Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 4 voturi

Pentru bucuresteni si nu numai, nostalgie sau joaca de-a diferentele?


125 raspunsuri la acest subiect

#41
crista-s

crista-s

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.003 mesaje

Postat 14 iunie 2013 - 19:49

Uranusul ca strada mai exista este chiar ridicata la rang de bulevard  pe linga Casa poporului. S-au mai salvat citeva strazi in zona .

 

Simina asa e, trist sa ajungi la marginea orasului din casa ta din centru...  bunicii mei au capatat un apartament in Cringasi unde bunicul s-a si stins dupa doar 2 ierni in care cu tot caloriferul electric (cind era curent) si aragazul din bucatarie ( cind erau gaze) nu au avut mai mult de 9 -11 grade in casa. Cica erau peretii reci... cred ca abia terminasera blocul si i-au si aruncat acolo.

Pacat ca nu mai tii minte strazile mai stii ca nu ne.am intilnit vreodata pe strada sau in tramvai  [:)]  ...

 

Eu sunt in aceesi situatie ca tine Buflea cind e vorba de Berceni, cartier pe care l-am cunoscut abia cind eram studenta [ups] Dar si de obor ma leaga multe amintiri asa ca tu povesteste ca eu una recunosc locurile... piata, parcul, Aversa,strada Chiristigii, circiuma aia de la Predoleanu cred ca ii ziceau "la geamuri multe" sau "la varice" ca stateai in picioare la o bere [soricel] , lina netoarsa din piata din care imi faceam pulovere si care stateau ca armura [clo]



#42
Marox

Marox

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.621 mesaje

Postat 14 iunie 2013 - 20:20

Crista-s, ce grozave sint pozele lui "danperry"!!! Eu nu cunosc zona Uranus decit din auzite, dar vazind pozele recunosc "aerul" de Bucuresti- casele cu intrarea pe lateral (chiar asa, de ce?), multimea de magazinase, inghesuite, prafuite, troleibuzele. Am vazut si poza fostei Operete, unde am fost cind aveam 5 ani si am dormit bustean, dar imi aduc aminte numele operetei "Victoria si al ei husar", pe care ani la rindul l-am repetat fara sa stiu ce inseamna "husar", insa imi placea cum suna. O sa-i arat pozele si mamei, ea stie cartierul.

 

Blocul in care am locuit noi era acolo unde astazi este un minister, nu stiu care. Cind am plecat din tara mai era inca magazin, parca Ceausescu il botezase "Magazinul tineretului", pe Victoria socialismului, nu departe de magazinul Unirea. Am invatat la scoala 74, unde e acuma scoala aia evreiasca. Si ma bucur ca s-a facut scoala, mult timp a fost o cladire goala. Am colegi care au scapat de demolare si locuiesc in continuare acolo sau cel putin parintii lor.

 

Si in zona aia, cam in dreptul bibliotecii in constructie, e un fenomen interesant. Sau cel putin, era, acum 15 ani. Cind stai cu fata spre biblioteca vezi bulevardul si blocurile noi. Cind stai cu spatele la biblioteca vezi cartierul vechi. Ca un decor de film facut de linia demolarii, perfect dreapta. Faci 2 pasi si patrunzi in trecut, asa cum erau strazile acum 20-30 ani-case vechi si bloculete din perioada interbelica, gradini, strazi cu piatra cubica, praf, tiganusi care se joaca in fata caselor. Timpul parca s-a oprit in loc.



#43
buflea

buflea

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 15.395 mesaje

Postat 14 iunie 2013 - 20:37

Mai, eu nu imi aduc aminte nimic de "demolare" ...s-ar putea sa fiu mai tanara decat ma cred ceea ce nu ma deranjeaza ...ranjet.

Cam in ce perioada au fost demolarile astea ?

De Obor ? Imi aduc aminte de fabrica de Cico, sau Pepsi ( cred) , de Statuia de la 1907 si de parcul ala in care mergeam cu rotilele ...de Piatza fireste si de fabricile din spate (Aversa, Mecanica Fina) ...de Suveica - hahaha, cu asta ma amenintau ai mei daca nu intru la facultate ...de Masina de Paine cu fabrica de paine si de ulei in spate ...

De un cinema care era la Dimitrov, Doamne, oare cum se chema ??? De Poshta de la Dimitrov care parca spunea cineva ca inca mai exista - acolo plateam telefonul si ma duceam sa-mi ridic revistele PIF ...de Cinema Melodia, care era la Lizeanu ...

Habar nu am daca ce spun sunt cladiri aparute dupa demolare ...probabil ca da, nu ?

Chiristigiilor imi e cunoscut numele, dar nu stiu unde e, sau poate stiu dar nu localizez ...ah, si strada Avrig, care avea o policlinica mare, unde la Cernobal, ne-am dus cu totii sa ne dea iod.

Editat de buflea, 14 iunie 2013 - 20:39 .


#44
Marox

Marox

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.621 mesaje

Postat 14 iunie 2013 - 21:02

Buflea, daca tu nu ai fost demolata sau n-ai avut rude care sa fie, e normal sa nu-ti aduci aminte. Pe noi ne-au demolat in vara lui 85. In zona Uranus sistematizarea s-a facut, cum se vede si in poze, mai repede in 82, 83, 84.

 

In familie, deja cu citiva ani inainte tot auzeam vorbindu-se. S-a dus taica-miu pe la primarie, a vazut planurile si nu eram vizati. Asta era prin 83. Apoi, in 85, in iunie, au auzit ai mei ca a fost Ceausescu in zona si ar fi dat cu mina, in sensul "sa fie totul ras". Si asa a fost. Citeva zile mai tirziu au venit 2 tipi care ziceau ca sint acolo pentru demolare. I-am sunat pe ai mei sa vina repede de la serviciu. Era sfirsitul lui iunie si in aceeasi seara am plecat la bunici. O luna mai tirziu, casa era demolata si ai mei mutati in fundul Berceniului, intr-un bloc terminat in graba si unde n-am avut apa calda 1 an.

 

Insa n-am terminat cu demolarile, pentru ca ramasesem la aceeasi scoala, si periodic aveam colegi care schimbau locuinta. In 87, in ziua in care am avut banchetul de sfirsitul clasei a 8-a, a fost demolata biserica Sfinta Vineri. Cu 6 luni in urma a fost demolata o parte din scoala, de fapt o cladire anexa. Asa ca trimestrul 2 si 3 l-am facut la liceul "Matei Basarab". La drept vorbind, fericire mare pe noi, ca gustam viata de liceeni cu citeva luni mai devreme.



#45
Marox

Marox

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.621 mesaje

Postat 14 iunie 2013 - 21:09

Am gasit si un site, cu zona Cauzasi in 85, in timpul demolarii:

http://www.simplybucharest.ro/?p=10816



#46
buflea

buflea

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 15.395 mesaje

Postat 14 iunie 2013 - 21:13

Ah, valeu ...eram mare, aveam 15-16 ani ...dar cred ca ai dreptate, noi nu am fost demolati, si probabil ca nu m-a interesat subiectul ...foarte nasol ce povestesti, foarte mare transformarea ...

#47
Oana_B

Oana_B

    Membru de baza

  • Moderators
  • 5.756 mesaje

Postat 14 iunie 2013 - 22:47

Ha ce fain, uite si str. Sapientii din Caldura mare:))) in pozele lui Dan Perry:)))



#48
ML

ML

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.108 mesaje

Postat 15 iunie 2013 - 03:21

Ce trist, Crista, cati ani avea bunicul tau?

 

Bunica avea 72 in aprilie 89, a suportat relativ usor schimbarea. Mie insa parca mi-au tras presul de sub picioare, desi ne mutasem din 76 la bloc (locuiam 10 - din care 4 copii in 3 camere iar WCul era in curte. Nu mi-as da pe nimic timpul petrecut acolo la "inghesuiala"). Cu toata grija bunicii de a nu murdari peretii, cu 2 saptamani inainte de demolare, ne-a lasat sa facem o petrecere si mai ales sa desenam pe ei (ultima camera). Cu carbune :) (fratele meu abia intrase la facultatea de arte plastice :) ).

 

La vreo doua zile dupa demolare s-au intors amandoi sa vada "macelul". Era prapad in jur, ramasesera in picioare doar peretii cu desenele! Si, ironic, gardul dinspre strada cu poarta (cele dinspre vecini erau la pamant). La fel de ironic, bunica a incuiat poarta si si-a pus cheia in poseta. Ea, de altfel, a fost toata viata o luptatoare!

 

Imi aduc aminte insa cu strangere de inima pe prof. de chimie care venea plangand la ore. Iar la Sura Mare era intr-o cocioaba inconjurata de daramaturi un batran care refuza sa plece.

 

Jumatatea opusa din strada a ramasa in picioare pana azi caci in iarna l-au impuscat pe dobitoc si nu a mai apucat sa-si vada visul cu ochii. Mi-e ciuda, mi-e ciuda parca pana si pe veciniii care au avut norocul sa "supravietuiasca" si la scurt timp si-au vandut casele   deschizand astfel usa hidoaselor schimbari de dupa (de ex., frumoasa vila a generalului, Oana, a fost cumparata de niste turci care si-au montat un baner imens cu numele firmei  pe casa iar gardul (initial gri) l-au vopsit in ROZ!!! Acum, in poza, vad ca este alb, am inteles ca intr-un timp a fost acolo o gradinita. Cine stie ce alte maltratari a suferit gradina sau interiorul. fratele meu se juca de-a hotii si vardistii cu Matei, nepotul generalulii in gradina (au fost colegi de scoala, frumos mai era Matei copil, blond, blond cu ochi albastri. A jucat in filmul Mama in rolul unuia dintre iezi parca. Tu pana la urma unde ai locuit in relatie cu pomul de pe trotuar? :). Uite, am sa-ti pun o poza cu fratele meu, poate il recunosti). Sau poate ti-l amintesti pe baiatul lui George Bacovia? Era cocosat si mergea repede, repede pe strada, o figura de neuitat (casa memoriala se afla in apropiere de Opris Ilie, nedemolata din fericire). Fiul lui avea vreo 40-50 de ani pe atunci era profesor de liceu parca. O lume frumoasa si diversa ca profesii, clase sociale si etnii...



#49
ML

ML

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.108 mesaje

Postat 15 iunie 2013 - 03:25

Fratele meu, pt. Oana :):

 

http://www.flickr.co...N06/9044665787/


Editat de ML, 15 iunie 2013 - 03:26 .


#50
ML

ML

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.108 mesaje

Postat 15 iunie 2013 - 03:40

Si o poza de pe un blog pentru tine, Crista.

 

Mi se pare cam... ciudata, poate stii tu sa explici... "demolati" de pe Uranus (Izvor?) mutandu-se noaptea, pe motiv de discretie... Ma intreb de ce le-ar fi rusine oamenilor, bietii de ei? (vezi a 5-a foto. Imi place mult Scaricica, este ceva similar si pe Dealul Filaret, vis a vis de Parcul Carol, ma fascina zona): 

 

http://bucharestunkn...lui-uranus.html

 

Mai sunt alte cateva foto care ma impresioneaza dintr-un motiv diferit, le voi cauta.

 

Unde v-ati mutat in Berceni? In Berceni/Oltenitei era un complex alimentar "La geamuri multe". Ma uitam cu pofta la bananele din galantar, copil fiind. Era pe Sos. Oltenitei la vreo statie de la BIG mergand spre centru/Sura Mare. 


Editat de ML, 15 iunie 2013 - 03:45 .



Panic Questions

  • Pete rozalii, saptamana 8

    Roxanna12
    - mai 02 2024 21:13

  • Trombofilie

    Criss05
    - apr 30 2024 21:28

  • Constipatie

    draghia mioara clara
    - apr 29 2024 20:26

  • Reflexul Moro

    cristian_boricean
    - apr 29 2024 13:49

  • Poze pt o a 2-a sarcina

    PaulaTin
    - apr 26 2024 08:43

Last Blogs

  • Morfologie de trimestrul al II-lea

    ZDenisa
    - Ieri, 23:33

  • ultimul control

    Ralu31031992
    - Ieri, 21:04

  • Pregatiri

    FloreClau
    - Ieri, 18:50

  • Pregătiri pentru botez

    Roxanesss
    - Ieri, 12:03

  • Simptome noi

    Roxi_pisicul23
    - Ieri, 10:43

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -