Retete pentru tine

Cand copilul minte: motive si sfaturi

  • Trimis de Anda08
  • 29 martie 2013, 15:42:20 EET
  • 4.262 vizualizari
Trimite Denunta

Copilul minte pentru ca la varsta lui nu e capabil sa faca diferentierea clara intre fictiune si realitate. Pana pe la 3-4 ani, copilul nu are o reprezentare clara a notiunii de minciuna deoarece nu percepe conceptul de adevar obiectiv bazat pe fapte. Dimpotriva, la aceasta virsta, imaginatia sa este debordanta, alimentand nevoia de a “inflori” lucrurile.

De ce minte copilul ?

Psihologii sunt de parere ca prichindelul dumneavoastra minte pentru ca  la virsta lui nu e capabil sa faca diferentierea clara intre fictiune si  realitate.

 

Pana pe la 3-4 ani, copilul nu are o reprezentare clara a notiunii de minciuna deoarece nu percepe conceptul de adevar obiectiv bazat pe fapte.  Dimpotriva, la aceasta virsta, imaginatia sa este debordanta, alimentand nevoia  de a “inflori” lucrurile. Daca ii gasiti cartile vraiste pe podea in loc sa fie  frumos aranjate pe raft, copilul va poate povesti ca s-a impiedicat si a lovit  raftul cu cartile, provocind o avalansa de carti - cind in realitate el doar a  incercat sa ia citeva carti din teanc si celelalte au cazut din greseala.  Copilul poate sa uite foarte repede chiar cum s-au intimplat lucrurile. El a  adus noroi in bucatarie, sau a fost cainele? Oare el a mazgalit peretii camerei  lui sau prietenul lui, ultima oara cind s-au jucat impreuna?

Copilul distorsioneaza adevarul pentru a-si crea o alta lume

Un alt motiv pentru care se pare ca prichindelul dumneavoastra are  tendinta sa distorsioneze adevarul este construirea realitatii ca si cum ar avea  o bagheta de magician. Dupa parerea expertilor, e posibil ca la aceasta virsta,  un copil sa creada ca distorsionand adevarul va face ca lucrurile sa fie sau sa  se fi intimplat exact asa cum doreste el. Sa spunem, de exemplu,ca prichindelul  dumneavoastra smulge brusc o jucarie din mina surioarei mai mici, ceea ce o face  sa izbucneasca in plins iar copilului ii pare rau pentru ceea ce a facut.

 

Asa  ca, atunci cand il intrebati ce s-a intamplat, copilul va va spune ca surioara a  scapat singura jucaria din mana, tocmai pentru ca doreste atat de mult ca  lucrurile sa se fi intamplat in acest fel incat ajunge sa creada ca exact asa  s-au intimplat si in realitate. Dar nu va faceti griji – nu inseamna ca  prichindelul dumneavoastra e pe drumul de a ajunge un infractor numai pentru  faptul ca mai trage cit o minciunica pe ici pe colo. Cateodata poate fi dificil  pentru un copil sa recunoasca si sa respecte standardele si regulile de  comportament ale adultilor.  

Ce face un parinte cand copilul minte ?

Iata citeva moduri in care va puteti ajuta copilul  sa fie sincer:

 

Incurajati sinceritatea. In loc sa-l certati foarte tare  atunci cand minte, multumiti-i prichindelului dumneavoastra cind este cinstit si  spune adevarul. De exemplu, ati putea spune “ Grozav ca mi-ai spus despre  camionul stricat. Acum inteleg cum de a ajuns asa”.

 

Evitati sa va  puneti copilul in situatii incriminatorii. Incercati sa nu-l  anchetati in amanunt cu privire la greselile pe care le face. La urma urmei, in  multe cazuri e perfect evident; daca are ciocolata intinsa pe toata fata atunci  stiti exact ce s-a intimplat cu desertul surioarei lui. Chestionam adesea copiii  pentru ca vrem ca ei sa marturiseasca faptele comise dar se intimpla ca aceasta  sa duca la confruntari cu totul inutile.

 

Actionati numai pe baza  a ceea ce stiti. Spuneti-i copilului dumneavoastra pe un ton foarte  intelept si practic: “Uite, nu e corect sa iei din bomboanele surioarei tale.  Sunt ale ei si se supara daca nu le mai are. Hai sa-i dam citeva din ale tale,  esti de acord?”. Prin aceasta strategie, nu numai ca ati ocolit confruntarea  directa “marturiseste-ca-minti” dar i-ati aratat si modul cum isi poate repara  greseala. Pentru viitor, a sti cum sa repari o greseala e cu mult mai important  decit a sti cum sa faci fata unei anchete.

 

Creati un sentiment de incredere. Aratati-i copilului  dumneavoastra ca aveti incredere in el si ca el poate avea incredere in  dumneavoastra spunandu-i intotdeauna adevarul. Faceti o prioritate din a va  respecta intodeauna cuvintul dat si cereti-va scuze cu sinceritate daca  incalcati o promisiune. Va invata cu mult mai mult din comportamentul  dumneavoastra decit din admonestari.  

Despre educatia copilului la aceasta varsta, merit sa cititi:

  5 calitati pe care sa i le cultivi copilului tau

Educatia este darul cel mai de pret pe care un copil il primeste de la  parintii sai. Acei 6-7 ani 'de acasa' care vor ramane pentru totdeauna in  sufletul si inima lui. Primele lectii de… ... citeste mai departe

  Semne ale autismului

Cati copii cu autism sunt in Romania? Numarul exact nu este  cunoscut. Se presupune insa ca si in Romania frecventa de aparitie a acestei  afectiuni este aceiasi ca in alte state europene, respectiv… ... citeste mai departe

  Efectul gradinitei si cresei asupra copilului

Cu cat copiii sunt inscrisi mai devreme intr-o forma de invatamant (cresa, daycare, gradinita), cu atat vor  fi mai mari castigurile pentru dezvoltarea lor. ... citeste mai departe

 

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2013