Constipatia apare frecvent la copii, afectand pana la 10% dintre ei in orice moment. Totusi, doar 3% dintre parinti consulta un medic cu privire la aceasta afectiune. Constipatia consta in trecerea de la scaune rare (ca frecventa) la scaune dure. Putem vorbi de constipatie in momentul in care putem compara cat de dese erau scaunele copilului in mod normal si consistenta acestora.
Multi copii au scaun la fiecare cateva zile. Cu toate acestea, scaunele tari si cele care apar o data la 3 zile prin constipatie, trebuiesc tratate.
Sugarii si copiii cu constipatie sunt tratati in mod diferit decat adultii, din cauza ca scaunele lor se schimba din momentul in care se nasc pana cand ajung la varsta de 3 sau 4 ani. Majoritatea copiilor cu constipatie nu au o boala medicala sau o tulburare care cauzeaza constipatie. Rareori, o tulburare provoaca sugarilor si copiilor probleme semnificative ale intestinelor.
Multe lucruri pot contribui la constipatie:
- Cea mai frecventa cauza la un copil mai mare de 18 luni este evitarea voita a toaletei (din diferite motive). De exemplu, copiii mici sunt adesea atat de implicati in jocul lor, incat nu au timp sau rabdare pentru pauze de toaleta.
- La scoala pot fi preocupati de lipsa de intimitate sau de curatenia din baie.
- Acestia pot sa fi avut o experienta anterioara dureroasa sau inspaimantatoare care ii determina sa evite baia. In timp, creierul lor invata sa ignore repetate indemnuri de la colon sa faca o vizita la baie. Scaunul ramanand in colon,acesta va absorbi apa, facandu-l tare si uscat. Trecerea acestui scaun tare este mai dificila sau dureroasa, ceea ce determina copilul sa continue "sa-l tina."
- Schimbari in dieta, sau un regim alimentar diferit, afecteaza tranzitul intestinal. Desi la adulti, dietele cu un continut ridicat de fibre s-au dovedit a imbunatati functia intestinala, la copii, acestea nu au acelasi efect. Sugarii si copiii care mananca mese bine echilibrate, de obicei, nu sunt constipati. |
- Copiii alaptati la san vor avea, in general, mai multe scaune pe zi. Scaunele lor variaza mult in frecventa, in comparatie cu a celor care sunt hraniti cu lapte praf. De exemplu, copiii alaptati la san pot avea de la 5 la 40 scaune pe saptamana, in timp ce cei din a doua categorie au de la 5 la 28.Schimbarea laptelui matern cu laptele praf poate provoca , de asemenea, constipatie.
- Adolescentii si copiii mici care mananca mult zahar si deserturi sunt predispusi la constipatie.
- Orice schimbari intense la un copil, cum ar fi boli care cauzeaza febra, care-l determina sa stea mai mult timp in pat, sa manance mai putin, sau duc la deshidratare, pot reduce frecventa scaunelor sau intarirea lor.
- Un numar de tulburari medicale poate provoca constipatia cronica.
Hipotiroidismul (activitate redusa a glandei tiroide) este o afectiune care provoaca activitatea scazuta a muschilor intestinali, impreuna cu multe alte simptome. Toti nou-nascutii ar trebui sa fie testati pentru hipotiroidism, ca parte a testului de sange a nou-nascutului (testul Guthrie). Aceasta boala este de obicei diagnosticata atunci cand un copil este foarte mic, dar poate aparea la orice varsta.
Adevarata constipatie la sugari si copii care a fost prezenta inca de la nastere, poate fi de la boala Hirschsprung. In aceasta afectiune congenitala rara, un segment de colon nu are celulele ganglionare (un tip de celule nervoase). Colonul afectat nu poate primi instructiuni de la creier sa functioneze in mod corespunzator. Cei mai multi copii cu simptome de boala Hirschsprung le afiseaza in primele saptamani de viata. Acestia pot fi subponderali sau mici pentru varsta lor. Ei pot vomita si prezinta scaune mici, care sunt cu aspect de pamblica. Boala Hirschsprung este, in general, mult mai frecventa la baieti si la copiii cu sindrom Down. Daca copilul este suspectat ca ar avea boala Hirschsprung, el trebuie vazut de un specialist (gastroenterolog sau chirurg pediatru) pentru teste suplimentare.
Diabetul zaharat este o problema medicala obisnuita asociata cu constipatia.
Modificari ale nivelurilor mineralelor si electrolitilor din sange ( in special calciul si potasiul) pot schimba obiceiurile intestinale.
Desi alte simptome de intoxicare cu plumb ar trebui sa fie mult mai evidente, copiii care se expun la plumb poate avea constipatie cronica.
Fibroza chistica provoaca constipatie la copii prin mai multe mecanisme.
Copiii cu tulburari ale sistemului nervos (cum ar fi paralizie cerebrala, retard mintal, sau probleme ale coloanei vertebrale) afiseaza o rata mare de constipatie, deoarece ei petrec mult timp intr-o singura pozitie, experimentand miscari anormale ale colonului sau din lipsa de coordonare in miscarea intestinele lor.
Alte cauze posibile ale constipatiei sunt depresia, tratamentul coercitiv in ceea ce priveste toaleta, tulburarile de deficit de atentie, si abuzul sexual.
In general, in cazul in care un copil are mai putin de trei scaune pe saptamana, si scaunele sunt dureroase si greu de eliminat, el sau ea poate avea constipatie.
Copiii prezinta adesea comportamente caracteristice in timp ce incerca sa tina scaunul:
- Copiii care au miscarile intestinale dureroase pot sa-si extinda picioarele si sa-si stranga muschii anali si fesele pentru a preveni trecerea scaunului.
- Sugarii se ridica de multe ori pe degetele de la picioare, balansandu-se inainte si inapoi, tinandu-si picioarele si fesele nemiscate.
- Unele medicamente pot face copiii sa fie constipati( cele pentru raceala si antiacidele). Antidepresivele, medicamentele pentru chimioterapie si convulsii, sau medicamentele narcotice impotriva durerilor (cum ar fi codeina) pot, de asemenea, duce la constipatie.
Alte semne ale copiilor cand sunt constipati:
- o vaga durere abdominala in jurul ombilicului (buricului), sau chiar atacuri de dureri abdominale severe - o scaderea a apetitului, greata, varsaturi sau incontinenta urinara, urinare frecventa, sau urinarea in pat, o reaparitie a unor infectii ale tractului urinar
Cand sa solicitati asistenta medicala
Daca niciuna dintre solutiile din casa nu sunt de ajutor, sunati medicul. El sau ea va poate prescrie un laxativ. Tipul de laxativ depinde de varsta copilului si de problema pe care o are copilul. E foarte posibil sa aveti nevoie sa va faceti o programare la un medic.
In cazul in care copilul are durere abdominala, greata, varsaturi, scaderea poftei de mancare, febra, sau diaree cu sange, el trebuie sa fie consultat imediat de un medic. Multe dintre aceste simptome pot fi legate de constipatie. Unele simptome pot indica o tulburare medicala grava.
Un medic de famile va efectua un examen pentru a evalua aspectul general si de crestere al copilului, cautand semne ale unor boli care pot provoca constipatie.
O atenta examinare a abdomenului poate dezvalui distensie, sensibilitate, sau un scaun tare, care poate fi simtit.
O examinare anala va fi efectuata pentru a verifica problemele. Medicul de familie poate efectua un examen rectal digital cu degetul pentru a verifica daca exista un scaun tare in rect sau pentru a vedea daca rectul este dilatat.
O mostra de scaun poate fi necesara pentru o analiza a sangelui. - De obicei, nu sunt necesare analize sau radiografii daca istoricul sau examinarea sugereaza constipatia. Uneori, o radiografie abdominala (X-ray), arata scaunul in colon. Daca medicul suspecteaza ca o problema medicala este cea care a cauzat constipatia, analizele de sange sau alte analize abdominale pot fi necesare.
Instrumentul cel mai util pentru medic pentru a diagnostica constipatia este istoricul pe care il furnizeaza parintii.
- Ce se intelege atunci cand parintii utilizeaza termenul de constipatie si de cat timp dureaza?
- Care este dimensiunea si consistenta scaunelor?
- Cat de frecvente sunt miscarile intestinului?
- Scaunele prezinta sange si sunt dureroase?
- Este prezenta durerea abdominala ?
- Exista apetit scazut, pierdere in greutate, sau crestere nesemnificativa in greutate ?
- Sunt prezente episoade de murdarie fecale?
- Foloseste copilul baia de la scoala?
- Ce medicamente fara prescriptie medicala, pe baza de plante, sau pe baza de prescriptie medicala sunt luate?
- Ce fel de dieta tine copilul?
Cele mai sanatoase retete de salate
Fie ca este vara sau iarna, consumul de legume nu trebuie neglijat, iar o metoda ideala de a face acest lucru posibil sunt salatele. Insa nu orice fel de salate: usor de preparat si absolut… ... citeste mai departe |
|
Cum recunosti o alimentatie sanatoasa?
Cine ar fi crezut ca, sa cumperi produse alimentare ar putea fi atat de greu? Plimbati-va in orice supermarket si veti fi bombardat cu ambalaje etichetate cu tabele nutritionale, logo-uri care sa va… ... citeste mai departe |
|
Cum tratam constipatia la copil
Cititi in continuare cativa pasi importanti de urmat acasa pentru a impiedica constipatia sa devina o problema continua la copil. Iata cum tratatm constipatia la copil. ... citeste mai departe |