Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 1 voturi

seara, la culcare


42 raspunsuri la acest subiect

#1
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 23 martie 2020 - 15:49

         seara, la culcare poate fi citit ca volum de sine statator sau in combinatie cu volumul primul lucru,  dimineata.  In aceasta carte , Osho se refera uneori la " sannyas" sau " sannyasini". In modul in care foloseste Osho acest termen, sannyas, inseamna pur si simplu decizia de a aduce  constientizarea de sine in viata ta, angajamentul de a-ti rezerva un timp pentru a-ti analiza si sarbatori interiorul: " Stim multe lucruri care nu ne folosesc la nimic: stim totul despre Luna si despre Soare si despre Pamant si stim istorie si geografie , dar nu stim nimic despre noi insine. Nu stim nimic despre cel care cunoaste, si asta ar trebui sa fie preocuparea principala a oricarei educatii. In mod fundamental trebuie sa devii constient de tine insuti, de ceea ce esti. Si numai tu poti face asta."

 

 

ZIUA 1

 

           Lumea sufera foarte mult din cauza ca pentru prima data in istoria constiintei umane, omul a pierdut urma dumnezeirii. Nimeni nu a mai suferit vreodata ca noi. Oamenii au fost saraci si in trecut, foarte saraci; oamenii au trait foamete, dar nu au fost niciodata atat de saraci din punct de vedere spiritual. Oamenii nu au fost niciodata mai infometati spiritual ca in zilele noastre. Munca mea are rolul de a te ajuta sa privesti din nou in directia dumnezeirii. Daca omul nu redevine inradacinat in dumnezeire, nu va avea niciun viitor.

 

 



#2
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 23 martie 2020 - 17:58

ZIUA 2

 

                Omul are potentialul de a deveni un cantec de iubire, un dans al iubirii, dar foarte putini oameni isi transforma cu adevarat potentialul. Oamenii se nasc in chip de seminte si aproape toti mor in stadiul de seminte; vietile lor nu sunt altceva decat lungi experimente ale inutilitatii. Cu cat inainteaza mai mult in varsta, cu atat sunt mai frustati, si este normal, pentru ca toate sperantele lor sunt spulberate, dorintele lor nu aduc altceva decat lacrimi, agonie, angoasa. Pe masura ce trece timpul, ei devin constienti de faptul ca nimic din ceea ce au facut in viata lor nu are nici valoare. Cum ar putea ei sa cante? Cum ar putea sa danseze? Cum ar putea sa ii fie recunoscatori existentei? Este imposibil.

               Am observat ca oamenii se duc la temple , si sinagogi, si biserici din frica, nu din iubire. Iar oamenii in varsta se duc si mai des pentru ca li s-a facut frica de moarte. Nu se duc la biserica sau la templu pentru ca ar fi cunoscut ceva extrem de valoros in viata. ci pentru ca viata le scapa printre degete. Marea intunecime a mortii se aproprie, iar lor le este frica. Au nevoie de cineva care sa ii protejeze.

            Au aflat ca nu vor lua banii cu ei in mormant, ca prietenii nu le vor ramane aproape si ca familiile ii vor parasi. Incep sa se agate de ideea de Dumnezeu din disperare, nu din iubire si nu din recunostinta. Iar un Dumnezeu nascut din frica este un Dumnezeu fals. Dumenezeul nascut din iubire este cel adevarat.

            Efortul pe care il depun aici este acela de a deschide ferestre care sa-ti permita sa ajungi la Dumnezeu nu prin frica, ci prin experienta frumusetii, a creativitatii si a iubirii. Iar cand o persoana trece prin aceste experiente, contactul cu dumnezeirea este exceptional, iar acea persoana iese complet transformata. Un singur contact cu dumnezeirea este suficient- nu vei mai fi niciodata acelasi.



#3
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 24 martie 2020 - 04:48

ZIUA 3

 

                           Cand incepi sa patrunzi in tine, mintea este lasata in urma. Nu poate intra odata cu tine, ea te poate acompania doar in exterior. Nu are decat o posibilitate, este unidimensionala. Mintea il transforma pe om intr-un razboinic in sens politic. Meditatia il face un razboinic in sens religios.

                           Prin urmare, devino un razboinic in planul interior- ai multe de cucerit acolo. Este foarte mult intuneric care trebuie inlaturat, sunt foarte multe lucruri de care nu esti constient si care trebuie transformate, e multa energie in stare bruta ce se cere purificata. 

                          Aceasta este o sarcina foarte importanta, cea mai mare sarcina pe care ti-o da viata sa o duci la bun sfarsit. Marea provocare este sa devii o persoana adulta, sa te dezvolti pe masura potentialului tau, sa atingi cele mai inalte culmi, sa urci Everestul constiintei tale. Abia atunci, pentru prima oara, incepi sa traiesti cu adevarat.



#4
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 24 martie 2020 - 14:01

ZIUA 4

 

               Iubirea trebuie sa devina o calitate a ta. Fii iubitor, si intr-o zi vei deveni pur si simplu iubire; nici macar iubitor , ci iubire. Aceea va fi ziua marii relevatii. In acel moment, roua va disparea in ocean si va deveni una cu oceanul.

               In terminologia religioasa, in jargonul religios, momentul acela poarta denumirea de realizare intru Dumnezeu. Daca iti place jargonul religios, poti folosi aceasta sintagma. Daca nu, este mult mai frumos sa spui ca devii oceanic, este mult mai poetic. De-a lungul secolelor, preotii au contaminat foarte mult cuvantul Dumnezeu, tot certandu-se pe seama acestui cuvant secole de-a randul, astfel incat cuvantul insusi starneste imediat o mie de intrebari. Dar cuvantul in sine a fost foarte frumos atunci cand a fost folosit pentru prima data; el facea referire pur si simplu la lumea de dincolo, la vasta lume de dincolo.

              Acum nu mai reprezinta lumea de dincolo. Pana si lumea de dincolo a fost exploatata de preoti. Preotii sunt oamenii cei mai vicleni. L-au transformat pe Dumnezeu intr-un Dumnezeu crestin, hindus sau mahomedean. Nici ca se poate ceva mai absurd, asa ceva este absurditatea suprema. Dumnezeu nu are cum sa fie hindus, evreu sau budist. Dumnezeu inseamna imensitatea, iar a spune ca imensitatea este crestina inseamna a o limita. Orice adjectiv am folosi, ea deveni limitata. Lui Dumnezeu nu trebuie sa i se acorde adjective. El inseamna pur si simplu existenta infinita, fara limite. Iar iubirea este cea care te face sa simti pentru prima data gustul existentei.



#5
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 24 martie 2020 - 14:27

ZIUA 5

 

                In momentul in care spui "Dumnezeu", denumesti, de fapt, un lucru foarte indepartat. Tocmai de aceea, de-a lungul secolelor, s-a spus acelasi lucru: Dumnezeu se afla undeva deasupra noastra- in cer, foarte, foarte departe. Dar cand spui "iubire", ea se afla foarte aproape de inima. Toti preotii au incercat sa iti demonstreze ca Dumnezeu este departe, pentru ca ei sunt cei care vor sa fie reprezentantii lui Dumnezeu pe Pamant, mediatorii, agentii.  Daca Dumnezeu este departe, atunci Papa este relevant; dar daca Dumnezeu este foarte aproape de inima ta, ce nevoie ar mai fi de un Papa? Nu e nevoie de nimeni care sa medieze intre tine si Dumnezeu. Daca Dumnezeu este bataia inimii, atunci Vaticanul devine irelevant, si toate bisericile si toti preotii raman fara profesie. Ei au o profesie frumoasa, cea mai prestigioasa, cea mai puternica; cine vrea sa piarda prestigiul si puterea? In momentul in care folosesti cuvantul "Dumnezeu", este ca si cum ai vorbi despre o persoana. Dumnezeu ajunge sa fie limitat, definit.

                  Dar iubirea nu este o persoana, este o calitate, o prezenta. Este un parfum, nu o floare- este lipsit de limite, infinit.

                  Cand spui "Dumnezeu"te simti pur si simplu neputincios. "Ce e de facut? Dar daca spui "iubire", poti face ceva in privinta asta. Sa fii iubitor este in insasi natura ta: prin urmare, toate invataturile mele se invart in jurul cuvantului iubire.

                   Iisus spunea: "Dumnezeu este iubire." Eu spun ca iubirea este Dumnezeu.



#6
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 24 martie 2020 - 15:45

ZIUA 6

 

                    Incepe prin a face lucruri marunte pe deplin. Ai iesit la plimbare? Fii pe deplin prezent in acea plimbare. Bucura-te de ea, ca si cum viata ar consta in acea plimbare si in nimic altceva, ca si cum plimbarea aceea ar fi ultimul lucru care iti ramane de facut. Mergi sa inoti? Inoata si uita de orice altceva . In acel moment, nu va mai fi nici trecut si nici viitor, vei fi doar tu, apa si momentul prezent.  In acest fel, vei invata incet, incet arta de a fi in totalitate. Aplica aceeasi arta in toate aspectele vietii tale. Intr-o zi, miracolul se va intampla, atunci cand toate particulele se vor topi intru unitate. Acea unitate este sufletul tau, acea armonie este sufletul tau. Si atunci cand esti in armonie stii si ca intreaga existenta este in armonie. Stii doar ceea ce esti tu. Nu ai cum sa stii mai mult de atat.

                   Sa fii in armonie cu tine insuti inseamna sa cunosti armonia suprema a existentei. O poti numi Dumnezeu, nirvana, adevar, sau pur si simplu sa taci, pentru ca nici un cuvant nu este adecvat. Nimic nu o poate exprima, nimic nu o poate explica. Misterul ramane mister.



#7
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 24 martie 2020 - 15:51

ZIUA 7

 

             Iubeste fara sa indrepti iubirea spre cineva sau ceva anume. Iubeste intreaga existenta; este o singura realitate. Copacii, si muntii, si oamenii nu sunt cu adevarat diferiti. Participam cu toti, existam in profunda armonie. Continuam sa inspiram oxigen si sa expriram dioxid de carbon.

            Copacii continua sa inspire dioxid de carbon si sa expire oxigen. Fara copaci nu am putea exista. Suntem conectati, ne intrepatrundem. Elementele intregii existentei sunt interconectate. Asa ca iubeste fara o tinta anume- copacii, stelele, muntii, oamenii, animalele. Important nu este pe cine sau ce iubesti, important este ca iubesti.



#8
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 25 martie 2020 - 15:24

ZIUA 8

 

               Starea de bine a omului este alaturi de Dumnezeu. Daca ne inradacinam in Dumnezeu, suntem intregi si sanatosi. Daca ramanem fara Dumnezeu, ramanem fara radacini, fara hrana. Dumnezeu este mai mult o mama decat un tata, mai mult o ea decat un el. Doar atitudinea misogina l-a transformat intr-un el. 

              Dumnezeu este pamantul, hrana noastra, bunastarea noastra. Iar viata intreaga nu este decat o explorare- o explorare a sursei bunastarii noastre.



#9
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 25 martie 2020 - 15:29

ZIUA 9

 

 

                  Cel care se preda existentei nu trebuie sa mai spuna nimic; insasi predarea ii va transforma viata. Cautatorul nu trebuie decat sa renunte la ego, pentru ca egoul este singura cauza a tristetii si nefericirii.

                  Egoul este singurul zid dintre noi si existenta. Si nici nu este construit din caramizi masive; este doar o idee, un balon cu aer cald. O intepatura de ac si balonul explodeaza. Nu este nevoie de multa munca; este nevoie doar de inteligenta, de putina intelegere.



#10
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 25 martie 2020 - 15:40

ZIUA 10

 

                          

                      Omul trebuie sa treaca dincolo de vointa lui pentru a putea deveni parte din vointa divina. Trebuie sa renunte la vointa lui; caci vointa lui este intreaga problema.

                     Odata ce vointa noastra este dizolvata, dumnezeirea incepe sa functioneze prin noi. Apoi nu mai exista nici nefericire si nici anxietate. Devii profund relaxat; nu mai intampini nici o dificultate.

                      Toate problemele provin din vointa ta, pentru ca vointa inseamna sa lupti cu intregul. Este o lupta, iar lupta este menita sa genereze tensiune. Iar tu esti condamnat la esec; astfel, oricat de mult ar lupta un om, acel om stie, in adancul inimii lui, undeva in fiinta lui, ca lupta este inutila. Nu poti castiga impotriva intregului.

                      Nu poti reusi decat alaturi de intreg, nu impotriva lui. Sannyas inseamna sa renunti la vointa ta, sa o depasesti. Iar in momentul in care ai depasit-o, totul iti apartine. Brusc, intregul univers isi deschide portile pentru tine. Toate misterele devin disponibile pentru tine, toate secretele iti sunt inmanate, primesti toate cheile.

                     Paradoxul este acela ca atunci cand renunti la vointa devii stapanul. Daca iti pastrezi vointa si daca lupti pentru ea, vei ramane un sclav.




Panic Questions

  • Poze pt o a 2-a sarcina

    PaulaTin
    - Astăzi, 08:43

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

Last Blogs

  • nasterea

    Ralu31031992
    - Astăzi, 14:18

  • Carucior

    Ralu31031992
    - Astăzi, 14:07

  • EMOTII VERSUS STRES

    Andrevvv
    - Astăzi, 13:54

  • Febra bebe A si nopti nedormite

    Deutzuk
    - Astăzi, 12:25

  • Un pic de liniste

    Roxi_pisicul23
    - Astăzi, 09:56

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -