Tot din carte, despre "pradatori"(sexual abusers)
-cand e vorba de siguranta copiilor, diferenta dintre parinti si experti este aceea ca parintii vor spune de cele mai multe ori "cred ca..", in idei preconcepute ca, de ex: "cred ca pradatorii isi petrec timpul pe langa locurile de joaca" sau "cred ca pana la urma copiii sunt mai in siguranta in perechi"
- dar, de cele mai multe ori, de la prezenta unui child abuser in jur pana la abuzul propriu zis se pot defini cateva piese ca de puzzle, din care parintele poate preveni situatia.
Semne fizice ale unui abuz (au fost date si mai sus, de alte fete, parca)
-probleme digestive
-probleme de mers sau de stat jos
-lenjerie patata
-sange in kk/pipi
-contuzii genitale fara explicatie
-BTS
Cine sunt agresorii? aproape 100% sunt barbati heterosexuali care, printr-un proces treptat au primit accesul la copil. Din fericire, exista si un procedeu prin care putem preveni.
1. detecteaza dovezile unui abuz care e pe cale sa se intample
-child abuser-ul va tinti catre un copil pe care il simte vulnerabil (de ex, unul care nu se simte popular, unul care simte ca nu este iubit, etc):"Parintii nu te inteleg si nu te iubesc?eu te inteleg, eu te iubesc. Colegii rid de tine?stiu cum e, am trecut si eu prin asta. etc "empatia functioneaza de minune cu copiii
-intr-un anumit moment, pradatorul va introduce notiunea de secret al lui si al copilului:"nu ii spune mamei de bomboana asta ca se va supara" care se poate transforma in "daca mama ta ar sti asta, te-ar uri" sau chiar "daca ii spui mamei tale, ii voi face rau!"
-semnele se gasesc si la copil: incepe sa vorbeasca despre noul "prieten" care il intelege
-child-abuser-ul poate fi o ruda apropiata- parintii nu au aparent niciun motiv sa ii deranjeze apropierea de copil- cei care abuzeaza copiii nu sunt intotdeauna infricosatori! pot fi niste rude care asa isi imagineaza ca le daruiesc afectiune...
2. alege cu grija si incet oamenii din jurul copiilor tai- elimina-i repede pe cei pe care nu ii vrei in jur
-asigura-te ca atunci cand o persoana noua intra in cercul tau si al copilului, este alegerea ta- si nu alegerea acelei persoane
-daca cineva e f interesat de copil, incearca sa il observi si sa iti dai seama ce vrea cu adevarat
3. invata-ti copilul despre atingeri, corpul sau, limite, comunicare
-copilul tb sa stie:
ca e ok sa se razgandeasca cu privire la un lucru
cccorpul lui ii apartine in totalitate
cum sa vorbeasca despre corpul sau
cum sa spuna NU
cum sa continue sa spuna ce se intampla cand cineva nu il asculta
Un molestator de copii a spus juriului care il condamna: "Aratati-mi un copil care nu stie nimic despre sex iar eu va spun ca va fi urmatoarea mea victima" (huh, asta vad ca e celebra, apare si in articolul de mai sus si in carte...)
Noe & Anne-Bianca(14.03.2006)
Ce mai citim noi
The moment scatters.
Motionless, I stay and go: I am a pause