Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Educatia sexuala a copiilor de cand incepe?


57 raspunsuri la acest subiect

#21
Ilinca_M.

Ilinca_M.

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.927 mesaje

Postat 05 ianuarie 2012 - 21:14

O, m-ai linistit...asta era "educatia sexuala":)) Asa si fiica-mea stie sa-si arate "nyu-nyu":))) (mie si "pruna" si "pasarica" mi se par cam penibile, desi eu primii 8-10 ani sau cati am avut "pruna" si nu m-a deranjat:)))
Pe a mea n-o intereseaza inca diferentele intre baieti si fete, nici nu cred c-a vazut vreun baiat la "nyunyu" gol, numa la gradinita de n-o fi zburdat careva in kuru' gol prin fatza ei, dar cum nu prea vorbeste, habar n-am[:)]
Mi-ai luat o piatra de pe inimia, totusi, auzi tu, "educatie sexuala" la doi ani:)))))) Ce revolutionar1:))

I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.

#22
mihaela_s

mihaela_s

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 28.843 mesaje

Postat 05 ianuarie 2012 - 21:29

Suedezii sunt foarte deschisi cu educatia sexuala si cunoasterea corpului de mici. Inca la camin li se raspunde la intrebari foarte natural, e normal ca ei sa observe diferentele intre sexe. Pana si despre kk si pisu se vorbeste la fel de natural, nimic nu e scarbos si desconsiderat. Toate sunt luate ca atare, iar copiii sunt astfel incurajati sa nu fie rusinosi.



Totusi crescand, deschiderea nu mai e atat de mare, copiii mari si adolescentii nu mai vorbesc cu aceeasi lejeritate ca si copiii mici despre corpul lor si despre actul sexual si ce implica acesta. Pentru asta in clasa a 5-a au educatie sexuala la scoala, dar facuta separat fete/baieti pentru ca e varsta la care apar primele indragosteli si intimitatea e vazuta altfel. Stiu asta de la fata mea cea mare care mi-a povestit acasa de aceste cursuri dar nu si ce au povestit acolo :). Pentru ca li s-a spus ca e oarecum secret, ca e dreptul lor sa nu spuna. Eu am povestit acasa cu a mea in linii mari, mai mult am raspuns la intrebari si ii raspund oricand. Are 15 ani si inca nu si-a inceput viata sexuala.



Cea mica e mai deschisa, poate si unde a crescut aici de mai de mica. Ea a citit la scoala, la biblioteca in carti si a venit acasa cu intrebari. Are 8 ani acum. Intrebarile au fost despre corpul uman, nicidecum despre sex. Mi se pare prea mica pentru asa ceva, va afla cand va fi cazul.



In plus, aici cand mergem la piscina, la sala de imbracat si la dus sunt mereu copii de celalalt sex cu parintii...mai putin fetite la barbati, dar sunt. Insa baieti cu mame sunt mereu, asa pana la 7-8 ani...apoi sunt in stare sa se descurce si singuri. Acolo toata lumea defileaza dezbracat, niciun copilas nu arata cu degetul catre corpul altuia, ceea ce ma face sa cred ca au curiozitatile satisfacute de mici, acasa. Pe mine m-a socat mai intai, tin minte ca am si pus aici un subiect pe forum...imi era rusine sa ma dezbrac cu fetele mele de fata. Dar apoi m-am obisnuit si nu mai vad nicio rusine in asta.



Ca sa raspund la intrebare...educatia sexuala incepe de cand cere copilul. Educatia sexuala incepe cu ccc cunoasterea corpului uman. Intrebarile lui vin natural, din curiozitate si raspunsurile trebuie sa vina la fel, adaptate varstei. [flo]





pur si simplu...



Hobby



calator de profesie



#23
roli25

roli25

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.397 mesaje

Postat 05 ianuarie 2012 - 21:50

Citat:
citat din mesajul lui Ilinca_M.


Pe a mea n-o intereseaza inca diferentele intre baieti si fete, nici nu cred c-a vazut vreun baiat la "nyunyu" gol, numa la gradinita de n-o fi zburdat careva in kuru' gol prin fatza ei, dar cum nu prea vorbeste, habar n-am[:)]
Mi-ai luat o piatra de pe inimia, totusi, auzi tu, "educatie sexuala" la doi ani:)))))) Ce revolutionar1:))

I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.

Dar la mare n-a vazut copii goi? Ai mei la mare au descoperit ca fetitele sunt diferite de baietei.




Roli mami de Andrei [bonjovi](16 ianuarie 2008) si Marc [cavaler](9 iunie 2006)



Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)

#24
Alizee

Alizee

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.337 mesaje

Postat 05 ianuarie 2012 - 21:58

Fiindca Histamina asteapta raspunsuri despre educatia sexuala a adolescentilor, am gasit aici un articol :


Educatia sexuala este un termen general ce cuprinde informatii atat despre anatomia sexuala, reproducerea sexuala, raportul sexual propriu-zis, sanatatea sexuala si a reproducerii, relatiile emotionale, drepturile si respsonsabilitatile sexuale, abstinenta, contraceptia cat si despre diverse aspecte ale comportmentului sexual uman.
Aceasta este ceea ce teoria ne ofera ca si definitite. In realitate educatia sexuala este mai complexa, tine de viata si sanatatea fiecarui om, intrucat sexualitatea apare in viata fiecarei persoane inca de la nastere. Ea face parte din lectiile de viata necesare fiecarui individ.

Educatia sexuala este necesara celor mici (prescolari, scolari) dar si tinerei generatii de adolescenti. Avand in vedere gradul tot mai ridicat de expunere la informatii despre sex in scoli, printre colegii de aceeasi varsta sau mai mari, este importanta interventia unei persoane care sa clarifice anumite aspecte, intrebari, curiozitati. Educatia sexuala este cea care trebuie sa-i invete pe tineri ce inseamna intimitatea, dar sa ofere si o perspectiva generala asupra a ceea ce inseamna sistemul reproducator, metodele de contraceptie si BTS, si mai mult decat atat sa le ofere posibilitatea de a stabili singuri ce inseamna identitatea sexuala, rolul fiecarui gen sexual in familie, societate, perceptia asupra corpului, relatiile cu persoanele de acelasi sex si cu cele de sex opus.

In educatia sexualitatii este foarte important ca adolescentul sa primeasca informatii precise si corecte, despre ambele sexe- informatii sintetizate conform varstei si dorintei sale de cunoastere si cpacitatii de intelegere. Este nedrept sa incercati sa ignorati faptul ca ei sunt constienti de sexualitatea lor, indiferent de varsta la care se afla. Parintii trebuie sa fie pregatiti sa raspunda copiilor lor in mod corespunzator nivelului de expunere si maturitate. Insa mai intai de toate parintii trebuie sa-si dezvolte de timpuriu o anumite relatie de comunicare si prietenie cu copii lor, sa aiba o atitudine pozitiva fata de sex. Conform unor studii, copiii bine informati in legatura cu anatomia masculina si feminina vor suporta mult mai usor schimbarile fizice si emotionale din timpul pubertatii.
Educatia sexuala afecteaza in mod pozitiv adolescentul
Astfel el devine mai tolerant in ceea ce priveste anumite tipuri de comportamente, optiuni etc.
De asemenea studii realizate in lume au indicat faptul ca programele de educatie sexuala bazate pe abstinenta nu au fost deloc eficiente.
Este fals faptul ca adolescentii supusi educatiei sexuale vor fi mai curiosi si vor incepe relatiile sexuale mai devreme. Dimpotriva aceasta acondus la diminuarea activitatii sexuale, la cresterea ratei de utilizare a prezervativului si a altor metode contraceptive.
De obicei dorinta de experimentare a a sexului, masturbarii si homosexualitatii apare atunci cand sunt sunt extrem de curiosi, aflati in necunostinta de cauza, nu sunt educati si sunt expusi materialelor pornografice.
Desi persoanele care trebuie sa asigure aceasta educatie sexuala (parinti, profesori, instructori specializati) au propriile atitudini si credinte despre sex si sexualitate, este foarte important sa prezinte informatiile intr-un mod obiectiv, evitand sa influenteze intr-un mod negativ educatia pe care o asigura.
Educatia sexuala nu trebuie sa impiedice sau sa interzica oamenilor sa faca sex, ci o educatie sexuala eficienta trebuie sa dezvolte anumite atitudini si conceptii impreuna cu anumite abilitati care sa le ofere tinerilor posibilitatea de a decide pe baza unor informatii corecte daca sunt pregatiti sau daca doresc sa initieze o relatie sexuala.

O educatie sexuala eficienta trebuie sa ofere tinerilor oportunitatea de a explora ei insisi motivul pentru care oamenii fac sex, in ce masura implica si efecteaza emotiile persoanelor, respectul pentru sine si pentru ceilalti, sentimentele, deciziile lor. Pentru a intelege anumite lucruri legate de viata, adolescentul trebuie sa aiba sansa sa exploreze diferentele sexuale intre genuri, cum apartenenta etnica si sexualitatea pot afecta optiunile si sentimentele oamenilor. Acestia trebuie sa constientizeze ca batjocura, tachinarea, steoreotipurile, abuzul si exploatarea pot influenta megativ relatiile interumane.
Sfaturi pentru adolescenti atunci cand vine vorba de sexualitate
> Este ok sa fii jenat atunci cand discuti despre sex. Este un subiect mai sensibil dar trebuie sa ai curaj sa pui acele intrebari care iti macina gandurile.
> Educatia sexuala nu inseamna doar informatii legate de actul sexual in sine.
> Incearca sa discuti despre sex cu parintii/ doctorul / psihologul scolar/ o ruda in care ai incredere (mai putin cu cei de aceesi varsta cu tine- prefera o sursa sigura) .
> Atentie in ceea ce priveste informatiile si capcanele internetului- poti gasi in schimb enciclopedii si carti de specialitate, potrivit varstei tale.
> Nu te angaja intr-un comportament despre care nu vrei nici macar sa vorbesti – inseamna ca nu esti inca pregatit sa initiezi acel comportament.
> Este ok sa spui "Nu sunt pregatit pentru asta inca!" fie ca este vorba de anumite informatii sau anumite comportamente sexuale. Sexualitatea detine multe informatii de absorbit in procesul de educare si este bine sa astepti pana vei fi capabil sa te confrunti cu anumite aspecte.
Retineti!
1. Nu trebuie sa fii intodeauna de acord cu tot.
Discutiile echilibrate in ceea ce priveste diferentele de opinii nu trebuie sa promoveze un anumit set de credinte sau un altul si nu trebuie sa fiti adeptul unui singur set de conceptii. Parte din explorarea sexualitatii si intelegerea punctelor de vedere culturale, religioase si morale privind acest subiect este sa descoperi cu ce anume esti TU de acord sau nu.
2. Pornografia nu reprezinta educatie sexuala. Sunt fantezii- nu informatii utile.
Educatia sexuala este despre promovarea ideii de dorinta, consimtamant si placere sexuala atat timp cat actul sexual se desfasoara responsabil. Ea te invata despre confortul propriului corp si eliminarea inhibitiilor.
Ce informatii ar trebui furnizate adolescentilor?
Educatia sexuala presupune adaugarea de noi informatii privind sexul si relatiile interumane si de corectarea a informatiilor incorecte acumulate. Topice necesare de abordat in educatia sexuala a adolescentului:
* Dezvoltarea sexuala si reproducerea.
* Fertilitatea si conceptia/ contraceptia.
* Relatiile amoroase si relatiile interumane.
* Sexualitatea si diversitate sexuala, abordari culturale si religioase diferite.
* Avort.
* Confidentialitate si intimitate.
* Moduri de a se confrunta cu presiunea celorlalti adolescenti.
* Consimtamatul sexual.
* Gama de surse de sprijin, sfaturi disponibila.
Rolul scolii si a familiei in educatia sexualitatii
Parintii reprezinta persoanele in care au cea mai mare incredere copii si adolescentii. De asemenea scoala ar trebui sa fie o sursa de informare formala si informala cu privire la sexualitate (in special in cazul in care parintii sunt depasiti de situatie sau nu au avut nici ei acces la educatie sexuala in mod corespunzator).
Tinerii sunt important pentru societate si trebuie investit in ei pentru a-si proteja sanatatea, viata si a putea ajuta, educa semenii.
Adolescentii sunt in special vulnerabili la infectiile transmisibile sexual deoarece ei nu manifesta stabilitate in relatii si isi schimba frecvent partenerii. Mai mult decat atat ei sunt sensibili la presiunile colegilor si imaginilor media, iar unii dintre ei sunt chiar exploatati sexual de catre adulti.
Cand ar trebui sa inceapa educatia sexuala?
Varsta la care ar trebui furnizate copilului informatii despre sexualitate depind de dezvoltarea fizica, emotionala si intelectuala a tanarului, cat si de nivelul sau de intelegere.
Este insa important ca aceasta sa inceapa la o varsta fageda si sa fie sustinuta in special in perioada adolescentei, o perioada a confuziilor si schimbarilor hormonale.
In jurul varstei de 4-5 ani apare prima intrebare "Cum am aparut eu pe lume?", iar povestea cu barza este una daunatoare pentru copil. Atunci veti sti cu siguranta ca el este pregatit sa absoarba informatii privind sexualitatea.
Pericolul lipsei educatiei sexuale la copii si adolescenti
Adultii nu trebuie sa se simta incomod discutand cu adolescentii despre sex sau sa ignore existenta sexului. Se pot pacali astfel pe ei insisi insa isi vor expune copii la o curiozitate periculoasa.
Pentru anumiti adolescenti ghinionisti prima lor experienta sexuala a fsot un dezastru fizic sau emotional, s-a finalizat cu o sarcina sau cu o boala cu transmitere sexuala.
Adolescentii devin activi sexuali la o varsta destul de frageda. Un adolescent de 15 ani este expus mult mai multor riscuri decat unul de 20 de ani.
Specialistii in pshihologia copilului sustin ca parintii vor trebui sa raspunda intrebarilor copiilor legate de sexualitate potrivit stadiului sau de dezvoltare si de cantitatea de informatie pe care el este dispua sa o absoarba. Cheia succesului il reprezinta impartasirea sistemului de valori al parintilor si adolescentului, insa nu prin impunere fortata ci prin comunicare eficienta. Copiii, adolescentii care simt conectati cu valorile familiei, vor fi mai deschisi in ceea ce priveste discutiile cu parintii, chiar si despre sex si evita inceperea vietii sexuale la o varsta timpurie.

Educatia sexuala face parte din educatia anti- viol
Educatia sexuala nu inseamna doar luarea unor masuri preventive pentru combaterea consecintelor fizice si emotionale ale unui raport sexual, ci si educarea individului ca sexul este un aspect normal al vietii, o practica sanatoasa, cu forme variate, ca trebuie practicat consensual si sa provoace placere participantilor.
E adevarat ca acei condamnati ai societatii care provoaca aceste acte nemiloase nu vor tine cont de gravitatea faptelor sale prin simpla mentionare a acestor aspecte. Insa poate o educare a populatiei va evita anumite situatii sau va invata indivizii cum sa reactioneze in anumite cazuri. Educatia sexuala este mai important in acest caz pentru victime sau potenriale victime ale violului- trebuie sa oferim tinerelor suficiente instrumente pentru a recunoaste si reactiona impotriva abuzului sexual.
Daca insa vrem sa invatam despre ce inseamna atacul sexual intr-un mod inteligent trebuie sa cunoastem ce inseamna consimtamntul activ – benevol (pentru a elimina apararea violaturilor: "nu a spus nu si am considerat ca femeia si-a oferit consimtamatul pasiv") . Astfel se elimina conceptia gresita conform careia se considera viol doar sexul in situatia in care o persoana spune nu sau riposteaza prin violenta fizica, ci se considera viol - sexul in care consimtamantul nu este benevol si liber exprimat.

Educatia sexuala face parte din educatia anti-abuz sexual
Abuzul sexual al copiilor este o problema grava a societatii dar este o realitate cu care ne confruntam. Fie ca abuzatorii sunt adolescenti, parinti, cunoscuti sau necunoscuti ai victimei, psihopati sau doar curiosi, aceste probleme vin dintr-o lipsa de educatie sexuala din copilarie, adolescenta, a unor frustrari sexuale.
Cei mai conservatori dintre indivizii societatii ar prefera sa interzica cu desavarsire sexul pana la o anumita varsta, fara explicatii suplimentare, insa. Credeti ca aceasta abstinenta impusa ar rezolva problemele sexuale sau abuzurile sexuale? Lipsa de informatie poate fi la fel de daunatoare pentru un copil/ adolescent ca si furnizarea unor informatii gresite.
Exista numeroase tipuri de abuz sexual cum ar fi atingerile necorespunzatoare, mangaierile, voyeurism, expunerea la pornografie, fortarea catre practici sexuale etc. Abuzul poate fi singular sau repetat pana la varsta adolescentei inhiband dezvoltarea normala a copilului/ adolescentului.
Educatia sexuala (atat pentru copii cat si pentru parinti) poate contribui la depistarea din timp a unor simptome, semnale, indicii care ar putea preveni un astfel de act de cruzime.
Adesea adolescentii fug de acasa ca si modalitate de evadare, nu spun nimenui ce se intampla deoarece ei nu se simt in siguranta sa povesteasca, nu stiu cui sa i se adreseze sau nu i se acorda suficienta credibilitate. Educatia sexuala este foarte importanta in cazul nefericit al unui copil care ajunge victima unui abuz sexual, pentru a intelege ceea ce i se intampla si ca sa poata vorbi despre acest lucru, explica specialistii.
Psihologii specializati in psihologia copilului sustin ca nevorbind copilului despre sexualitate el va cauta curios informatii in alta parte – devenind astfel o prada usoara pentru un abuzator pregatit sa atraga copilul cu raspunsuri pe aceasta tema.

Informatia inseamna putere, iar puterea iti da incredere. Contribuiti la educarea copilului /adolecentului si a parintelui deopotriva pentru a salva macar unul din cei 1000 de copii abuzati anual in Romania (oficial) .

Atentie!
Pe langa aceste aspecte mentionate, educatia sexuala este un proces complex si uneori inaccesibil unor anumite grupuri de oameni datorita diferentelor culturale, religioase. Trebuie insa sa manifestam o atentie sporita si asupra acestor grupuri, precum si tinerilor parinti, manifestarilor timpurii de homosexualitate si lesbianism, bisexualitate. Trebuie sa gasim o modalitatea de a ajunge cu informatiile necesare si la cei care nu au acces la anumite servicii publice, scoli, medici, si vulnerabili din punct de vedere social (refugiati, tineri institutionalizati, tineri ai strazii).
Dreptul la educatie este un drept universal al omului (Declaratia Universala a Drepturilor Omului 1948, art. 26 (1) ).
Sexul si presiunea sexului la adolescenti
Traim intr-o lume sexualizata, unde orice, de la reclame, reviste, prieteni promoveaza sexul. Astfel incat ori acesta are prieteni care il incurajeaza sa faca sex, ori priveste la televizor sau citeste o revista, toti simt la un moment dat aceasta presiune exercitata asupra lor de a face sex ...






allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.


#25
Ilinca_M.

Ilinca_M.

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.927 mesaje

Postat 05 ianuarie 2012 - 22:04

Citat:
citat din mesajul lui roli25

Citat:
citat din mesajul lui Ilinca_M.


Pe a mea n-o intereseaza inca diferentele intre baieti si fete, nici nu cred c-a vazut vreun baiat la "nyunyu" gol, numa la gradinita de n-o fi zburdat careva in kuru' gol prin fatza ei, dar cum nu prea vorbeste, habar n-am[:)]
Mi-ai luat o piatra de pe inimia, totusi, auzi tu, "educatie sexuala" la doi ani:)))))) Ce revolutionar1:))

I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.

Dar la mare n-a vazut copii goi? Ai mei la mare au descoperit ca fetitele sunt diferite de baietei.




Roli mami de Andrei [bonjovi](16 ianuarie 2008) si Marc [cavaler](9 iunie 2006)



Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)

Are doi ani si 8 luni. N-am fost la mare inca. Da' cand om merge-o oi informa-o daca va fi curioasa de ceva:))) Eu cred ca oricum copiii stiu din start ca exista diferente intre femei si barbati, instinctual, sau habar n-am cum, caci fiica-mea pe la 1 an si 8-9 luni a avut o perioada de vreo luna in care n-a suportat nicio femeie. In schimb barbatii i-au placut mereu:)). Lasand gluma la o parte, cred ca atractia fatza de sexul opus apare,in forme incipiente, destul de devreme, asa ca degeaba ne shocam noi ca vai, copile de 12 ani...nu putem sa intervenim noi in mersul firii. Cu o buna educatie, cu deschidere, stabilind bune relatii cu copiii vom putea sa-i "ghidam" astfel incat sa-si gestioneze "cu cap" trairile.

I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.

#26
szivarvany

szivarvany

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 23.458 mesaje

Postat 05 ianuarie 2012 - 22:46

Citat:
citat din mesajul lui Darria
Citat:
citat din mesajul lui mamagiuliei a primit fi`mea o cartulie adresata copiilor de 5-6 ani unde scrie despre reproducere, este f haioasa cartulia.......aaa, am cumparat cartea roz pt fete :-)
Daria: te rog spune-mi ce este "cartea roz pt fete"? dar cartea mentionata in primul rand? am cautat dar nu am gasit pt. varste asa de mici, pe intelesul lor. am incercat sa le caut acum pe net dar nu am gasit, poate nu am cautat suficient.
corpulasta e aia haioasa la care va atrag atentia ca unii parinti pot avea adevarat shoc [:D] deci sa o cititi inainte sa le o dati copilului [pk]cartea roz - varianta pt baieti e albastra [:)]edit; eu de cand s a nascut fi`mea am denumit organele cum sunt vulva si penis. fara animale, pasari,legume, fructe ...anatomic vorbind, cand am alcatuit macheta corpului uman a aflat si restul denumirilor cand m a intrebat.cel mai haios i s a parut cordonul ombilical [:D] _______________________________________________Daria & felina fioroasa[zana]GIULIA(2004 08 16) cu [buburuza]Sela[pegeam][aho][pegeam]

#27
Xenia2006

Xenia2006

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 228 mesaje

Postat 06 ianuarie 2012 - 07:22

noi am inceput pe la 8 ani, asa; desi nici eu nici taica-sau nu stim ce stia deja baiatul. acum zambesc, ca are aproape 16 ani, dar atunci... stiti bancul ala, bunica zice nepoatei 'trebuie sa vorbim despre sex', nepoata raspunde 'da granny, ce vrei sa stii?'

#28
terishka

terishka

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 127 mesaje

Postat 06 ianuarie 2012 - 10:18

In teorie, imi propun ca educatia sexuala a copiilor mei sa inceapa de cand intreaba. Sa le raspund, punctual si fara detalii suplimentare, necerute, la tot ce ma intreaba.

In practica, fiica-mea de 4 ani m-a intrebat cum a venit ea pe lume, am cumparat-o de la magazin:). M-a surprins intrebarea si nu i-am raspuns la ce a intrebat ea (cum) ci ca a venit de la mine din burtica (deci de unde mai degraba) - asta mai discutaseram deja, eram pe teren cunoscut. M-am suparat un pic pe mine ca m-am pierdut, imi propun ca data viitoare sa fiu mai pe faza.

#29
histamina

histamina

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.285 mesaje

Postat 06 ianuarie 2012 - 11:02

alinta, iti multumesc dar,ultimul lucru pe care il vroiam era un articol si mai ales unul cu un pur limbaj de lemn.
"Cheia succesului il reprezinta impartasirea sistemului de valori al parintilor si adolescentului, insa nu prin impunere fortata ci prin comunicare eficienta. Copiii, adolescentii care simt conectati cu valorile familiei, vor fi mai deschisi in ceea ce priveste discutiile cu parintii, chiar si despre sex si evita inceperea vietii sexuale la o varsta timpurie."
in acesti termeni vei vb cu copilul tau?


am terminat liceul sanitar sefa de promotie, am 4 stagii de practica la obstetrica si ginecologie.

fetele au inteles, deci experienta propie e esentiala.
ce ati facut voi in situatia in care a trebuit/ati considerat ca trebuie sa dati informatii despre sex,cum ati "supravietuit "adolecentei voastre si adolescenteii copiilor vostrii in situatiile respective.[:D]

http://forum.desprec...ian-Minunea-mea

#30
Alizee

Alizee

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.337 mesaje

Postat 06 ianuarie 2012 - 11:45

Adica ma certi ca nu iti place limbajul articolului ? [8D]
Ideile din el le-ai inteles ? Sau trebuie sa ti se spuna cuvant cu cuvant cum sa te exprimi in fata nepotului ? [:p]




allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.



Panic Questions

  • Poze pt o a 2-a sarcina

    PaulaTin
    - Astăzi, 08:43

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

Last Blogs

  • Cum am tratat răcelile în sarcină

    Ana1298
    - Astăzi, 06:30

  • 36 saptamani

    Roxana3001
    - Ieri, 22:33

  • Luna a 8-a

    Pau26
    - Ieri, 22:12

  • Activități care m-au ajutat în sarcină

    Ana1298
    - Ieri, 21:39

  • Control trimestrul 2

    lili.95
    - Ieri, 19:50

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -