Da, masala înseamnă amestec.
Garam masala = amestec ”cald” (hot în engleză)
Tandoori masala = amestec pentru tandoor (cuptorul tandoor)
Postat 27 iunie 2016 - 14:30
Da, masala înseamnă amestec.
Garam masala = amestec ”cald” (hot în engleză)
Tandoori masala = amestec pentru tandoor (cuptorul tandoor)
Postat 27 iunie 2016 - 20:40
ca regula generala - nu mai lua condimentele praf (cele care nu-s in forma asta original). sofranul se ia pistile, nucsoara se ia intreaga, etc.
cele deja macinate nu au deloc aceeasi aroma pentru ca aroma se pierde in timp, indiferent de cat de ermetic e inchis acel plic.
Multumesc si tie si lui COllins de sfaturi!
Abia "ma obisnuisem"cu prafurile
Postat 27 iunie 2016 - 23:25
Postat 28 iunie 2016 - 00:00
Postat 28 iunie 2016 - 11:01
Cum noi ne hranim in porportie de 90% vegan, folosim muuuulte condimente. Avem cutii intregi de borcanele si pliculete pline si vizitam des magazinele asiatice. Cele arabesti nu asa demult, pt ca ei folosesc mult susan si fii-mea cea mare e alergica.
In ultima vreme am inceput sa ma interesez mult de bucataria japoneza, pe care nu o cunosteam dincolo de sushi. Azi avem vegan sukiyaki, reteta asta:http://www.veggiesdo...panese-hot-pot/
Acum condimente. Nici nu stiu ce sa sa incep. Probabil cu favoritele care sunt garam masala (folosit in supe-creme, legume la wok, sos de creveti, creme-desert, prajituri etc), Chinese 5-spices si Thai-7 spices folosite in orezuri, legume la wok, mancaruri de legume, ciorbe si alte amestecuri facute spontan in bucatarie. Pt o mancare rapida, cel mai des punem in tigaie turmeric+ghimbir+garam masala+praf de usturoi. Asta-i oarecum standard pt noi...
Curry verde si rosu (sub forma de pasta) folosim des, cel rosu mai des ca parca nu e asa de iute. Folosim impreuna cu orez, taitei de orez sau fasole mung, cu legume, sau mancare de linte, sau de cartofi, cartofi dulci, dovleac, fasole etc. Ce ne trece prin cap si avem in momentul ala.
Facem supa tom yum cu pasta cumparata si ne lingem pe degete.
Folosim coriandru boabe (pe ala frunze il detest) impreuna cu chimen, macinate, in falafel la cuptor.
Tot coriandru macinat in burgeri vegetali, de linte in special.
Ghimbir proaspat folosim inclusiv pt ceai, f bun la digestie si la raceala.
Cuisoare bag in oala cand fierb nautul (ca mie mi se pare ca miroase a urina altfel).
Nucsoara o folosesc mai ales la deserturi, nu stiam ca merge la cartofi. Mersi de idee
Postat 28 iunie 2016 - 11:34
Amestecul de turta dulce il fac eu in rasnita: scortisoara, nucsoara rasa in prealabil, piper negru, cuisoare, ghimbir, in proportii divertie. Amestecul asta il punem si in negresa (vegana, evident).
In paella nu pun amestec de paella gata facut pt ca, in general, are arome si coloranti. Asa ca nu folosim decat turmeric si piper.
Uitasem de lemon grass. Miaaaam, bine ca mi-ati amintit.
F interesant mi se pare amchoor-ul pe care il foloseam in sosul de creveti si despre care am aflat doar acum ca de fapt este pur si simplu pudra de mango. Cred insa ca mango alea sunt verzi, pt ca este f acru. Si are o aroma f fina.
Scortisoara o folosim iar mult, nu doar la deserturi, dar si la cartofi. Facem cartofi prajiti (ma rog, prajiti la cuptor, adica taiati ca pt cartofi prajiti, dati cu putin ulei si pusi in cuptor in tava, pe hartie de copt) si ii mancam cu mujdei si scortisoara. Ciudat, stiu, dar f bun. Sau, facem cartofi taiati 1/2 (cu coaja cu tot) dati cu sos si copti in cuptor. Sosul asta il facem cu sos de soia, ulei de masline, usturoi, otet balsamic si muuulta scortisoara. Bestial de bun!
Editat de carolinah, 28 iunie 2016 - 11:45 .
Postat 28 iunie 2016 - 11:36
Eu folosesc mult nucusoara....sosurile pt paste ce contin carne de vita, bechamel, la miel, marinatele pt gratar, la ciuperci, conopida.
Curry doar la orez.
Sarea cu ierburi imi place.
Chilli folosesc pt mine, paprika dulce, iute in rest.
Postat 28 iunie 2016 - 11:48
5 conidmente chinezesti am folosit si eu...nu pot sa spun ca-mi plac foarte tare.
Postat 28 iunie 2016 - 12:38
un amestec de condimente pe care il folosesc mult este harissa. il pun la legumele la cuptor, il pun in chiftelute la cuptor (cu ceapa verde si patrunjel), la midii, pe sardinele la gratar... l-as pune si pe paine la cat de mult imi place :)))))
Postat 28 iunie 2016 - 12:47
Mamaaaa Carolinah! Te declar regina spice-urilor la acest topic! De-acu stiu pe cine sa intreb daca am vreo nedumerire!
Editat de Letitia1, 28 iunie 2016 - 12:47 .