mindiriu - saltea
oghial - plapuma (a mai zis adusca)
paravan - bucatarie de vara
antreu - un fel de hol intre camere
chishleag - lapte acru
cartoafe - cartofi
fasoale - fasole
papushoi - porumb
cosher - constructia in care se pastreaza porumbul
ciubar - sita
faiantza - farfurie
carafa - sticla
tinda - camera mai mica
obarlic - etajera deasupra usii
prispa
cerdac
lip - jeg, praf pe corpul uman
cofaiel - cana mare din lemn pentru vin sau lapte
dudau - iarba culeasa pentru a hrani porcu si vaca
tzarna - praful de pe drum
Poarta Tzarnii - centrul satului
nizabaduit la cap - necugetat, nechibzuit
a-i fata mintea un pui - a-i veni o idee
tzai - apelativ de politete (?!) tzai Marcica, tzai Ileana; pentru sora mai mare - tzaica
curpan - un fel de tulpina
femeile identificare dupa numele sotilor Ioana a lu Mihai Varna, Tinca a lu Ghita Chitic etc...
rocsana
Limba romana cu aroma de gutui
Deschis de
scarmanus
, mai 09 2005 21:35
165 raspunsuri la acest subiect
#21
Postat 10 mai 2005 - 02:51
#22
Postat 10 mai 2005 - 03:12
quote:tu esti moldovianca de-a me'. Mama me' ii Aneta lu' Dumitru (chit ca e mort, Dumnezeu sa-l ierte) shitar, e un vas special unde se mulge vaca. ciubarul e un vas mare de lemn, se spalau tzoalele de tafturi in ele. tafturile sunt obtinute prin taierea hainelor care nu se mai folosesc, si se tes la stative (razboi de tesut). suveica e o ustensila strict necesara pt tzesutul laicerelor (o carpeta mai deosebita cu motive traditionale si de o marime mai mare....si eu am tesut asa ceva) tzarna la soacra'mea inseamna corhana, adica tarlaua unde se presteaza muncile agricole. scoarta este un covor de lana, prelucrat manual si foarte migaloasa...in general o fata de maritat reuseste sa faca cel mult o scoarta...daca e vrednica (gospodina). Mama mea a fost, si acum la aproape 50 de ani de la maritis o are...a fost si pe la expozitii la muzeul satului. Mai are si sipetele (scrinul in care era tinuta zestrea) Viata e ca carosabilu'...unii vine, altii trece...
Originally posted by nshiro
mindiriu - saltea oghial - plapuma (a mai zis adusca) paravan - bucatarie de vara antreu - un fel de hol intre camere chishleag - lapte acru cartoafe - cartofi fasoale - fasole papushoi - porumb cosher - constructia in care se pastreaza porumbul ciubar - sita faiantza - farfurie carafa - sticla tinda - camera mai mica obarlic - etajera deasupra usii prispa cerdac lip - jeg, praf pe corpul uman cofaiel - cana mare din lemn pentru vin sau lapte dudau - iarba culeasa pentru a hrani porcu si vaca tzarna - praful de pe drum Poarta Tzarnii - centrul satului nizabaduit la cap - necugetat, nechibzuit a-i fata mintea un pui - a-i veni o idee tzai - apelativ de politete (?!) tzai Marcica, tzai Ileana; pentru sora mai mare - tzaica curpan - un fel de tulpina femeile identificare dupa numele sotilor Ioana a lu Mihai Varna, Tinca a lu Ghita Chitic etc... rocsana
#23
Postat 10 mai 2005 - 04:14
Frumos subiect! "puiuc" m-a facut sa ma gandesc la bunicul si anii copilariei mele!
cucuruz =porumb
vana =cada (la baie)
slana =slanina
porodici= rosii
Dana C.
http://uk.geocities....dia/mypage.html
#24
Postat 10 mai 2005 - 06:59
Cucuruz se zicea si la mama-mare, langa Fagaras. Si altele:
- boreasa (femeie maritata - am citit ca vine din boiereasa)
- litra (un sfert de litru)
- picioace (cartofi)
- pecie (asa ii spuneau cotletului, pe care il mancam afumat)
- lelita (cu sensul de tanti)
- sop (probabil prescurtare de la sopron)
- secure
- harlet (lopata)
- corfa (cos)
- catrinta
- surt in loc de sort
- tol (patura)
- napi (sfecla furajera)
- scoverzi - asa se spunea unui aluat din apa si faina, care se cocea direct pe plita, un fel de clatita - imi placea la nebunie!
- in hotar (pamanturile de la granita cu satul vecin)
- ciuca - a sta pe jos
Pe mine ma mai fascina "harbuz" din "La Medeleni". Si ca tot am pomenit de carte asta, a mancat cineva roscove?
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
#25
Postat 10 mai 2005 - 08:42
-ulitza
-pivnitza,beci
-patul,hambar
-a te duce la deal,a te duce la vale(arata directia)
-camera de la deal,camera de la vale
-odaie
-tzest-un fel de palarie de lut sub care se coace painea
-prispa-veranda
-cinzeaca,butelcutza
-gumari -incaltaminte de cauciuc
=perje-prune(asta in Moldova)
-posmegi
-must
In zona Teleormanului cand se facea mustul se prepara un fel de ciulama din faina si must care se numea....cum ca am uitat,plis,plis daca stie cineva...
...si mai sunt muuuulte pe care din pacate le-am uitat.
scarmanus[flo]
"Ulciorul nu merge de multe ori la apa.De aceea s-a inventat galeata."(anonim)
#26
Postat 10 mai 2005 - 08:46
quote:...daca roscovele sunt niste pastai lungi si late,stacojii-maronii...da,eu am mancat.iar aici se gaseste si se consuma f. mult un fel de melasa(asa s-o numi) din roscove.este ffff dulce. "Ulciorul nu merge de multe ori la apa.De aceea s-a inventat galeata."(anonim)
Originally posted by Donia
Si ca tot am pomenit de carte asta, a mancat cineva roscove? Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
#27
Postat 10 mai 2005 - 08:50
roscovii la mine sunt bureti de padure, mai mult se culeg pt a fi pusi pe iarna la murat.
Ortansa, cumva chisalita? La mine chisalita se face din cirese, e un fel de compot in care se adauga o mana de faina de grau sau porumb.
Viata e ca carosabilu'...unii vine, altii trece...
#28
Postat 10 mai 2005 - 08:56
io-s pe jumate maramuresanca. Ia sa va mai spun cateva:
a duhani = a fuma
bolund (nebun, tampit)
blid
canceu (cred ca se foloseste numai in Maramures si N Moldovei)= se pune laptele in el si are capacel
teapsha (se coace painea, unele aluaturi in ea)
pancove = gogosi
moare = zeama de varza
harbuz
sugna=fusta (se pronunta diferit in zonele Maramuresului)
samatisha
#29
Postat 10 mai 2005 - 08:58
Ortansa eu asa stiu ca-s roshcovele...si au un gust dulceag, fainos...mmm ce bune erau:)
#30
Postat 10 mai 2005 - 08:58
quote:nu,nu e chisalitza...imi sta pe limba...cum ii zice,cum ii zice... "Ulciorul nu merge de multe ori la apa.De aceea s-a inventat galeata."(anonim)
Originally posted by adusca
roscovii la mine sunt bureti de padure, mai mult se culeg pt a fi pusi pe iarna la murat. Ortansa, cumva chisalita? La mine chisalita se face din cirese, e un fel de compot in care se adauga o mana de faina de grau sau porumb. Viata e ca carosabilu'...unii vine, altii trece...