Ne dorim o menstruatie regulata deoarece ne face viata mai usoara, mai sanatoasa si mai fericita. Aceste sfaturi pentru reglarea ciclului menstrual se bazeaza pe cele mai frecvente intrebari pe care le primim de la cititori.
Daca doriti sa aveti o menstrutie regulata, incercati cat mai multe modalitati naturale de a va regla ciclul. Mancati alimente sanatoase, incercati tratamente complementare de sanatate, cum ar fi acupunctura, adoptati un program regulat de somn, si faceti exercitii care reduc stresul. Acestea va vor ajuta la reglarea hormonilor, care va vor reglementa ciclului menstrual.
Multe femei au una sau doua perioade neregulate, la fiecare sase luni. Acest lucru nu este de obicei cauzat de o afectiune grava, dar daca sunteti ingrijorata de menstruatia dvs. sau de alte probleme de sanatate, nu amanati sa consultati medicul de familie sau ginecologul!
Lipsa menstruatiei pentru 6 luni nu inseamna ca aveti menstruatie neregulata. Amenoreea, caci acesta este numele ei, este atunci cand menstruatia lipseste in totalitate. Perioadele neregulate sau oligomenoreea sunt atunci cand aveti ciclu in fiecare luna (mai mult sau mai putin) la date diferite si in cantitati diferite (o luna mai abundent, o luna mai putin abundent).
I: Am 20 de ani si nu am mai avut menstruatie de cateva luni. Am facut un test de sarcina si a iesit negativ. Nu imi permit financiar o vizita la un medic si ma tem ca este ceva in neregula cu mine.
R: Cautati o clinica medicala gratuita pentru femei in zona in care locuiti. Sanatatea dvs. este prea importanta ca sa o ignorati! Unele clinici ofera controale gratuite, dar depinde unde locuiti. Va sugerez sa sunati la linia de ajutor pentru femei pentru informatii despre clinici gratuite sau cu preturi mici.
Daca nu aveti un ciclu regulat, trebuie sa determinati cauza acestui lucru. Cea mai frecventa cauza a menstruatiei neregulate sunt ovarele polichistice. Aproximativ 10% dintre femei sunt afectate de aceasta afectiune care provoaca chisturi foarte mici (sub 1 cm) pe ovare. Acest lucru este asociat cu un dezechilibru hormonal.
Sindromul ovarelor polichistice duce la ovulatie neregulata si un ciclu menstrual neregulat. Pentru a diagnostica ovarele polichistice, aveti nevoie de unul sau mai multe teste de sange pentru a masura hormonii. O ecografie pelvina a ovarelor este adesea considerata ca fiind un test suplimentar.
O vizita la un medic este intr-adevar cel mai important lucru pe care il puteti face pentru a obtine o menstruatie regulata. Sfatul standard pe care il veti primi consta in echilibrarea hormonilor si reglarea menstruatiei este o dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate (dar nu excesive), suficient somn de care organismul are nevoie, si tratarea stresului intr-un mod sanatos. Daca luati medicamente pe baza de reteta, aflati daca nu cumva acestea sunt cauza dezechilibrului hormonal pe care il aveti.
I: Am aproape 19 ani si menstruatiile mele nu au fost niciodata regulate. Am anemie si uneori nu am menstruatie 2, 3 luni sau am intarzieri de cateva saptamani. Care ar putea fi cauza acestui lucru si care este cel mai sigur mod de a reglementa situatia?
R: Daca sunteti anemica, atunci nu aveti suficient fier in organism pentru a avea menstruatii regulate. Pentru a obtine menstruatii regulate, trebuie sa depistati cauza anemiei (greutate corporala mica sau pierderi de sange din alte motive de sanatate) si tratati-o. Va fi necesar sa luati pastile de fier sau sa mancati alimente bogate in fier pentru a stimula nivelul de fier din organism. Ambele sugestii implica o vizita la un medic. Unii farmacisti nu vand pastile de fier fara reteta, asa ca mergeti la un doctor ca sa o obtineti si tratati-va, verificati-va anemia.
De asemenea, hormonii dvs. vor influenteaza ciclul menstrual. Daca aveti dezechilibre hormonale, menstruatia nu va fi regulata. In acest caz, adresati-va medicului dvs. pentru a va masura hormonii din sange. Un astfel de test va va ajuta sa depistati daca aveti o problema hormonala serioasa. Dar, retineti ca unii medici sunt de parere ca "normalitatea" in ceea ce priveste hormonii la femei variaza foarte mult, asa incat testele de sange s-ar putea sa nu fie cea mai buna modalitate de depistare a dezechilibrelor hormonale. Daca menstruatia este neregulata, trebuie sa discutati cu medicul dvs. pentru a stabili care sunt cele mai bune teste.
I: Am 37 de ani si doi copii. Au legatura menstruatiile mele neregulate cu varsta ?
R: Corpurile noastre - si ciclurile noastre menstruale - se schimba cu siguranta pe masura ce imbatranim. Multe femei au menstruatii neregulate in adolescenta lor, ajungand la menstruatii regulate in jurul varstei de 20 de ani. Altele au intotdauna menstruatii neregulate indiferent de ce ar face ... iar altele le au regulate precum ceasul chiar din prima zi!
Greutatea influenteaza, de asemenea, echilibrul hormonal si al menstruatiei. Daca sunteti supraponderala sau subponderala, hormonii dvs. nu mai functioneaza corespunzator si menstruatiile s-ar putea opri cu totul. Cercetarile recente au demonstrat, de asemenea, ca obezitatea poate provoca dezechilibre hormonale care va pot impiedica sa ramaneti insarcinata.
Stresul afecteaza, de asemenea, hormonii. Multe femei au descoperit ca stresul le afecteaza menstruatia. In unele cazuri, stresul ca ar putea fi insarcinata poate duce la oprirea menstruatiei la femei.
I: Am citit ca produsele lactate sarace in grasimi cresc riscul infertilitatii, in timp ce acelea care au un continut bogat in grasimi il scad. As putea sa-mi reglez menstruatia printr-un consum moderat de lactate cu continut bogat in grasimi?
R: Da, cercetarile indica faptul ca produsele lactate cu continut bogat in grasime pot creste nivelul de fertilitate. Adaugandu-le in dieta dvs. va va ajuta la reglarea ciclului menstrual. Hormonii echilibrati duc la o menstruatie regulata (inclusiv ovulatia si fertilitatea). Modalitatea prin care produsele lactate sunt procesate (pentru a le reduce continutul de grasime), poate afecta proteinele, care, la randul lor, afecteaza hormonii.
Totul despre menstruatie - ghid pentru mamici de fetite
In copilarie, copiii pun multe intrebari si fiecare dintre ele trebuie considerata o oportunitate pentru parinti de a-i educa. Nu evitati intrebarile incomode sau sensibile. Raspunzandu-le si… ... citeste mai departe |
|
Cum scapam de durerile menstruale?
Primele cicluri sunt adeseori dureroase.Tratamentul homeopatic poate permite evitarea prescriptiei pilulelor contraceptive care ar fi administrate doar pentru dureri. ... citeste mai departe |
|
Contraceptivele Diane 35, semnale de alarma
Efectele secundare ale pilulelor contraceptive au reprezentat mereu un punct sensibil pentru producatorii de medicamente, insa in ciuda controverselor, milioane de femei continua sa se protejeze… ... citeste mai departe |
autor: Redactor Desprecopii.com Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2013