Mihaela, nu am o rețetă specială mai festivă de somon, dar îți spun cum îl fac eu de obicei, iese foarte bun.
Folosesc o bucată de fileu. Îl marinez, în funcție de greutate, cu 2-3 linguri de ulei de măsline, zeamă de lămâie și sos de soia în cantități egale și adaug 1-2 lingurițe de cimbru uscat ( nu e obligatoriu). Nu mai pun sare, are destul de la sosul de soia.
Îl las la rece cel puțin jumătate de oră în pungă de plastic sau castron cu capac.
Îl pun la cuptor în tavă jena cu un pic de ulei de măsline.
Se face în cca 20 min maxim (15 min dacă bucata e mai mică) la foc potrivit 180 grade Celsius sau 350 Fahrenheit. NU se întoarce în cuptor!
Trebuie să fie ușor caramelizat deasupra, dar nu uscat, ci suculent.
Se servește cu garnitura preferată, nouă ne place cu orez( simplu, cu sos de soia sau cu legume) sau cu cartofi noi rumeniți la cuptor și legume verzi la abur ( sparanghel, choux de Bruxelles, etc,) și felii de lămâie.
Fără usturoi, mi se pare că distruge gustul delicat al somonului, dar e chestie de gust personal.
Editat de Fleurdelise, 27 decembrie 2021 - 20:03 .