Sari la conținut

Sari la conținut


* * * - - 2 voturi

Comunismul - o idee buna?!


379 raspunsuri la acest subiect

#21
ioanadara

ioanadara

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 798 mesaje

Postat 13 decembrie 2010 - 13:15

Am ametit putin citind insa incerc sa-mi revin si sa -mi fac putin timp mai tarziu sa pricep de unde incepe si unde vrea sa ajunga "situatiunea" .[:D]
Multumesc mult, Capcaunule , stiam eu ca pot gati linistita si altii ma vor scoate din impas atunci cand mi-a venit ideea cu cautarea in vechea constitutie (hi,hi unde ma incadrez oare ?)

#22
Adrianaa

Adrianaa

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 726 mesaje

Postat 13 decembrie 2010 - 13:26


Citat:
citat din mesajul lui capcaunul


Practic, filozofia politica a luat-o pe doua cai distincte in secolul XIX, antagonismul celor doua cai fiind exacerbat nu din ratiuni ideologice ci din porniri geopolitice. Comunismul si capitalismul au coexistat pana cand au intrat in contact si fiecare si-a vazut periclitate sferele de influenta. Oamenii obisnuiti, cei multi, au cazut de fiecare data la mijloc in confruntarea adevaratilor stapani ai lumii.


Adevarat.


#23
Fomalhauti

Fomalhauti

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.629 mesaje

Postat 13 decembrie 2010 - 13:28

Eu fac parte dintre cei care cred ca IDEEA de comunism este buna. Din pacate nu se poate pune in practica. Ideea in sine este frumoasa, nobila si daca nu s-ar fi incercat punerea in practica in trecut ar exista cu siguranta multi care ar dori-o. Este frumos sa crezi ca oamenii sunt egali sau macar ca ar trebui sa fie. Este frumos sa crezi ca toti ar trebui sa aiba aceleasi drepturi, sa munceasca la fel de mult si sa aiba fiecare "dupa nevoi".

Comunismul nu a fost de la bun inceput aplicat asa cum a fost gandit. Adica, Marx a gandit comunismul pentru o tara industriala dezvoltata, stiti voi (cei care au facut scoala atunci) "fortele de productie"...In schimb principiile comuniste s-au aplicat pentru prima data intr-o tara care numai industrializata nu era, era chiar feudala, Rusia tarista. Apoi a fost practic impusa altor tari intr-un mod in care bietului Marx nici nu-i trecuse prin cap.

Teoria comunista nu spune nimic despre politia politica, dictaturi...

De exemplu, mie, "economia planificata" mi se pare o idee foarte buna, economia capitalista mi se pare o risipa extraordinara. Ce sens are sa se produca mai mult iaurt, mai multa ciocolata, mai multa mobila, mai multe masini decat are nevoie populatia? (Ce sens a avut sa se construiasca mai multe case decat pot oamenii cumpara?) Si lucrurile nu se opresc la productie, se cheltuiesc bani ca sa ne faca pe noi, consumatorii sa cumparam aceste bunuri, aceste cheltuieli cresc artificial pretul produselor....

Bine ca mi s-a trezit bebela, ma opresc din aberat....Da' ma intorc. BRB, cum zic adolescentii mei (pentru cei care nu au adolescenti: be right back!)

#24
ina.click

ina.click

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.341 mesaje

Postat 13 decembrie 2010 - 13:44

La intrebarea cu "de unde aveam bani atunci de toate alea" - prioritizam cu japca, de acolo aveam bani.
Tot la export, mai nimic in burta, alimente pe cartela, nema medicamente prin spitale, etc. In schimb nu aveam datorie externa si construiam cu spor si ....mai mult spor, la al tarii viitor![:D]

Sunt prea tanara sa pot avea o parere proprie despre cum a fost comunismul in tara noastra; Sincer, cred ca a inceput ca o intentie foarte onorabila esuata intr-un alambic de cult al puterii, coruptie si dictatura.

Am sa-l citez aproximativ pe tata, care regreta sincer comunismul. Nu l-am contrazis niciodata, n-are rost si nu ar duce decat la discutii inutile.

Tata regreta siguranta acelor zile. Face parte si din oamenii care nu au avut aspiratii enorme, de cucerit cate un Everest pe luna. Toate visele sale si ale parintilor sai fusesera pe rand implinite de catre comunism. Provenea dintr-o familie saraca, trecuta prin lipsuri groaznice. Iar comunismul din Romania ii oferise:
- casa
- serviciu stabil
- posibilitati ieftine de a-si petrece timpul liber. - > turismul romanesc, asa cum era el.

Pe de alta parte familia mamei avea motive sa fie oarecum in tabara opusa. Fusesera "chiaburi" si isi regretau futil rangul social de acum 300 de ani si diverse averi obscure pe care - ghinion - le-au tocat inainte sa apara comunistii, ca sa nu mai am eu ce revendica acum [:D]





[gravi]27 + [baietel]


#25
Andries

Andries

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.033 mesaje

Postat 13 decembrie 2010 - 14:28

Eu cred ca o sa le treaca nostalgia dupa comunism, mai ales dupa ce iesim din criza asta dezastru. Din pacate criza in Europa nu s-a terminat, noi suntem dependenti de Europa dpdv al exporturilor si al fluxurilor de capital asa ca pana una alta suntem si noi nevoiti sa luam masuri de austeritate. Cel mai prost lucru care se intampla la noi este nu neaparat ca se strange cureaua, ci felul in care se face, diferenta dintr epolitica romaneasca actuala si cea valabila pe timpul fanariotilor nu este foarte mare.
Ideologic vorbind, comunismul care a fost implementat la noi este mort. Nici macar in China nu isi mai pastreaza aceeasi forma.

Andries

#26
My_Lady0091

My_Lady0091

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.630 mesaje

Postat 13 decembrie 2010 - 14:51

democratia e o idee buna, nu comunismul!asta e cea mai mare prostie pe care am citit-o pe ziua de azi!!!!

ce am trait noi nu a fost comunism(vezi Cuba)..iar ce traim nu e democratie, nu a fost de la bun inceput...(demos- krathos..)nu are nici o treaba cu ce se petrece de 21 de ani,e doar o alta forma a statului totalitar: democratie voalata,parerea mea umila![q]






Blackmoon Lady&lipishtocul [copil]

Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca


#27
Alexandra

Alexandra

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 152 mesaje

Postat 13 decembrie 2010 - 15:14

Parintii mei au avut un prieten italian, un comunist adevarat. Adica nu un oportunist cum erau la noi activistii de partid, ci un om care credea in ideile comunismului, luptase pentru ele - a luptat alaturi de partizani.
Genaro era profesor, locuia in sudul Italie si isi facuse o casa a lui. La un moment dat tata i-a pus urmatoarea problema: Genaro, sa zicem ca vin comunistii la putere si-ti iau casa, ca astia nationalizeaza tot. Raspunsul lui: cum s-o ia, e a mea. Dupa un sfert de ora de dialog absurd ti-o iau, ba nu ca e a mea, Genaro a declarat ca ar fii primul care s-ar ridica impotriva lor daca ar face asemenea lucruri. Tata i-a spus, bine, dar la noi asa au facut. raspunsul lui Genaro: La voi n-a fost comunism.
Comunismul de la noi a fost o dictatura, ideile filosofiei comuniste nu se regaseau pe nicaieri. De altfel, ideile lui Marx probabil ca nici n-au fost citite de activistii care faceau politica, Marx de altfel a si spus ca acest sistem nu trebuie sa fie aplicat intr-o tara saraca. Si unde a aparut? - taman in Rusia. Deci startul a fost de la inceput gresit.
Din pacate, comunismul ca sistem nu a functionat, capitalismul asa cum il stim noi este in criza profunda si nu cred ca se mai poate continua asa, iar noi nu am gasit "a treia cale" de care vorbea Toffler.

#28
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 13 decembrie 2010 - 15:54

Mi s-a parut bun acest articol al lui Dan Turturica

http://www.romaniali...scu-209504.html



Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit

vivi

#29
Fomalhauti

Fomalhauti

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.629 mesaje

Postat 13 decembrie 2010 - 17:58

Revin la principiile economiei comuniste. Am spus ca ma gandesc de multe ori cand ma duc la cumparaturi la uriasa risipa din capitalism. Ce se intampla cu uriasa cantitate de ornamente de Craciun care raman nevandute? Nu ar fi fost mai bine daca s-ar fi facut niste "aprecieri" cam cat se cumpara si s-ar fi produs doar atat. Poate unii ar fi ramas cu mai putine...Si? Asta despre "economia planificata"

Mai era un principiu interesant. Avand in vedere ca totul era "de stat" (sau al poporului, cum vreti sa spuneti) se puteau aplica oricum preturile. Obiectele "necesare" se vindeau sub pretul de productie iar cele "de lux" mult peste. Nu stiu toate produsele care sa incadrau in cele doua catagorii, oricum, necesare erau alimentele (nu stiu daca toate), hainele si....cartile (hai, nu mai ziceti ca teoria comunista continea numai idei proaste). Articole de lux erau masinile, de exemplu. Stiu, unii pot spune ca o masina este mult mai necesara decat o carte...Ei, aici e una din problemele comunismului, repartitia "dupa necesitati." Nu toti au aceleasi necesitati, unii "necesita" masini, blanuri, bijuterii....

#30
bebe_io

bebe_io

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 114 mesaje

Postat 13 decembrie 2010 - 18:12

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti

Revin la principiile economiei comuniste. Am spus ca ma gandesc de multe ori cand ma duc la cumparaturi la uriasa risipa din capitalism. Ce se intampla cu uriasa cantitate de ornamente de Craciun care raman nevandute? Nu ar fi fost mai bine daca s-ar fi facut niste "aprecieri" cam cat se cumpara si s-ar fi produs doar atat. Poate unii ar fi ramas cu mai putine...Si? Asta despre "economia planificata"

Mai era un principiu interesant. Avand in vedere ca totul era "de stat" (sau al poporului, cum vreti sa spuneti) se puteau aplica oricum preturile. Obiectele "necesare" se vindeau sub pretul de productie iar cele "de lux" mult peste. Nu stiu toate produsele care sa incadrau in cele doua catagorii, oricum, necesare erau alimentele (nu stiu daca toate), hainele si....cartile (hai, nu mai ziceti ca teoria comunista continea numai idei proaste). Articole de lux erau masinile, de exemplu. Stiu, unii pot spune ca o masina este mult mai necesara decat o carte...Ei, aici e una din problemele comunismului, repartitia "dupa necesitati." Nu toti au aceleasi necesitati, unii "necesita" masini, blanuri, bijuterii....

Ceea ce tu consideri "risipa" din capitalism reprezinta paleta de bunuri sau servicii din care tu sa-ti alegi exact ceea ce iti trebuie.
Te inseli amarnic daca iti imaginezi ca producatorii nu isi fac calcule si nu planifica cam cat ar trebui sa fie cererea pentru a-si dimensiona corect productia. Tu crezi ca vrea careva sa investeasca bani in a produce mult peste ceea ce se estimeaza ca va fi comercializat?

In ceea ce priveste faptul ca preturile erau stabilite arbitrar, fara nici o legatura cu echilibrul dintre cerere si oferta - asta ducea la penurie de bunuri. Existau liste de asteptare pentru masini de gatit, pentru frigidere, pentru butelii de gaz, pentru autoturisme etc. etc. etc. Era o inflatie de bani mascata in penuria de produse.
Cand aducea adidasi la magazin se facea coada la intrare inainte de a se descarca toata marfa.

Cineva zicea ca nu ar trebui sa existe o relatie de cauzalitate intre comunism si politie politica si nomenclaturism. Pai realitatea este ca una fara alta nu se poate. Ce te faci cu acei indivizi care nu-si doresc acel regim? Le permiti sa adopte ei un teritoriu pe care sa instaureze economia de piata? Bineinteles ca trebuie sa ai politie politica.
Evident ca va exista nomenclatura. Cele mai stringente nevoie sunt cele ale tale, mult mai stringente decat ale oricui altcuiva. Si daca tu esti factor de decizie prima oara te cauti de ceea ce iti trebuie tie.


Panic Questions

  • Poze pt o a 2-a sarcina

    PaulaTin
    - apr 26 2024 08:43

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

Last Blogs

  • Cu bebe in burtica la Zoo

    Pau26
    - Astăzi, 13:17

  • Saptamana 19

    ZDenisa
    - Astăzi, 00:33

  • Patutul bebelinei

    Roxana3001
    - Ieri, 21:56

  • O noapte furtunoasa

    Roxi_pisicul23
    - Ieri, 13:18

  • Cumpărături

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 11:35

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -