Bloguri

Indigestia si toxiinfectiile alimentare la copilasi

  • Ce faci daca copilul tau face indigestie sau toxiinfectie alimentara             ( alimente contaminate , alterate):

     

     

    Bine te-am regasit !

    Astazi vreau sa discutam despre o situatie foarte des intalnita , mai ales in aceste luni de vara .

    Este vara , este  cald , poate pleci in concediu si mancati la restaurant , la tara , in vizite . Trebuie sa ai foarte mare grija ce mananci si ce ii dai copilului sa manance .

    In urma cu cateva zile , m-a sunat o mamica care are un baietel de o varsta cu al meu ( 2 ani ) . Au fost la tara , au facut gratar , ”ala mic a poftit” , bunica i-a dat si lui si , dupa putin timp au inceput problemele : scaune multe, apoase, dureri de burtica , dupa ceva timp scaune cu mici firisoare de sange , nu bea , nu mananca . ”CE SA FAC?” ma intreba mamica speriata.

    Mai jos vreau sa-ti spun si tie ce sa faci daca ajungi intr-o astfel de situatie , sau, mai bine , cum sa previi sa ajungi acolo .

    Daca face indigestie ( ”ii pica greu ceva” ) este probabil ca a mancat prea repede, prea mult , pe nemestecate , cu lacomie, in graba , sau ceva prea gras , prea prajit , prea condimentat . Tocmai de aceea iti ziceam ca e bine intai sa gusti tu din mancarea copilului ( mai ales daca nu e preparata de tine ) . De asemenea , ai grija sa mestece bine , sa nu se grabeasca, sa nu manance prea mult .

    Indigestia nu este ceva grav, il va durea burtica, poate va avea senzatie de greata . Pune-l pe pauza de la masa , nu-l forta sa bea multe lichide daca ii vine sa verse , pune-i comprese caldute pe burtica, linisteste-l , lasa-l sa se odihneasca si ai mare grija alta data . Va trece relativ repede fara sa fie neaparat insotita de scaune sau varsaturi , sau alte complicatii . Un simplu reapus alimentar mai indelungat ii poate diminua disconfortul si il poate readuce la starea lui de bine .

    Toxiinfectia alimentara este ceva mai dificila si te poate speria , asa cum a speriat-o si pe mamica de care ti-am povestit. Daca nu faci din timp ce trebuie facut , se poate complica si , cu cat copilul este mai mic , cu atat reactiile pot fi mai grave .

    Incepand de la alimentele cumparate din magazin ( si care pot fi decongelate si recongelate, expirate si modificata data , tinute in conditii improprii ) si pana la ce mananca copilul tau la gradinita , la restaurant  sau acasa ( poate ii da bunica sau bona de mancare), mai ales vara, toate aceste alimente prezinta un risc crescut de alterare, cu atat mai mult cu cat nu esti tu sa verifici totul.

     

    In general, ceea ce se poate intampla daca apuca sa manance un astfel de aliment, este o tulburare digestiva care poate imbraca diferite forme: scaune moi pana la diaree, greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, deshidratare ( de la scaune multe, varsaturi si faptul ca nu mai mananca si nu mai bea ), uneori alergie ( ii apar bubite pe piele ), iar in cazuri mai avansate poate fi si somnolenta, apatie, ameteli, dureri de cap. Daca alimentul respectiv este infestat cu paraziti , si copilul va lua acesti paraziti.

     

    Ce trebuie sa faci tu in aceasta situatie :

     

    A)   Cum sa previi:

    Ca o regula generala pe care sa o aplici oricand , iti recomand ca intotdeauna sa gusti intai tu mancarea copilului , atunci cand esti  cu el ( iti recomand acest lucru insistent, mai ales cand sunteti plecati in concediu si mancati la restaurant ) . Invata si pe ceilalti care stau cu el sa faca la fel. Daca ti se pare ceva in neregula , arunca si nu-i da .

    Si, nu numai sa gusti, ci sa fii atenta si la aspectul, mirosul, consistenta si culoarea alimentului ( de exemplu, un produs lactat al carui capac ”bombeaza” ( a facut burta ) nu trebuie cumparat , chiar daca pe eticheta scrie ca este in termen de valabilitate. De multe ori ( si asta am vazut cu ochii mei ) alimentele sunt tinute in depozite deschise ( curte mare) , in plin soare, pana cand se termina produsele de pe raft si le adauga pe acestea .

    Spalafoarte bine legumele si fructele, mai ales citricele . Coaja lor poate cuprinde extrem de multe substante chimice daunatoare cu care au fost stropite ( si te asigur ca le stropesc din belsug cu de toate ) . O metoda simpla si rapida de a scapa de o buna parte din aceste substante este sa le pui intr-un vas cu apa in care ai adaugat putin otet , apoi sa le clatesti bine cu apa rece .

    O recomandare speciala ( macar  pentru lunile caniculare de vara ) este sa renunti la  produsele din carne si la lactate . Acestea sunt cele mai perisabile vara, si pot da cele mai agresive reactii .

     Iar vara este o explozie minunata , o abundenta fascinanta de alimente exceptionale de care ar trebui sa profitam  din plin noi si copiii nostri , sa ne revitalizam organismul , sa-l detoxifiem , si sa ne  facem provizii de vitamine si sanatate pentru la iarna.

    Mai ales pe timp de vara , tine totul la frigider . Daca se intampla sa lipsesti 2-3 zile de acasa  si ai lasat alimente in frigider ( si in congelator, mai ales carne ), verifica daca nu a fost oprit curentul mai mult timp, existand posibilitatea alterarii alimentelor . Iata cum sa faci ca sa-ti dai seama daca frigiderul tau a stat oprit si apoi a repornit cat timp tu ai fost plecata : daca ai o tavita pentru cuburi de gheata ( majoritatea frigiderelor au acum ) umple-o cu apa si, cand a inghetat , intoarce-o cu fata in jos . Daca se va opri curentul , cuburile se vor dezgheta si tu vei gasi tavita goala . Acesta va fi semnul ca a fost oprit curentul o perioada destul de mare de timp . Daca gasesti cuburile la locul lor e ok .

    Daca ii dai copilului formula de lapte , te sfatuiesc sa i-l dai imediat dupa ce il faci si sa arunci ce ramane ( sa nu lasi afara pentru o perioada , oricat  de putin timp inseamna asta, pentru ca e cald si totul se altereaza mult mai repede).

    Da-i copilului mancaruri cat mai usoare, cat mai proaspete . Asa cum iti spuneam ,  ai o varietate imensa de fructe si legume vara , si e pacat sa nu profiti . Organismul , mai ales cand este canicula , are nevoie de alimente usoare, hidratante, racoritoare . Relaxeaza-te , inventeaza , si stai cat mai putin langa aragaz . Sanatatea copilului va avea enorm de castigat daca il vei invata sa manance cat mai multe fructe si legume , salate , limonade , sucuri naturale .

    Spala-te pe maini cat mai des cand prepari mancarea, si spala si copilul cand vine de afara si cand mananca . Stiu ca e de bun simt o astfel de recomandare, dar nerespectarea ei este o cauza frecventa a toxiinfectiilor alimentare .

     

    B)    Cum sa tratezi :

     

    Daca totusi se intampla sa faca toxiinfectie alimentara , iata ce trebuie sa faci :

    In primul rand hidrateaza-l . Asa cum ti-am spus si mai sus , aceasta indigestie se poate manifesta prin scaune si varsaturi . Asta inseamna ca pierde lichide , si daca mai este si foarte cald si transpira, poti sa fii sigura ca se va deshidrata . Este foarte important sa hidratezi copilul , aceasta poate evita agravarea situatiei . Cu cat copilul este mai mic , cu atat efectele deshidratarii sunt mai mari si mai rapide . Deci, alapteaza-l , da-i  ceai , apa daca este mai mare . Da-i cantitati mici, cu lingurita sau oricum vrei tu , la fiecare 15 minute , dar hidrateaza-l !

    Nu-l forta sa manance . Intr-o astfel de situatie te intereseaza sa elimine, sa se odihneasca si sa bea . Este chiar indicat sa-i dai o pauza sistemului digestiv sa poata elimina ceea ce ii face rau , fara sa-i mai adaugi alte alimente pe care sa le proceseze .

    Dupa ce trece episodul , nu incepe direct cu mancare obisnuita , ci treptat, cat mai dietetica ( de regim ): supa de legume , legume fierte , paine prajita, ceaiuri , banane , mere coapte . Mancarea pe care o mananca de obicei poti incepe sa i-o dai dupa ce are scaune normale .

    Daca copilul este mai mic de 6 luni, cheama doctorul .

    Daca copilul are peste 6 luni, dar in 2-3 zile , respectand recomandarile de mai sus , situatia lui nu se amelioreaza ( adica numarul de scaune sa scada, sa nu mai verse, sa bea suficient , sa isi reia incet – incet starea lui de normalitate ) , sau daca apare sange in scaun , daca  nu-l poti hidrata corespunzator si incepe sa dea semne de deshidratare , atunci trebuie sa chemi doctorul .

    Ca o concluzie , cele trei puncte importante sunt : hidratare, odihna, regim.

    Vreau sa mai insist putin asupra hidratarii/ deshidratarii . Este cel mai important aspect in aceasta situatie . La copii, cu cat sunt mai mici, cu atat deshidratarea e mai grava , putand duce chiar la moarte . In schimb , o hidratare corespunzatoare il poate ajuta sa treaca mult mai usor peste orice boala , ajutand foarte mult la eliminarea toxinelor din corp .

    Semnele deshidratarii ( daca le observi, cheama doctorul! Cu cat copilul este mai mic, cu atat trebuie sa fii mai atenta la acest aspect) :

    -          Piele si mucoase uscate ( gura, buzele , pielea )

    -          Febra uneori

    -          Somnolenta

    -          Paloare

    -          Respiratie accelerata

    -          Maini si picioare reci

    -          Urineaza foarte putin sau deloc

    Asa cum te-am obisnuit deja , este foarte important sa nu intri in panica . Panica iti submineaza gandirea logica si deciziile tale pot fi gresite .

    Si , in incheiere , insist inca o data asupra importantei prevenirii acestor situatii printr-un regim echilibrat , responsabil si sanatos . Este o investitie nepretuita in sanatatea copilului tau si,  in felul acesta il poti ajuta sa deprinde niste obiceiuri alimentare corecte , care ii vor fi de folos toata viata .

    Spune-mi , te rog, daca te-ai confruntat si tu cu situatii similare si ce ai facut . Scrie-mi cum ti se pare articolul si daca il consideri util . Este destul de dificil sa incerc sa transpun boli, diagnostice, tratamente medicale in termeni simpli, obisnuiti , astfel incat sa inteleaga orice mamica ce e de facut, chiar daca nu are studii medicale . De aceea , am nevoie sa -mi spui cum ti se par articolele, daca te ajuta si ce ai vrea sa mai citesti, ce ti-ar fi util, cu ce te confrunti .

     

     


Comentarii

1 comentariu

Comentarii Publice

Poti sa comentezi si anonim (vezi casuta la final dupa ce scrii mesajul)
 

Mesaje de la acelasi autor

Din aceeasi categorie...

  • Primul control din trimestrul 3

    A venit și momentul pentru primul control din trimestrul trei, după două luni de asteptare. Controalele le fac la ambulatoriu de la maternitate deoarece pana acum medicii mi s-au parut pregatiti si im...
  • Ecografie morfofetala trimestru doi- dilatare usoara a cailor renale

    Din pacate ecografia morfofetala de trimestru doi nu vine cu vesti bune. Medicul nu parea ingrijorat deloc dar eu desigur ca sunt. La bebelusa i-au descoperit o usoara dilatare a cailor renale si me...
  • Control trimestrul 2 si aflarea sexului bebelusului

    A venit si timpul pentru controlul de trimestru doi. Nu vreau sa devin maniaca de controale dar vreau sa le fac si la timp.  Efectiv am trait cu emotii pana la control, imi doream sa aflu sexul ...
  • Mama pentru 7 saptamani

    Imi incep povestea ca mama, cu o amintire dureroasa, de acum 2 ani.  Hello, girls! Avand aceasta ocazie de a-mi impartasi experinta pe internet, incep prin a spune ca acum doi ani am pierdut pri...
  • Trimestrul 2 de sarcina

    In primul trimestru de sarcina m-am simtit destul de rau si am fost incurajata ca o sa imi treaca in trimestru doi. Si am mers pe incredere :).  Glumesc :). Dar am sperat cu ochii deschisi ca o ...
  • Miscarea in sarcina

    Datorita locului de munca la doua luni si jumatate de sarcina am primit doua saptamani de concediu medical iar pe urma am intrat in concediu de risc de sarcina. Astfel am ramas acasa. Desigur acuma a...
  • Primul trimestru

    Desi am planificat sarcina, am mancat sanatos si am luat suplimente, am primit din plin simptome neplacute in primul trimestru.  Se pare ca simptomele neplacute nu sunt un aspect care poate sa f...
  • Geanta bebelusului

    Azi am primit geanta bebelusului, am rămas surprinsa câte am primit, toate necesare unui bebe în primele luni din viata. O sa le folosim cu drag! Va mulțumim frumos DespreCopii❤️
  • Terapie Bowen in sarcina

    Terapie Bowen in sarcina pentru repozitionarea copilului Astăzi, în timpul ședinței de terapie Bowen, m-am simțit plină de speranță și liniște. Mișcările delicate și precise m-au ajutat să mă relaxez...
  • Amalgam de sentimente

    Confesiuni În perioada pregătirii pentru nașterea copilului, simt o amestecătură de emoții puternice. Este o perioadă plină de anticipație, bucurie, dar și de anxietate și neliniște. Pe de o parte, s...