi imagina cum percepe copilul dumneavoastră lumea din jurul său? Beata Płażewska, specialist în psihologie infantilă