Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Religia si Arta (3 1/2)


32 raspunsuri la acest subiect

#21
Sabina

Sabina

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 11.695 mesaje

Postat 30 octombrie 2005 - 19:38

Citesc doua carti.



Scurta istorie a timpului, de Hawking, din care inteleg unele lucruri(de genul "cutarica a luat premiu nobel[:D]), dar imi da multe idei de compozitie, mereu mi s-a intamplat asa, in liceu aveam cele mai bune idei dupa ce rezolvam o problema la mate.



si Emotion and Meaning in Music de Leonard B Meyer, carte cica de capatai, imi trebe la doctorat.










Sabina si [hippi] Sofia Galagia







Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã.



#22
RA

RA

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 369 mesaje

Postat 30 octombrie 2005 - 22:00

Sincer,nu cred ca opera lui Wagner are mesaje subversive antisemite.
Cred ca antisemitismul lui s-a manifestat in eseuri,nu in muzica.
------------------------
"Momentele geniale din muzica lui sunt cele orchestrale, in care n-ai nevoie de cunostinte de mitologie si crestinism ca sa il intelegi...adica acelea in care a fost liber sa simta si nu constrans de libret."
------------------------------------------------------
...adica fix de cand micul Ludwig incepe sa-i dea banutul[:D],nu?
Sabina,io marturisesc ca nu-l inteleg nicicum,adica il inteleg da' nu-l pricep,adica-l pricep,da' nu-mi place ,dom'le[:D]

Ce ziceti,matematica e o arta?


Ingrid



"Romania-tinuta umila a splendorii."

#23
amuleta

amuleta

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 448 mesaje

Postat 30 octombrie 2005 - 22:27

Daa, a mai frumoasa...

#24
conchita

conchita

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.238 mesaje

Postat 30 octombrie 2005 - 23:52

quote:
Originally posted by myrrha

Ei, multumesc pentru linkuri, Conchita.
Mie imi demonstreaza, ca si "arta" comunista, nu ca arta poate fi "redusa" la mesaj (ca n-am zis nicaieri asta), ci ca mesajul e esential. Si ca pot scoate un mesaj interesant chiar si din "arta" comunista, daca o privesc intr-un anume fel, si ca ma pot intemeia pe mine ca receptor "artistic" mai bine analizind-o si contestind-o.


mie tot nu mi se pare ca mesajul e esential in arta, ci modul in care se comunica acel mesaj. ca doar asta diferentiaza arta de alte forme de comunicare, nu? si tot de asta nu putem vorbi de arta comunista, pentru ca s-a redus la mesaj, n-a contat cum se forumuleaza mesajul pe criterii artistice. s-a golit arta de sens cu totul, si-a ramas numai discursul, care ar fi mers foarte bine si in orice alt tip de comunicare. mai mult, in cazul asta, mesajul neaga arta, desi o foloseste.

ca sa dau un exemplu, mult blamat pe DC :-)), Lolita lui Nabokov: mesajul e oribil, la primul nivel. avem de-a face cu un pedofil. la al doilea nivel deja se schimba si mesajul, iar pana la ultimul ajungem la interpretari de genul Lolita=ingerul mortii, ca la Mann in Moartea la Venetia. dar forma, scriitura in speta, face din Lolita ceva ce n-ar putea ramane la fel in nici o alta forma artistica. Lolita poate fi pictata, cantata, dansata, whatever, nu va ramane la fel. pe cand mesajul din "arta" comunista ar fi putut supravietui intact in orice alta forma artistica.

#25
lilanda

lilanda

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.366 mesaje

Postat 31 octombrie 2005 - 12:02

quote:
Originally posted by conchita
quote:
Originally posted by myrrha
Ei, multumesc pentru linkuri, Conchita.Mie imi demonstreaza, ca si "arta" comunista, nu ca arta poate fi "redusa" la mesaj (ca n-am zis nicaieri asta), ci ca mesajul e esential. Si ca pot scoate un mesaj interesant chiar si din "arta" comunista, daca o privesc intr-un anume fel, si ca ma pot intemeia pe mine ca receptor "artistic" mai bine analizind-o si contestind-o.
mie tot nu mi se pare ca mesajul e esential in arta, ci modul in care se comunica acel mesaj.
...si poate cind se comunica acel mesaj.Mie mi se pare interesant ca, intr-o opera de arta, forma este cea care ramine o constanta, pe cind mesajul poate fi considerat "o variabila" (asta ca veni vorba de matematica [:D])....si variabila asta depinde de o sumedie de factori, printre care receptor, societate, morala, timp, relgie etc....Nu ma pot abtine sa dau si io un exemplu':-)): tabloul Familia a lui Egon Schiele. La prima vedere pare o scena de familie. Intima...intial, artistul se pictase pe sine si o pictase pe sotia lui, care in scurt timp a aflat ca-i insarcinata. Atunci, Schiele, l-a "introdus" in tablou si pe copilul nenascut. In citeva luni insa, mureau toti: mai intii sotia insarcinata si, dupa trei zile, artistul!!! Nu-i asa ca privim altfel tabloul, odata ce stim povestea??? Indraznim chiar sa modificam mesajul operei, sa-l nunatam, sa-l adaptam prezentului nostru..Tocmai pentru ca genereaza o multitudine de mesaje, arta mi se pare mult mai mult decit o forma de comunicare....exceptia o face arta dedicata, fie ca este religioasa sau comunista. In astfel de forme de arta, mesajul este clar, pre-conceput, receptorul neavind libertatea deplina de a intelege ce vrea el...[hot]pozulici si calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

#26
myrrha

myrrha

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 550 mesaje

Postat 31 octombrie 2005 - 15:41

Lilanda, Conchita, va dau dreptate cu modul si "cind"-ul mesajului, doar ca dupa mine astea tin tot de mesaj, de semnificatie, de optiunea autorului de a dezvalui semnificatia si de deschiderea, disponibilitatea materialului pe care il foloseste.

Pentru mine o arta cu un singur mesaj (ce numesti tu, Lilanda, arta dedicata) e o arta moarta (in care receptorul e redus la tacere, nu e lasat sa contribuie cu nimic). Si exista forme de comunicare simple si forme de comunicare din ce in ce mai complexe si mai nuantate, care se bazeaza pe aceeasi relatie semiotica, desfasurata intre un emitator si un receptor.

Sabina, te intrebam ce citesti pentru ca si eu ma mulez foarte mult dupa ce citesc intr-un anumit moment, daca ma las convinsa de o teorie sau alta. Pe mine ma fascineaza de pilda sa citesc Homer (ca tot l-am pomenit mai devreme) si "sa ma prind" de anumite ironii subtile, de constructia personajelor, de ce scoate Homer in evidenta la Hector de pilda, ca non-Grec etc, deci de tesatura de semnificatie din subtext. Evident ca exista si alte lecturi posibile, si ca poate numai citeva din toate acestea vor fi fost in mintea bardului sau a traditiei care l-a consacrat. Dar faptul ca exista cititori la distanta de aproape 3000 de ani care se prind, inteleg, se amuza, gasesc un numitor comun intre ei si acei oameni indepartati, mie imi confirma pur si simplu ca exista semnificatie pretutindeni in jurul nostru si un singur adevar, la care se ajunge pe nenumarate cai, pentru ca se si arata intr-o diversitate de forme.

Nu stiu sa explic mai bine. In tabloul lui Schiele evident ca pot sa adaug si alte semnificatii, unele independente complet de autor si de viata lui tragica: pot sa ma gindesc la mine si la o familie posibila, la expresia fetei femeii care imi aminteste de mama la un moment dat etc. Vreau sa spun ca asemenea interpretari sint permise, chiar daca ies din opera. De fapt, ca si procesul de invatare, contactul cu arta inseamna in acelasi timp o identificare si o diferentiere, o apropiere si o distantare. E dinamic si viu.

Mi se pare ca a reduce arta la arta cu tematica religioasa e o forma de saracire a ambelor. La fel, in cazul artei angajate, ca arta comunista. Arta cu mesaj evident, scos fortat la lumina, sufera de aroganta nerealista si imposibila a spunerii adevarului. Arta care lasa ambiguitati si deschide interpretari e cea care te apropie de adevar.

#27
RA

RA

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 369 mesaje

Postat 31 octombrie 2005 - 21:02

Daa, a mai frumoasa...
---------------------------
Bine,bine,sa zicem c-am exagerat,but just a little[:D].Cu permisiunea voastra,ma explic:pentru mine,matematica este o arta,de vreme ce imi provoaca intreaga gama de emotii,de trairi,de reprezentari,pe care orice forma de arta e capabila sa mi le genereze.
Cu siguranta,ma aflu pe o pozitie oarecum bizara,cu atat mai mult cu cat nu asta mi-e profesia,ca sa ne-ntelegem.
De ce mi-a venit in minte sa asociez intrebarea cu subiectul,iarasi poate parea bizar...eu traiesc cu convingerea ca matematica este prin ea insesi,cea mai temeinica dovada-palpabila inteligentei umane,desigur-a faptului ca Dumnezeu exista.
Si mai e ceva-si cu asta poate veti fi fiind de acord-ea,matematica
este substratul sau legatura ,daca vreti,dintre material si spiritual,in arta.

Mie mi se pare tare ciudata apropierea pe care insisti sa o faci intre arta cu tematica religioasa si "arta" comunista,care dupa mine nu e arta,e bulion.
Sigur ca nu putem reduce arta la arta cu tematica religioasa,ar fi absurd...mai degraba cred ca aceasta forma de arta ar trebui tratata separat,fiindca ea este in acelasi timp arta si obiect de cult.Adica are o coordonata suplimentara,care o impinge automat in alta dimensiune.Nu se pot compara!

Ingrid



"Romania-tinuta umila a splendorii."

#28
Sabina

Sabina

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 11.695 mesaje

Postat 31 octombrie 2005 - 22:32

Amuleta, nu cred ca poti dezgoli matematica de sensuri cum poti face cu o opera de arta.Asta e singura diferenta.ca si arta e ca o ceapa, nu numai Evanghelia(mi-a placut mult comparatia[hot])










Sabina si [hippi] Sofia Galagia







Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã.



#29
myrrha

myrrha

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 550 mesaje

Postat 01 noiembrie 2005 - 19:02

quote:
Originally posted by RA
Sincer,nu cred ca opera lui Wagner are mesaje subversive antisemite.Cred ca antisemitismul lui s-a manifestat in eseuri,nu in muzica.
Chiar? Pai vaz ca a scris un eseu despre muzica evreilor, ca reprezentativa pentru spiritul lor venial si neeuropean. Deci Wagner compunea muzica europeana, nu de-a evreilor... Ii poti separa muzica de restul convingerilor? Dar sint de acord cu voi, bineinteles [:D], ca daca nu vrei sa cauti mesaje negative in arta, nu le gasesti. Mi-am adus aminte de Wagner pentru ca era invocat la tot pasul de nazistii germani. Deci fascismul e, printre altele, unul din efectele proaste ale artei, in combinatie cu insuficienta educatie de digerare a artei in public... Cine spunea ca ignoranta naste monstri?Matematica e o arta, cum nu [bis]. Ia uitati cum arata curriculumul educational in antichitate si Evul Mediu (pentru care, mai e nevoie sa spun, eu am un profund respect, spre deosebire de publicul larg): scoala insemna initierea in cele 7 arte liberale (adica specifice omului liber, sau care te fac liber) divizate in doua sectiuni, cea care se ocupa cu literele (gramatica, retorica, logica - trivium) si cea cu cifrele (aritmetica, geometrie, astronomie si ... muzica - quadrivium)Artele plastice erau un fel de matematica, stiinta proportiilor reprezentarii spatiului si corpului uman... Si medicina era arta (chiar daca nu intra in curriculum)Imi pare rau ca a iesit ca eu as compara arta religioasa cu cea comunista. Nu stiu cum am reusit [bang]. Ideea e ca daca separi arta strict cu tematica religioasa de restul (in care mesajul religios e mai difuz, sa spunem, sau mai codat), se poate aluneca in venerarea unor forme goale. Dar la asta ma gindeam eu teoretic. Evident ca nu incape comparatie, sint doua extreme - continutul maxim si gaunosenia maxima.Asa, si daca vreti sa va amuzati, uitati aici un top al filmelor cu mesaj religios apreciate de Vatican. Mie unele mi se par controversate. Io n-as include pe lista 2001 A Space Odyssey - dar sint partinitoare, ca nu-mi place Kubrik si pace. Da de Nosferatu ce ziceti? [:D]

#30
cataghe

cataghe

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.181 mesaje

Postat 02 noiembrie 2005 - 04:59

quote:
Originally posted by myrrha

Asa, si daca vreti sa va amuzati, uitati aici un top al filmelor cu mesaj religios apreciate de Vatican. Mie unele mi se par controversate. Io n-as include pe lista 2001 A Space Odyssey - dar sint partinitoare, ca nu-mi place Kubrik si pace. Da de Nosferatu ce ziceti? [:D]








Myrrha, eu n-am gasit unde zice ca au mesaj religios astea doua, cica sunt mentionate la "Arta"[:D] si sunt clasificate AII - adults and adolescents. Eu n-am vazut nici unul din ele, asa ca nu ma pot pronunta.



_______________________________________________________

"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)


Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • 36 saptamani

    Roxana3001
    - Ieri, 22:33

  • Luna a 8-a

    Pau26
    - Ieri, 22:12

  • Activități care m-au ajutat în sarcină

    Ana1298
    - Ieri, 21:39

  • Control trimestrul 2

    lili.95
    - Ieri, 19:50

  • Ziua naÈ™terii

    Roxanesss
    - Ieri, 17:30

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -